Příznaky rakoviny, Diagnostika rakoviny, Léčba rakoviny, Rizikové faktory, Prevence nádorů, Renální karcinom, Karcinom prsu, Karcinom plic, Kolorektální karcinom

Poradna lékaře

Položit dotaz do poradny

Vítejte v poradně prim. MUDr. Martina Šmakala

Prim. MUDr. Martin Šmakal

  • narozen 1961
  • ženatý, dva synové

Specializace na sonografickou diagnostiku nádorů a zavádění nových léků do praxe v rámci klinických studií. Publikační praxe.

od 2010 primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice
1994 specializace 2. stupně – klinická onkologie
1990 specializace 1. stupně – interní lékařství
1987 – 2009 specialista pro prevenci a léčbě solidních nádorů – Onkologický Ústav na Pleši
1987 absolutorium Lékařské Fakulty Univerzity Karlovy v Praze
od 2008 člen steering comittee klinických studií

* Jméno: 
* E-mail: 
* Otázka: 
* Kontrolní kód (opište): 

Nalezeno 2384 záznamů z celkového počtu 2384, zobrazeny 131. - 135.

 21  22  23  24  25  26  [ 27 ]  28  29  30  31 
 

kolar
dobry den pane doktore byl jsem na ultrazvuku bricha kde popsalizesilena stena tlusteho streva objednali me na kolonoskopii ale az koncem ledna tak jsem se chtel zeptat jak je presny ultrazvuk na vysetreni tlusteho streva a jestli kdyz je zesilena szena se musi hned jednat o nador muj otec umrel v padesati letech na toto onemocneni mne je dnes 54 let jeste me delali laborator kde mam mirne zvysene leukocity a snizeny hemoglobin dekuji
Dobrý den, ultrazvuk je velmi málo citlivé vyšetření vůči nádorům střeva. Je to sice skvělá vyšetřovací metoda, ale ne na orgány v nichž je vzduch / jako žaludek, střevo a plíce/ Kolonoskopické vyšetření je v pořádku, ale zatím buďte v klidu!!!
Veronika
Vážený pane doktore, prosím mám na Vás prosbu.Na pravém prsu na ult.mne zjistily zvětšený mlékovod.Znamená to prosím nějaké větší sledování a obavy?Děkuji moc Klimešová
Dobrý den, rozšířený mlékovod nepotřebuje žádné speciální sledování. Není se ani třeba čehokoliv nebezpečného obávat
věra
dobrý den,prosím o zhodnocení zprávy z histologie viz středně diferencovaný invazní tubulární adenokarcinom tlustého střeva prorůstající do vrstvy svaloviny muskularis propria,nepřesahující hranice operačního výkonu,bez známek metastázování do 19 zastižených lymfatických uzlin 0/19 C 18.9-82/32 pTNM: PT2 N0,NX Stadium dle AICC: 1 jaká je šance na uzdravení přeji hezský den a děkuji za odpověd Věra
Dobrý den, šance je vysoká někde kolem 90%.
Jan
Dobrý den.pane prímaři.Sleduji Vás často.Naposled asi před pul rokem,kdy mne navždy opustila manželka.Jak to nyní vidím.Chdila k lékaři/ortopéd.../na injekce,nemohla chodit.2x byla objednána,přišla,ale nevzal ji,že odjíždí do Brna na operaci.měla po dvou operacích,nemohla chodit,jezdili jsme MHD,pomáhal jí,kdo mohl.Až na pokyn ošetřujícíh lékařu,dostávala sanitku i s vozíkem.Ovšem to už bylo pozdě.Chytla infekci a 3týdny se doma léčila a v nemocnici,jelikož se jiř nedalo nic dělat,-ji dodělali!14dní se nehnula s postele. Když jsme ji viděi,jaké má bolesti,volali jsme sestru,proč něco neděla ,řekla že nic neříká-ano protože už nemuže mluvit, ani jíst a nohy opuchlé a černé.A To je prý nejlepší nemocnice v ČR.Stížnosti jsou na okresu !!!Děkuji ještě se ozvu.Manžel jan .
Dobrý den, bohužel neznám konkrétně případ Vaší manželky a tak se nemohu seriozně vyjádřit. Je jisté, že mě bude vždy mrzet, pokud nedokáže současný zdrav.systém pomoci natolik, abychom svým pacientům zabezpečili léčbu, která jim pomůže / ne vždy to však současná medicina umí /. Pokud není schopen ambulantní lékař situaci vyřešit /např. z důvodů velkého množství pacientů/ je zde vždy pohotovost , která event. rozhodne o event. hospitalizaci. To však pacienti často dlouho odmítají... Já osobně velmi často nastavuji svůj osobní čas , abych mohl vyhovět většímu množství pacientů , což zvl. moje rodina těžce nese, neboť domů se chodím často jen vyspat... Ale musím rovněž říci , že mnoha pacientům není rady a posléze není pomoci. Často totiž naše doporučení léčby neakceptují a pak jsou překvapeni, že nemoc progreduje... Pokud nemocnicí , o které se zmiňujete, má být NH Hospital v Hořovicích, pak přes nepříjemnosti, které Vás trápí , mohu zodpovědně říci, že skutečně patřím k těm nejlepším, které jsem měl možnost poznat / a že jich již byla řada/...
dada
Dobrý deň, bol mi histologicky potvrdení borderline tumor. Operačné výkony: adnexectomia 1.sin. - frozen section, cystectomia ovarii 1.dx., lymphadenectomia plvina 1.sin, omentectomia infracolica, appendectomia, washing. Histológia: ľavé ovárium so štruktúrami mucinozneho cytadenomu s rozsiahlymi úsekmi so známkami zvýšenej proliferačnej aktivity s papilami, stratifikáciou, miernymi celulárnymi atypiami a zvýšenou mitotickou aktivitou s imunoprofilom CDX2+, MUC5+, MUC2 disperzne+, CA 19-9, WT1-, CA125- a ER- s proliferačným indexom Ki67 50%. Washing - telesné tekutiny - záplava erytrocytov a nepočetné mezotélie, prítomnosť nádorových buniek. Tukové tkanivo z omenta, uzliny, apendix bez známok nádorového rastu. Záver: atypický cystopapilárny proliferujúci mucinozny tumor intestinálneho typu - border line + negat. washing peritonea, bez známok invazívneho rastu - bez šírenia na povrch ovária. Kompletne spracovaná čiastka z pravého ovária s primordiálnymi folikulmi, zrejúcimi folikulmi, cystickým folikulom a úsekom cystickej endometriózy (CK7 slabo+) bez stromálnej zložky -CD10-. Ako liečbu mám napísané dispenzár. Chcem sa teda opýtať či to stačí kontrolovať 2x do roka alebo treba chodiť častejšie? Mám 25 rokov, žiadne deti. Tiež ma zaujíma aká je pravdepodobnosť recidívy tohto nádoru alebo vo forme malignity? Môže to máš súvis so spomínanou endometriózou? Endometriózu netreba vôbec liečiť? Čo znamená proliferačný index 50% a prítomnosť nádorových buniek pri washingu? Ako by ste mi poradili ďalej postupovať? Otehotnieť by som chcela v priebehu roka ak to vôbec bude možné a neviem či potom nie je ideálne odstrániť aj druhý vaječník alebo či radšej čakať či sa to objaví opäť. Ďakujem za odpoveď na moje kvantum otázok
Dobrý den, odpovědi na Vaše otázky jsou poměrně složité, protože jednoznačný postup v tomto případě není. Border line nádor je vždy otázkou, jak léčit či jak dispenzarizovat. Vše má nějaká positiva i negativa. A do toho přichází Váš mladý věk a potenciální těhotenství... Asi bych se vzhledem k věku rozhodoval podobně - tedy pouze dispenzarizace a 2x ročně by mi stačilo. Těhotněl bych asi co nejdříve, pokud jste již několik měsíců od operace a jste v pořádku. Proliferační index 50% ukazuje , jak agresivní jsou nádorové buňky a ve Vašem případě "žádný zázrak". Dále bych situaci monitoroval, druhý vaječník bych si ponechal, nevíte, kdy jej ještě v životě budete potřebovat a navíc nyní budete pečlivě hlídána. Ale vše , co Vám doporučuji , berte tak, že i jiné varianty postupu jsou možné a nelze je považovat za chybné. Přirovnal bych to ke sporu jestli je lepší jíst hrušku nebo jablko - na to není jednoznačná odpověď a to je i ve Vašem případě - ale svůj názor jsem se Vám snažil nastínit. Rozebrat všechna pro a proti by však chtělo mnohem více času a také dokonalejší informace o vašem onemocnění, byť to důležité jste mi napsala
 
 

Materiály ke stažení

Více pro pacienty

 
Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Turistický průvodce aneb Co zabalit na cestu do Asie