Když jídlo pomáhá cítit se lépe

Každé nádorové onemocnění je velmi náročné nejen fyzicky, ale také psychicky. Jednou z cest, která nám pomůže udržet si v průběhu nemoci stabilní náladu a vyhnout se depresím, může být změna našich stravovacích zvyklostí.

Když jídlo pomáhá cítit se lépe

Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!

Šest druhů potravin, které vám pomohou cítit se lépe

  1. Potraviny s vitamínem B12 a kyselinu listovou – podle odborníků nás tyto dva vitamíny pomáhají chránit před nemocemi centrálního nervového systému, před poruchami nálady a demencí. Pokud chcete přijmout oba tyto vitamíny ve větším množství najednou, zařaďte do jídelníčku například fazole s hovězím masem, zelený salát s kuřecím masem nebo uzeného lososa s brokolicí.
  2. Čerstvé ovoce a zelenina – čerstvé ovoce a zelenina jsou přímo nacpané výživnými látkami a prospěšnými vitamíny. Lidé, kteří jedí hodně ovoce a zeleniny, se cítí zdravější, a čím více čerstvé stravy do jídelníčku zařadíte, tím lépe.
  3. Jídlo bohaté na selen – selen je důležitý minerál a zároveň patří mezi antioxidanty, to znamená, že naše tělo zbavuje volných kyslíkových radikálů. Některé studie přitom ukázaly, že zvýšené množství kyslíkových radikálů je především u starších lidí spojené s projevy mírné deprese. Mezi potraviny bohaté na selen patří celozrnné výrobky, hnědá neloupaná rýže, libové maso, fazole nebo listová zelenina.
  4. Ryby – před depresí nás pomáhají chránit také ryby, především mořské ryby s vyšším obsahem tuku, jako je například losos, sardinky nebo tuňák. Aby měl příjem ryb nějaký znatelný účinek, měli bychom je do svého jídelníčku zařazovat vícekrát týdně.
  5. Potraviny s obsahem vitamínu D – u řady lidí mají příznivý vliv na jejich náladu hřejivé sluneční paprsky a je to právě slunce, které našemu tělu umožňuje vytvářet si dostatek vitamínu D. Když je slunce nedostatek, můžeme vitamín D najít třeba v mořských rybách, játrech, tučnějších sýrech nebo vaječném žloutku.
  6. Čokoláda – kromě výše uvedených „zdravých“ jídel si každý den dopřejte trochu kvalitní tmavé čokolády. Hořká čokoláda podporuje uvolňování endorfinů, čímž zlepšuje náladu, ale má i další příznivé účinky – snižuje krevní tlak a pomáhá bránit vzniku srdečních onemocnění.

(vek)

Zdroj: www.webmd.com

Hodnocení článku Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 0

Čtěte dále
Rakovina ovlivní skladbu jídelníčku. Víte, jak by měl vypadat ten ideální?

Rakovina ovlivní skladbu jídelníčku. Víte, jak by měl vypadat ten ideální?

Nádorové onemocnění převrátí každému život naruby. To se týká i výživy – zvýšená potřeba kalorií, ztráta chuti k jídlu,...

8 nových příčin rakoviny

8 nových příčin rakoviny

Spojené státy přidaly na seznam nebezpečných karcinogenních látek osm nových chemikálií. Některé z nich jsou přitom zcela běžně používané....

Pijete a kouříte? Jezte jablka a papriky!

Pijete a kouříte? Jezte jablka a papriky!

Lidé, kteří jedí hodně ovoce a zeleniny, pomáhají svému zdraví mnoha způsoby. Američtí vědci nedávno zjistili, že i lidé...

Centra pomoci

Vyhledejte si centrum blízko vašeho bydliště.