#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Víte, které potraviny před rakovinou chrání a které ji naopak způsobují?

Za vznikem rakoviny stojí mnoho vlivů. Patří mezi ně nejen geny zděděné po předcích, ale také životní styl. Důležitou součástí životního stylu je strava. Potraviny mohou ke vzniku rakoviny přispět, nebo nás před ní naopak chránit.

Deset potravin, které mohou stát za vznikem rakovinového bujení

  1. Geneticky modifikované potraviny (GMO). Nejčastěji se geneticky modifikují (pozměňují, upravují) kukuřice a sója. Vliv těchto potravin na zdraví je mezi odborníky tématem neustálých debat. Nikdo z nich nemůže potvrdit ani vyloučit negativní dopad konzumace těchto plodin na zdraví člověka za desítky let. Proto se těmto potravinám raději vyhýbejte.
  2. Popcorn z mikrovlnky. Pukavá kukuřice (zde navíc často GMO) připravená v mikrovlnné troubě se může podílet na vzniku rakoviny plic. Z použitého umělého másla se totiž během přípravy uvolňuje diacetyl, který je pro lidi jedovatý. Vyrobte si svůj vlastní organický popcorn klasickým způsobem – v hrnci pod pokličkou na rozpáleném oleji. Lépe chutná a je zdravější.
  3. Konzervované potraviny. Plechovky obsahují jedovatý bisfenol-A (BPA), který se dostává do potravin. Dávejte přednost čerstvým nebo mraženým potravinám.
  4. Grilované červené maso. Během grilování vznikají látky, které podporují vznik rakovinových buněk. Maso raději vařte nebo pečte, popřípadě opékejte na pánvi.
  5. Rafinovaný cukr. Díky výzkumům se dnes ví, že rakovinné buňky milují cukr. Cukr podporuje růst nádorů.
  6. Solené a uzené potraviny. Tyto výrobky obsahují konzervační látky (např. dusičnany), které mají prodloužit trvanlivost potravin. Přísady použité ve zpracovaných potravinách se mohou v těle hromadit. Tyto jedy nakonec způsobují poškození na úrovni buněk a vedou k nemocem, jako je rakovina.
  7. Slazené perlivé nápoje. Dlouhodobá konzumace těchto nápojů podporuje vznik některých typů nádorů.
  8. Bílá mouka. Podobně jako bílý cukr jsou i jednoduché cukry (uhlohydráty), které vznikají rozkladem bílé mouky, palivem pro rakovinové buňky.
  9. Ryby z umělého chovu. Komerční chov ryb znamená držení neuvěřitelného počtu ryb (např. lososů) ve velmi malém prostoru. Takto chované ryby jsou nejen plné antibiotik proti šíření infekcí, ale také pesticidů a dalších chemikálií způsobujících rakovinu.
  10. Hydrogenované oleje (ztužené tuky). Vědci prokázali, že dokážou pozměnit zdravé buňky směrem k rakovinovým.

 Osm potravinových štítů proti rakovině

  1. Mořská zelenina – např. mořské řasy kelpa, kombu, nori.
  2. Sladkovodní řasy Chlorella a Spirulina.
  3. Léčivé houby – např. reishi (lesklokorka lesklá), čaga (rezavec šikmý), cordyceps (housenice čínská).
  4. Aloe vera.
  5. Konopí.
  6. Česnek.
  7. Kurkuma (pro vyšší účinnost nejlépe v kombinaci s černým pepřem).
  8. Košťálová (brukvovitá) zelenina – např. brokolice, květák.

Nezapomeňte, že kromě léčivých potravin je žádoucí věnovat dostatek času také fyzickým aktivitám, nejlépe na čerstvém vzduchu.

(hah)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři