#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rakovina postihuje nejen tělo, ale i mysl. Nebojujte s depresí sami

Život s onkologickou diagnózou není jednoduchý. Rakovina může do života přinášet hodně nepředvídatelných a nepříjemných neznámých. Nemusí být lehké se vypořádat se situacemi, které přináší. To často vyústí v pocity úzkosti a deprese. Jak jim předcházet, nebo je aspoň zmírnit?

Jak spolu souvisí rakovina a deprese

  1. Diagnóza rakoviny většinou zasáhne člověka nepřipraveného. Již samotná myšlenka je velmi znepokojivá. Přichází pocity nejistoty z budoucnosti. Strach. Psychické vypětí s sebou může přinášet pocity beznaděje a úzkosti, které vyústí až v depresi.
  2. Dřív nebo později nastoupí i fyzické příznaky nemoci. Spolu s agresivní léčbou a jejími nežádoucími účinky se nevyhnutelně mění pohled na svět a přístup k vlastnímu tělu a životu. Tím trpí i pocit sebejistoty. Bolest, únava a nevolnost na náladě také nepřidávají.
  3. Další změny v životě, jako třeba neschopnost provozovat oblíbené koníčky nebo změny ve vztazích, mohou vyvolat stesk po životě před diagnózou.

Podpora blízkých je důležitá

Deprese je nemoc. V lehčích případech se s ní člověk může poprat s pomocí svých blízkých. Ti ovšem nemusí vždy umět správně zareagovat a vhodně podpořit. V úsilí pomoct se například mohou uchýlit ke zlehčování situace. Nebo k prosté radě, ať člověk nemyslí na to špatné. To ovšem nemocnému většinou nepomůže. Přesto je sociální podpora pro uzdravení velmi důležitá. Již samotný pocit, že při vás někdo stojí, dokáže hodně.

Když blízcí nestačí

Podpora bližních někdy nestačí a bývá nutná pomoc odborníka. Ta může mít mnoho podob.

  • V některých situacích mohou být dostačující psychologické konzultace. Psycholog nebo psychiatr jsou školeni, aby vám pomohli pracovat s emocemi. Ukážou vám techniky k omezení negativních myšlenek a poradí soubor opatření, která seberou depresi vítr z plachet.
  • V těžších případech může psychiatr rozhodnout o nasazení antidepresiv čili léků potlačujících depresi. Těch existuje spousta a některé pro vás nemusejí být vhodné. Lékař zvolí správné léky na základě vašich konkrétních potřeb a znalosti ostatních léků, které užíváte. V úvahu vezme i možné nežádoucí účinky.
  • Antidepresiva se snaží opět nastolit chemickou rovnováhu ve vašem mozku, proces ovšem obvykle chvíli trvá. První výsledky se mohou objevit už za 2 týdny, ale může to trvat i 2 měsíce. Někdy je potřeba upravit dávku léku. Je proto nutné udržovat kontakt s lékařem.

Deprese je nemoc, která často doprovází rakovinu, a může dokonce negativně ovlivnit výsledky terapie. V současné době se ovšem deprese dá dobře léčit. A proto když si všimnete jejích příznaků na sobě nebo svých blízkých, neváhejte požádat o odbornou pomoc.

(mpr)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři