Vznik

Vlivem genetických faktorů, nevhodného životního stylu nebo nemoci dochází k poškození genetické informace střevních buněk. Toto poškození může být do značné míry opraveno, ale pokud je škodlivých vlivů příliš mnoho nebo je schopnost opravy omezená, dochází k malignímu zvrhnutí buněk a vytváří se zhoubný nádor. Tyto změny však nevznikají naráz, před vytvořením zhoubného nádoru se často vytvoří nádor nezhoubný, který lze odstranit.

Ilustrace

Mezi dědičné dispozice řadíme například:

  • familiární kolorektální karcinom, což je dědičný sklon ke karcinomu tlustého střeva a konečníku,
  • familiární adenomatózní polypózu (FAP), což je dědičný sklon k vytváření benigních (nezhoubných) nádorků střevní sliznice, které se mohou maligně zvrhnout, a
  • Lynchův syndrom, u kterého je kromě nádorů tlustého střeva zvýšený výskyt i jiných nádorových onemocnění.

Z faktorů, které můžeme ovlivnit, je důležité myslet zejména na:

  • sedavý životní styl,
  • obezitu,
  • nepřiměřený příjem červeného masa, živočišných tuků a uzenin,
  • nestřídmé pití alkoholu a
  • kouření.

Zvláštní kategorií jsou nádory navazující na idiopatické střevní záněty, což jsou těžká chronická onemocnění střev, známá jako Crohnova choroba a ulcerózní kolitida.

Riziko vzniku nádoru tlustého střeva může zvýšit i ozařování dutiny břišní.

Centra pomoci

Vyhledejte si centrum blízko vašeho bydliště.