Antioxidanty jako prevence rakoviny? Jen stěží

Tolik populární antioxidanty, z jejichž slávy profitují například hořká čokoláda nebo červené víno, nejsou tak mocné, jak se všeobecně tvrdí. Například jako prevence zhoubných nádorů neúčinkují zřejmě ani trochu

Antioxidanty jako prevence rakoviny? Jen stěží

Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!

Tolik populární antioxidanty, z jejichž slávy profitují například hořká čokoláda nebo červené víno, nejsou tak mocné, jak se všeobecně tvrdí. Například jako prevence zhoubných nádorů neúčinkují zřejmě ani trochu.

Nádorům antioxidanty nevadí

Rozsáhlý výzkum zaměřený na blahodárné účinky antioxidantů byl původně zahájen kvůli výzkumu prevence kardiovaskulárních onemocnění. Téměř osm tisíc žen pravidelně užívalo kombinaci nejúčinnějších antioxidantů, konkrétně vitaminu C, vitaminu E a beta-karotenu. Na výskyt zhoubných nádorů však tato kombinace neměla vůbec žádný vliv. Ženy užívající antioxidanty ve studii trvající téměř deset let trpěly rakovinou a umíraly na ni úplně stejně jako jejich sledované kolegyně užívající neúčinné placebo. Studie byla provedena na lékařské fakultě prestižní Harvardské univerzity.

Není antioxidant jako antioxidant

Přestože pozice antioxidantů jako preventivních přípravků „na všechno“ byla výsledky této studie silně otřesena, bylo by předčasné je úplně zatratit. Kromě toho, že mají nesporně pozitivní vliv na náš kardiovaskulární systém, některé typy antioxidantů nás před určitými typy zhoubných nádorů chránit mohou. Tak se například ukázalo, že dlouhodobé a pravidelné užívání vitaminu E snižuje riziko rozvoje rakoviny tlustého střeva. Na druhou stranu však ženy pravidelně užívající beta-karoten měly zvýšené riziko rozvoje rakoviny plic.

Kde hledat antioxidanty

Antioxidanty jsou obecně látky, které dokážou v těle snižovat množství škodlivých kyslíkových radikálů. Mezi potravinami s vysokým obsahem antioxidantů bývají uváděny například červené víno nebo hořká čokoláda. Přestože příznivý účinek červeného vína nelze zpochybnit, je otázka, zda se právě u těchto dvou příkladů nejedná o snahu udělat z nouze ctnost. V jiných, méně problematických potravinách (ostružiny, kopr, černý rybíz) totiž mnohdy najdeme užitečných antioxidantů ještě více.

(vek)

Zdroj: http://www.msnbc.msn.com/id/28438651/

Hodnocení článku Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 0

Čtěte dále
Proč je dobré odhalit rakovinu co nejdříve

Proč je dobré odhalit rakovinu co nejdříve

Do preventivních a screeningových onkologických programů se investují nemalé finance. Jejich cílem je hlavně najít osoby ve zvýšeném riziku,...

Chci zpět svoje prsa!

Chci zpět svoje prsa!

Součástí léčby rakoviny prsu může být jeho operativní odnětí. To se v některých závažných případech provádí i preventivně. Odstranění...

Zdolá rakovinu plic biologická léčba?

Zdolá rakovinu plic biologická léčba?

Léčba zhoubných plicních nádorů se až donedávna opírala o tři pilíře, kterými jsou chemoterapie, ozařování a operace. V poslední době pomáhá...

Centra pomoci

Vyhledejte si centrum blízko vašeho bydliště.