Antioxidanty jako prevence rakoviny? Jen stěží

Tolik populární antioxidanty, z jejichž slávy profitují například hořká čokoláda nebo červené víno, nejsou tak mocné, jak se všeobecně tvrdí. Například jako prevence zhoubných nádorů neúčinkují zřejmě ani trochu

Antioxidanty jako prevence rakoviny? Jen stěží

Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!

Tolik populární antioxidanty, z jejichž slávy profitují například hořká čokoláda nebo červené víno, nejsou tak mocné, jak se všeobecně tvrdí. Například jako prevence zhoubných nádorů neúčinkují zřejmě ani trochu.

Nádorům antioxidanty nevadí

Rozsáhlý výzkum zaměřený na blahodárné účinky antioxidantů byl původně zahájen kvůli výzkumu prevence kardiovaskulárních onemocnění. Téměř osm tisíc žen pravidelně užívalo kombinaci nejúčinnějších antioxidantů, konkrétně vitaminu C, vitaminu E a beta-karotenu. Na výskyt zhoubných nádorů však tato kombinace neměla vůbec žádný vliv. Ženy užívající antioxidanty ve studii trvající téměř deset let trpěly rakovinou a umíraly na ni úplně stejně jako jejich sledované kolegyně užívající neúčinné placebo. Studie byla provedena na lékařské fakultě prestižní Harvardské univerzity.

Není antioxidant jako antioxidant

Přestože pozice antioxidantů jako preventivních přípravků „na všechno“ byla výsledky této studie silně otřesena, bylo by předčasné je úplně zatratit. Kromě toho, že mají nesporně pozitivní vliv na náš kardiovaskulární systém, některé typy antioxidantů nás před určitými typy zhoubných nádorů chránit mohou. Tak se například ukázalo, že dlouhodobé a pravidelné užívání vitaminu E snižuje riziko rozvoje rakoviny tlustého střeva. Na druhou stranu však ženy pravidelně užívající beta-karoten měly zvýšené riziko rozvoje rakoviny plic.

Kde hledat antioxidanty

Antioxidanty jsou obecně látky, které dokážou v těle snižovat množství škodlivých kyslíkových radikálů. Mezi potravinami s vysokým obsahem antioxidantů bývají uváděny například červené víno nebo hořká čokoláda. Přestože příznivý účinek červeného vína nelze zpochybnit, je otázka, zda se právě u těchto dvou příkladů nejedná o snahu udělat z nouze ctnost. V jiných, méně problematických potravinách (ostružiny, kopr, černý rybíz) totiž mnohdy najdeme užitečných antioxidantů ještě více.

(vek)

Zdroj: http://www.msnbc.msn.com/id/28438651/

Hodnocení článku Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 0

Čtěte dále
Sedm tipů, jak zmírnit nežádoucí účinky léčby rakoviny

Sedm tipů, jak zmírnit nežádoucí účinky léčby rakoviny

Chemoterapie, ozařování a léky proti rakovině mohou v rámci vedlejších účinků na vašem těle napáchat nemalé škody. Naštěstí existuje...

Rakovina prsu: i v těhotenství ji lze účinně léčit

Rakovina prsu: i v těhotenství ji lze účinně léčit

Výskyt rakoviny prsu v průběhu gravidity je velmi vzácný. Ovšem vzhledem ke stále se zvyšujícímu věku rodiček je možné,...

10 tipů pro lepší den

10 tipů pro lepší den

V dnešní, uspěchané době máme na vše většinou velice málo času. Zkuste si ale ve svém programu najít několik volných minut,...

Centra pomoci

Vyhledejte si centrum blízko vašeho bydliště.