Rizikové faktory

Strava

Strava je nejčastějším rizikovým faktorem, který se podílí na zvýšení pravděpodobnosti vzniku nádorů. Typické je to na příkladu nádorů tlustého střeva, které se u obyvatel České republiky objevují častěji než kdekoliv jinde na světě. Ale i rizika prakticky všech dalších nádorových onemocnění jsou v poměrně úzkém vztahu k tomu, co jíme.

Ilustrace

Nejčastější české stravovací nešvary spojené se zvýšením rizika nádorů:

  • nadměrné solení
  • přejídání se a s tím spojená obezita
  • nedostatek čerstvých potravin (ovoce, zeleniny) a nadbytek upravovaných a trvanlivých potravin s „éčky“
  • nadbytečný příjem masa, časté pojídání uzenin
  • časté požívání bílého pečiva na úkor tmavého a celozrnného
  • zbytečně velký příjem živočišných tuků a tučných jídel
  • jedení smažených jídel (řízky, hranolky), časté pojídání brambůrků a podobných pochutin
  • přepepřování, používání velkého množství dresinků

Mimochodem: Strava je nejdůležitějším rizikovým faktorem, ale v těsném závěsu za ní je kouření. Kouření zvyšuje u některých nádorů jejich riziko až několikanásobně (riziko úmrtí na karcinom plic je u muže kuřáka vyšší 23krát).

Centra pomoci

Vyhledejte si centrum blízko vašeho bydliště.