#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jídlo dokáže před rakovinou chránit i pomoci k jejímu vzniku

Rakovina, jedna z nejčastějších civilizačních chorob, má co do činění se životním stylem. Evropská studie ukazuje, že zdravý jídelníček dokáže tělo udržet zdravé a v kondici. Naopak konzumace těch nesprávných potravin může cestu za nemocí urychlit.

Rakovina, jedna z nejčastějších civilizačních chorob, má co do činění se životním stylem. Evropská studie ukazuje, že zdravý jídelníček dokáže tělo udržet zdravé a v kondici. Naopak konzumace těch nesprávných potravin může cestu za nemocí urychlit.

Nemoc z blahobytu

Existenci lidstva napříč staletími provází základní životní potřeba – jídlo a jedení. Zatímco po většinu své historie se lidé potýkali s nedostatkem potravin, moderní doba hlásá pravý opak. Jídlo je v našich podmínkách v dostatečném množství i variabilitě a odvrácenou tvář blahobytu odráží alarmující vzestupy civilizačních chorob. Rakovina, jedna z nejčastějších forem civilizačních onemocnění, se těší nechvalnému věhlasu a konkrétně v České republice je příčinou každého druhého úmrtí.

Co (ne)můžeme ovlivnit

Při vzniku onemocnění hraje roli mnoho věcí. Některé z nich – např. genetické dispozice – přímo ovlivnit nemůžeme. Přesto je zde mnoho takových, které máme ve svých rukách: vyvážený životní styl, dostatek pohybu, úprava jídelníčku. A právě strava hraje v prevenci nádorů jednu z nejdůležitějších rolí. Evropská studie, které se účastnilo více než půl milionu osob z deseti zemí, přinesla zajímavé výsledky:

  • Vysoký obsah vitaminů C, A, E  ve stravě snižuje riziko onemocnění rakovinou žaludku.
  • Dostatečný příjem vlákniny, vápníku a vitamínu D snižuje riziko vzniku karcinomu střeva.
  • Ryby a drůbež jsou z hlediska prevence vzniku nádorů daleko vhodnější než maso červené.
  • Zvýšené riziko rakoviny prsu u žen je spojené s konzumací nasycených tuků a příjmem alkoholu, vyšším BMI (body mass indexem) či nedostatkem pohybu.

Možnosti a volby

Základní složky potravy – sacharidy, tuky a bílkoviny – přijímáme v různě kvalitní formě. Rafinované cukry, velké množství živočišných tuků a tmavé maso v podobě rychlého občerstvení nepatří k těm ideálním. Naopak dostatek ovoce a zeleniny, celozrnné pečivo, olivový olej, drůbeží maso a ryby představují vhodnější volbu. Vědecké studie ukazují, že lidé, kteří věnují pozornost zdravému stravování a životnímu stylu vůbec, jsou v boji proti rakovině ve výhodě. Alespoň něco tedy ovlivnit můžeme.

(sla)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři