Zdravé jídlo prodlužuje život

Během historie se u lidí změnila hlavní příčina smrti. Kdysi nejvíce umírali na infekce, dnes je nejčastěji ohrožují chronické nemoci, přesněji kardiovaskulární onemocnění a rakovina. Vše ale lze ovlivnit tím správným směrem. Řešení nabízí správná skladba potravy.

Zdravé jídlo prodlužuje život

Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!

Zcela zdravému způsobu stravování dává přednost pouze jeden ze šesti lidí důchodového věku. Přitom zdravější jídelníček u nich prokazatelně snižuje úmrtnost na rakovinu. Že nejde o okrajový problém, ukazují odhady počtů lidí na naší planetě. V roce 2030 bude totiž přibližně miliarda lidí na Zemi starší 65 let. Osvojit si správný způsob stravování znamená nejen snížení rizika smrti na následky některé z civilizačních chorob, ale i celkové zvýšení kvality života seniorů.

Odborníci sledovali konzumaci více než 100 potravin, díky kterým rozdělili „jedlíky“ do šesti skupin podle toho, jaký druh potravin převažoval:

  • Zdravým potravinám dalo přednost 14 % sledovaných.
  • Cereálie si oblíbilo 15 % konzumentů.
  • Celozrnné pečivo a obiloviny tvořily velkou část jídelníčku 18 % strávníků.
  • Maso, smažená jídla a alkohol převažovaly v jídelníčku 27 % lidí.
  • Mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku si neodpustí 13 % z nich.
  • Sladkosti a sladká jídla se ve velkém množství objevovaly u 13 % sledovaných osob.

„Zdravě jíst“ znamená zajistit svému tělu vysoký příjem:

  • nízkotučných mléčných výrobků,
  • ovoce a zeleniny,
  • celozrnného pečiva,
  • drůbežího masa a ryb,
  • rýže,
  • těstovin.

Zároveň je dobré vyvarovat se tučnému masu, smaženým jídlům, sladkostem a vysokokalorickým nápojům, kam patří i alkohol.

Právě straší lidé, kteří se takto stravují, mají oproti jedlíkům sladkostí a tučných jídel o 40 % menší riziko úmrtnosti na chronické nemoci včetně rakoviny. Strávníci spadající do skupin cereálie a obiloviny měli přibližně stejně nízké riziko úmrtnosti jako ti se správným stravováním. Další důvod, proč se nad svým jídelníčkem nejen zamyslet, ale „zdravé novinky“ do něj také zařadit.

(ercp)

Zdroj:
www.medicalnewstoday.com

Hodnocení článku Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 1

Čtěte dále
Zeleným čaje proti rakovině: tentokrát opravdu?

Zeleným čaje proti rakovině: tentokrát opravdu?

Lístky zeleného čaje jsou bohaté na přírodní antioxidanty chránící buňky našeho těla před poškozením. Již dlouho se hovoří o...

Co všechno při onkologické léčbě ovlivňuje plodnost

Co všechno při onkologické léčbě ovlivňuje plodnost

Léčba onkologických onemocnění může mít vliv na schopnost otěhotnět i na vývoj plodu. Jaká jsou však skutečná rizika, to...

Vitamín D chrání tělo před rakovinou i depresí

Vitamín D chrání tělo před rakovinou i depresí

Vitamín D hraje důležitou roli nejen v prevenci vzniku osteoporózy, ale také astmatu, rakoviny, deprese, srdečních nemocí a cukrovky....

Centra pomoci

Vyhledejte si centrum blízko vašeho bydliště.