#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Neriskujte a chraňte se před sluncem

Díky slunečnímu záření se v kůži tvoří vitamin D. To je známá věc. Vitamin D je v těle důležitý, ale neméně důležitá je ochrana kůže proti nadměrnému ozáření. Věřte, že je možné získat dostatek vitaminu D a zároveň nevystavit kůži zbytečnému riziku.

Vitamin D (odborně cholekalciferol) je nezbytný pro správný vývoj kostry nejen v dětství, ale i v dospělosti. Bez tohoto vitaminu hrozí dospělákům osteoporóza („řídnutí“ kostí), ale také zhoršení funkce imunitního systému.

Lidé, kteří nemají dostatek cholekalciferolu, tedy aktivní formy vitaminu D, mohou trpět svalovými slabostmi a bolestmi. Kosti jsou slabší, křehčí a snáze se lámou.

Vitamin D versus rakovina

Vitamin D se tvoří v kůži z provitaminu po ozáření sluncem. Někteří lidé si myslí, že když se při pobytu na slunci nenamažou opalovacím krémem, vytvoří se vitaminu D víc. Takto uvažovat je však velká chyba. Proč?

  1. Nadměrné opalování, nebo dokonce spálení pokožky vede k vyššímu riziku vzniku kožních nádorů, jako jsou spinocelulární karcinom, bazaliom nebo melanom.  
  2. Hlavně melanom rád a často metastazuje, tedy tvoří dceřiná, druhotná ložiska jinde v těle. Tato schopnost z něj dělá jeden z nejvíce nebezpečných nádorů.
  3. Poškození deoxyribonukleové kyseliny (DNA) buněk, které stojí na počátku rakoviny, může bez patřičné ochrany vzniknout dokonce již po pouhých 15 minutách na slunci.

Způsobuje opalovací krém nedostatek vitaminu D?

Opalovací krémy jsou vymyšleny tak, aby filtrovaly UVB paprsky, které jsou kromě jiného zodpovědné za přeměnu neaktivního provitaminu D na jeho aktivní formu. Žádná studie však nikdy neprokázala, že by i každodenní pravidelné používání opalovacího krému vedlo k nedostatku vitaminu D. Je to tím, že dokonce i krémy s vysokým ochranným faktorem 50 propouštějí 2–7 % UVB záření, což pro tvorbu vitaminu D úplně stačí.

Navíc se potřebný cholekalciferol dá získat i jinak než opalováním. Hlavně lidé trpící nedostatkem cholekalciferolu si na něm mohou jednoduše pochutnat:

  • Nejvíce tohoto vitaminu obsahují tučnější ryby, jako jsou losos, makrela nebo tuňák.
  • Menší nálož se skrývá ve vaječném žloutku, hovězích játrech a sýru.

V lékárně jsou rovněž dostupné různé potravinové doplňky s cholekalciferolem.

(brbr)

Zdroj: 

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři