S alkoholem opatrně – vyšší množství způsobuje rakovinu

Je všeobecně známo, že alkohol poškozuje játra, žaludek, nervovou soustavu a srdce. Méně se však ví, že zvyšuje i riziko rozvoje rakoviny. Konkrétně dávají vědci do souvislosti s pitím alkoholu až sedm typů nádorových onemocnění.

S alkoholem opatrně – vyšší množství způsobuje rakovinu

Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!

Škodí různě, ale hodně

Existuje několik způsobů, kterými alkohol, přesněji ethanol, zvyšuje riziko rakoviny.

  • Acetaldehyd, na který se ethanol v těle metabolizuje, je toxický a karcinogenní – může poškozovat DNA i proteiny.
  • Ethanol podporuje v těle vznik kyslíkových radikálů – rovněž poškozují DNA a proteiny, navíc vedou k oxidaci (tzn. poškození) lipidů.
  • Negativně ovlivňuje vstřebávání řady vitaminů (jde zejména o vitaminy A, C, B, D, E, beta-karoteny a kyselinu listovou).
  • Ethanol zvyšuje v krvi hladiny estrogenu, který je spojen s nádory prsu.

Kromě toho mohou alkoholické nápoje obsahovat v malém množství vedlejší produkty kvašení, jako jsou nitrosaminy, fenoly a různé uhlovodíky. Všechny jsou rovněž pro lidský organismus toxické a způsobují poškození molekul a buněk.

Tělo v ohrožení 

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) již v roce 2010 uvedla, že existuje dostatečné množství důkazů potvrzujících karcinogenitu alkoholu. Do souvislosti jej dává především s nádory:

  • hlavy a krku – hlavně dutiny ústní, hltanu a hrtanu,
  • jícnu,
  • jater,
  • prsu,
  • střev a konečníku.

S výjimkou nádoru ledvin a nonhodgkinského lymfomu bylo však alespoň mírně zvýšené riziko potvrzeno i u dalších typů rakoviny.

Jak velké je nebezpečí?

Platí přímá úměra – čím více alkoholu denně a čím delší dobu pijeme, tím se riziko zvyšuje. Závěry britské studie, které se účastnilo asi 28 000 žen, uvádějí, že s každými 10 g alkoholu (zhruba malé pivo) vypitými denně se o 12 % zvyšuje riziko rakoviny prsu. Jiný výzkum upozornil, že při konzumaci 50 g alkoholu denně (zhruba 3–4 piva) roste až třikrát nebezpečí rakoviny hlavy a krku. Zejména pro tuto skupinu spotřebitelů pak platí další důležitý faktor: kombinace alkoholu s tabákem riziko onemocnění nádorem hlavy a krku nesčítá, ale přímo násobí!

Proč raději nepít

Často se říká, že červené víno, konkrétně resveratrol v něm obsažený, chrání proti rakovině a obecně prospívá zdraví. Bohužel vědci tuto teorii definitivně vyvrátili. Naopak potvrdili, že hladiny resveratrolu v krvi nijak neovlivňují výskyt rakoviny (ani kardiovaskulárních nebo zánětlivých onemocnění, ani dlouhověkost). Studie hodnotící riziko u osob, které pravidelně pít přestaly, se věnují zejména nádorům hlavy a krku. Zde platí, že riziko se snižuje, ale postupně a až po několika letech abstinence.

(mir)

Zdroj: https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/alcohol/alcohol-fact-sheet

 

Hodnocení článku Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 0

Čtěte dále
Vánoční stres: jak si jej udržet od těla

Vánoční stres: jak si jej udržet od těla

Vánoční svátky prošly během dějin lidstva několika proměnami. Od pohanských oslav slunovratu, období, kdy obávaná zima začíná slábnout, přes...

Těhotenská bílkovina může bránit vzniku rakoviny prsu

Těhotenská bílkovina může bránit vzniku rakoviny prsu

Těhotenství a kojení ve věku do 30 let snižuje riziko výskytu onemocnění rakovinou prsu. Naopak ženy, které mateřství odkládají...

Unikátní objev: vědci mapují cesty rakovinotvorných látek lidským tělem

Unikátní objev: vědci mapují cesty rakovinotvorných látek lidským tělem

Odborníci konečně vyvinuli metodu, díky níž mohou sledovat pohyb rakovinotvorných částic v organismu. Konkrétně se zaměřili na polycyklické aromatické uhlovodíky, které bývají příčinou mnoha případů...

Centra pomoci

Vyhledejte si centrum blízko vašeho bydliště.