Antioxidanty zřejmě riziko rakoviny nesnižují, ukázala studie

MagazínČeskénoviny.cz, 28. 1. 2009

Ochranné látky antioxidanty, na něž se sázelo jako na pomocníky v boji s rakovinou, nemají podle vědců na výskyt tohoto onemocnění zřejmě žádný vliv. Výzkum zaměřený na jejich údajně blahodárné účinky, který se uskutečnil na lékařské fakultě prestižní americké Harvardovy univerzity, neprokázal prospěch ani rizika spojená s jejich dlouhodobým užíváním. Klinické studie, která trvala skoro deset let, se zúčastnilo asi 8000 žen. Na studii upozornil server www.lecba-rakoviny.cz.

"Jednoznačnou výtěžnost z hlediska snížení rizika vzniku nádorů (studie) neprokázala. Ovšem musíme počkat ještě na studie další, které to eventuálně upřesní nebo upraví," řekl ČTK předseda Ligy proti rakovině Zdeněk Dienstbier.

Antioxidanty jsou látky, které dokážou likvidovat volné radikály způsobující škody na buňkách. Obsaženy jsou například ve vinné révě, černém rybíze nebo hořké čokoládě. Ženy pravidelně užívající kombinaci velmi účinných antioxidantů, konkrétně vitaminů C, E a beta-karotenu, umíraly podle studie během deseti let výzkumu na rakovinu stejně často jako kontrolní skupina žen užívající neúčinné placebo.

I přes tyto výsledky však podle vědců některé typy antioxidantů před určitými typy zhoubných nádorů chránit mohou. Například se ukázalo, že dlouhodobé a pravidelné užívání vitaminu E snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Naproti tomu ženy pravidelně užívající beta-karoten měly zvýšené riziko rozvoje rakoviny plic.


ARCHIV

Centra pomoci

Vyhledejte si centrum blízko vašeho bydliště.