Vařte s rozmarýnem. Bojujete tím proti rakovině.

Okořeníte-li maso nebo jiný tepelně upravovaný pokrm rozmarýnem, snížíte tím množství rakovinotvorných látek vznikajících při vaření. Uvádí to článek publikovaný v únoru 2010 v časopisu Journal of Food Science, vydávaným společností Institute of Food Technologists.

Vařte s rozmarýnem. Bojujete tím proti rakovině.

Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!

Okořeníte-li maso nebo jiný tepelně upravovaný pokrm rozmarýnem, snížíte tím množství rakovinotvorných látek vznikajících při vaření. Uvádí to článek publikovaný v únoru 2010 v časopisu Journal of Food Science, vydávaným společností Institute of Food Technologists.

Jedovaté heterocykly

Zejména v mase a rybách dochází vlivem smažení, grilování, pečení a opékání ke tvorbě heterocyklických aminů. Tyto látky patří mezi známé karcinogeny. Vědci se proto zaměřili na možnosti, jak vznik těchto nebezpečných látek během tepelné úpravy omezit.

Co na to rozmarýn

V provedené studii výzkumníci srovnávali rozmarýn v pěti různých koncentracích. Hlavním cílem studie bylo zjistit, do jaké míry dokáže rozmarýn potlačovat tvorbu heterocyklických aminů v mase vystaveném vysokým teplotám.

Jak se vařilo

Extrakt z rozmarýnu byl ředěn od deseti do čtyřiceti procent v lihovém roztoku a byl přidáván přímo ke zkoumaným plátkům masa, které byly z obou stran po dobu pěti minut vystaveny teplotě 204,4° C a po dobu šesti minut 190,5° C.

Každý rozmarýn je účinný

Po změření množství sledovaných aminů vědci zjistili, že k jejich snížení došlo vždy, bez ohledu na koncentraci roztoku rozmarýnu. Navíc bylo zjištěno, že nižší koncentrace rozmarýnu při vyšší testované teplotě účinkovaly lépe. Podrobnější chemická analýza těchto koncentrací ukázala, že kromě kyseliny rozmarýnové obsahovaly ještě karnosol a kyselinu karnosovou. Vědci předpokládají, že všechny tyto složky se podílejí na omezování tvorby kancerogenních heterocyklů.

Rozmarýn v kuchyni

I když třeba maso moc často nebo vůbec nejíte, tato bylinka je užitečná i v jiných směrech. Používá se k okořenění hub a bylinných smetanových omáček, v provensálské směsi k ochucení těstovin. Pomáhá proti nechutenství a poruchám zažívání, klidní rozjitřené nervy a má antibakteriální účinky.

(zak)

Zdroj:
www.medicalnewstoday.com

Hodnocení článku Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 2

Čtěte dále
Pořiďte si domácího mazlíčka, zlepší to vaše zdraví

Pořiďte si domácího mazlíčka, zlepší to vaše zdraví

Většina šťastných majitelů domácího mazlíčka to dobře ví: zvířata dělají člověka šťastným. Nejde však jenom o to, že vám...

I u rakoviny hraje psychika pacienta důležitou roli

I u rakoviny hraje psychika pacienta důležitou roli

Původní teorie, která se snažila prokázat, že rakovina a duševní stav pacienta mají stejný biologický základ, je dnes už...

Co je to nádorová bolest?

Co je to nádorová bolest?

Existuje mnoho různých definic bolesti. Jedna z těch zajímavějších například říká: „Bolest je cokoliv, o čem člověk, který ji...

Centra pomoci

Vyhledejte si centrum blízko vašeho bydliště.