#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sdružení pacientů s rakovinou – pomohou tam, kde ostatní nestačí

Vyslechnout si od lékaře onkologickou diagnózu je nesmírně stresující a šokující. Je to něco, na co se nikdy nelze dostatečně připravit. V takovém okamžiku jsou neocenitelnými pomocníky rodina a přátelé. Někdy ale ani ti nejbližší nedokážou plně pochopit dopad celé situace na lidský život, i když se o to všemi silami snaží. A právě v tom mohou pomoci svépomocné skupiny.

Jedinečné pochopení a pomoc

Ve svépomocných skupinách jsou lidé, kteří řeší nebo v minulosti řešili stejné nebo podobné potíže jako vy. Velmi dobře tedy znají ten stres potom, co si diagnózu vyslechli, náročnost léčebného procesu a i to, jak nemoc život ovlivňuje. Velice dobře chápou vaše pocity a obavy. Mohou se s vámi podělit o cenné zkušenosti a rady, jak řešit některé specifické potíže a okamžiky (např. bolesti, vypadávání vlasů, setrvání v zaměstnání atd.). Mohou vás s celou situací seznámit z ryze praktického každodenního pohledu a vy budete vědět, co přibližně můžete očekávat a do čeho jdete. Budete-li to alespoň částečně vědět, spousta vašich obav zmizí a vy se budete po psychické stránce cítit lépe. Podle mnoha studií lidé vyhledávající pomoc ve svépomocných skupinách zažívají méně úzkostí a depresí. A i dobrý psychický stav je jedním z předpokladů, které zvyšují šanci na úspěch vaší léčby.

Pomoc i na internetu

Pomoc a podporu mohou onkologicky nemocní nalézt i na internetu v různých diskuzních fórech, chatech, prostřednictvím různých internetových zpravodajů a různých internetových komunit. Tato forma podpory může být dobrou alternativou pro nemocné žijící ve vzdálených oblastech, s potížemi s dopravou nebo i pro lidi, kteří neradi řeší své potíže tváří v tvář.

Ne pro každého

Každý člověk je jedinečný, a se zátěžovými situacemi se proto nevyrovnáváme všichni stejně. A proto ani svépomocná skupina nemusí být řešením pro každého. Pro některé lidi může být například přínosnější individuální sezení u psychologa, pomoc rodinného příslušníka nebo přítele, který si onkologickou diagnózou prošel, nebo třeba v diskuzních fórech na internetu.

(ivh)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři