#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alternativní způsob léčby

Dotaz, 15. 5. 2021

Vážený pane doktore,

Obracím se na Vás s prosbou o poradenství. Mám onkologicky nemocnou maminku, která se má od příštího týdne začít léčit chemoterapií ve Zlíně. Diagnózu jsme se dozvěděli nedávno, počátek nemoci nejspíše zhoubným nádorem vaječníku, nyní metastáze na povrchu orgánů a tekutina v břišní dutině. Co se týká poradenství ohledně podpory organismu během a po chemoterapii, moc jsme se toho od lékařů nedozvěděly. Spíše bylo mamince velice necitlivým způsobem sděleno, aby si nic zbytečně nekypovala. Chtěla bych se proto zeptat, zda by bylo možné se s Vámi poradit ohledně doplňků stravy, které maminka chce během chemoterapie užívat. Již 2 měsíce užívá sibiřskou čagu a ráda by začala také užívat houbu Lingzhi ve formě kapslí. Neovlivní tyto doplňky účinnost chemoterapie a mohou se užívat po celou dobu léčby? Máte případě zkušenosti s jinými druhy hub při léčbě rakoviny?
Jsem si vědoma toho, že na alternativní způsob léčby rakoviny je v odborné veřejnosti nahlíženo spíše negativně, také že nejsou dostupné studie prokazující účinnost. Přesto Vás však prosím o názor nebo odkaz.
Děkuji za Vaši odpověď i pomoc.

MUDr. Martin Šmakal, 18. 5. 2021

Dobrý den,
máte pravdu, že na alternativní způsob léčby rakoviny je v odborné veřejnosti nahlíženo spíše negativně, hlavně proto, že nejsou dostupné studie prokazující účinnost. Můj přístup je zcela s tímto v souladu. Doporučovat někomu něco , o čem nejsou přesvědčivé výsledky, bych si opravdu nedovolil. To bych musel doporučovat statisíce různých preparátů, z nichž by 99% nemělo žádný význam...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři