Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Co očekávat, pokud jde o nádor váječníků?

Věra, 18. 1. 2020

Dobrý den, jsem čerstvě po hysterektomii z důvodu zjištěných nádorů na vaječníkách, zhruba za 5-6 týdnů mě čeká ještě vyšetření kolonoskopie, pokud by výsledek vyšetření byl negativní, jaká mě čeká další léčba? Nestačila jsem se zeptat a nebylo mi ani sděleno, že se jedná o rakovinu, to jsem pochopila až ze zprávy. Potřebuji znát, co mohu očekávat. Děkuji Vám mnohokrát Dle VAG UZ v předním pysku hrdla děložního objemný, protáhlý, hypoechogenní útvar 46x26x20 mm se zahuštěným v.s. retenčním obsahem per perfuze – nesuspektivní nález, cervikální fascie intaktní, ovarium vpravo mezi kličkami střevními , v.s. 19x13 mm, vs. normální struktury, ovarium vlevo změněno v dobře ohraničený TU 65x58x45 mm, útvar cystický se zahuštěným obsahem a parciálně solidní složkou, perfuze minimální, výstélka cysty s četnými eflorescencemi, za útvarem malé množství volné tekutiny. St.p. LTM, evakuace výpotku, HY a AE bilat., OE, APPE 7.1.2020 Histologie: Závěr: pravé ovárium s metastázou dobře až středně diferencovaného adenokarcinomu gr. 1-2, vel. 9x6x5 mm. Metastáza má obdobnou histologickou stavbu jako větší sekundární ložisko v levém ovariu. Děloha, pravá tuba, omentum: Maligní nádorové struktury nebyly prokázány. Závěr: vzhledem k histologii nutno doplnit kolonoskopii a CEA -odeslána.

Odpověď odborníka, 20. 1. 2020

Dobrý den, odpověď je složitá, zatím to dle histologie moc na nádor vaječníků nevypadá, resp. na primární nádor této lokalizace. Nutno skutečně dovyšetřit zažívací trakt a pak teprve spek...

Zhoubný novotvar kořene jazyka a názor na léčebný postup

Adéla, 15. 1. 2020

Dobrý den, pane doktore! Mamince (48 let) diagnostikovali zhoubný novotvar kořene jazyka (karcinom glossoepiglotickych valekul ve střední čáře). P16 nevyšetřeno, cT1, cN0, M0. Karcinom je o velikosti 4 mm. Vzhledem k rozsahu nálezu byla, jako optimální léčba doporučena primární radioterapie dle spádu. Mělo by se jednat o 30 ozařovacích procedur. Původně zamýšlené vyoperovaní karcinomu (s následným ozařováním možného rozsevu) je prý zbytečné. Ráda bych znala Váš názor, jako onkologa, na léčebný postup, který byl zvolen. Především, zda je radioterapie dostatečné řešení? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka, 20. 1. 2020

Dobrý den, nemám dostatek informací o nádoru a o dalších chorobách Vaší maminka. Ale rozsah se jeví jako malý, a pokud histologie nepoukazuje na mimořádně agresivní typ nádoru, pak by měla...

Možnosti prevence rakoviny plic

Hana Matušková, 8. 1. 2020

Dobrý den, mám dotaz, kam se mohu obrátit ohledně prevence rakoviny plic popř. prevence rakoviny i jiných typů. Tatínek i dědeček oba ve věku 68 let onemocněli a zemřeli na rakovinu plic, mamince zjistili rakovinu plic v 80 letech, zemřela však na jinou nemoc. Také kouřila. Z důvodu negativního příkladu rodičů jsem celý život nekuřák. Snažím se jíst zdravě atd., tento rok mi bude již 62 let, určité genetické dispozice zde budou. Před dvěma lety jsem si uhradila preventivní onkologické vyšetření v nemocnici na Malvazinkách v Praze, ale s přístupem a vyhodnocením jsem nebyla spokojená. Jsem přesvědčená, že nejdůležitější je prevence, uvítám radu, kam se obrátit, kde se mi mohou celkově věnovat i za cenu částečné vlastní úhrady, jinak jsem pojištěná u OZP. V loňském roce jsem se rozhodla, že není možné pouze čekat na objevení rakoviny a snažím se o aktivní prevenci stravou s nízkým podílem sacharidů, vyšším podílem ovoce a zeleniny a vyšším podílem bio potravin, doplňuji si mimo jiné D vitamín atd., svoji váhu jsem trvale snížila o 10 kg na 65 kg při výšce 168 cm. Bylo by to dlouhé téma. Děkuji za radu, kam se obrátit pro preventivní kontroly, v případě rakoviny plic nízko zátěžovým CT. Jsem z Kladna, mohu kamkoli dojet autem. Hana Matušková

Odpověď odborníka, 19. 1. 2020

Dobrý den, moc Vás musím pochválit za Váš přístup k péči o zdraví, zvl. s takovouto rod. anamnezou... Jisté je , že nesmíte kouřit, z hlediska prevence by mělo stačit mít dobrého praktického...

Nádor v žaludku

Jana Šebelová, 10. 1. 2020

Vážený pane doktore, mé švagrové (46 let) diagnostikovali lékaři před dvěma dny neoperovatelný nádor v žaludku ve 4. stadiu. Dávají jí cca 6 měsíců. Dozvěděli jsme se o produktu Vilcacora. Myslíte, že má cenu ji nasadit, a pokud ano, v jakých dávkách? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka, 19. 1. 2020

Dobrý den, myslím, že účinnost tohoto preparátu v boji s nádory žaludky nebyla nikdy prokázána... Můj přístup je jednoznačně negativní, ale tonoucí se stébla chytá a tak se nedivím , pokud ...

Nádor žlučníku s metastázami na játrech a uzlinách

Petra, 10. 1. 2020

Dobrý den, mamince 61 let zjistili nádor žlučníku s metastazemi na játrech a uzlinách, nádor je neoperovatelný. Poradíte mi něco víc a kam se případně obrátit? Děkuji.

Odpověď odborníka, 19. 1. 2020

Jistě se obraťte na specializované onkol. pracoviště. Je skoro v každém okrese, jistě je v každém krajském městě....

Bolesti podbřišku a špatné dýchání - může jít o rakovinu?

Helena Vlčkova, 8. 1. 2020

Dobrý den, již delší dobu mě boli levy podbřišek, byla jsem na gynekologickem vyšetření kde již nic nenašli, dále na ultrazvuku břicha, na urologii i na kolonoskopickem vyšetření. Nic nenalezeno. Břicho mě ale stále bolí k tomu už asi týden se přidala bolest leve nohy. Plus spatna hybnost. Dále pocituju tlak na plicich a špatně dýchání. Polehtava mě na plicich a nuti mě to na kašel. Prosím myslíte že by se mohlo jednat o nějakou skrytou rakovinu kterou by lékaři neodhalili? Říkám si zda nemůže jít i o metadata na plicich. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka, 19. 1. 2020

Dobrý den, z takovéto dálky si netroufám odpovědět. Jsem vždy toho názoru, že pacient má být kvalitně vyšetřen, teprve potom si oddychnu a řeknu, že nejde o nic vážného. Např. CT vyšetření, ...

Užívání tablet při rakovině prsu

Soňa, 2. 1. 2020

Dobrý den, užívám lék Anastrozol Mylan při rakovině prsu. Dále mi byla diagnostikována lymfatická leukémie zatím ve stadiu 0. Chtěla bych se, prosím, zeptat, jestli mohu užívat zároveň tablety Jamieson vit B6 a B12 s kyselinou listovou. Doporučují ho na tvorbu červených krvinek. Raději se ptám odborníka, abych si ještě více neublížila. :-) Moc Vám děkuji za odpověď. Hezký den .

Odpověď odborníka, 19. 1. 2020

Dobrý den, vitamin B12 bych nepřeháněl, ostatní by mi nevadilo... Vitamin B12 je občas diskutován , zda nepotencuje růst nádor. buněk, ale studie nejsou úplně přesvědčivé... Přesto, pokud ...

Dotaz na prognózu u nádoru v žaludku s metastázemi do jater a kostí

Eva Malikova, 9. 12. 2019

Sestra (39 let) má nádor v žaludku, bohužel metastazoval do jater a kostí. Léčí se tři měsíce, chemo na nádory reaguje, ale má šílené bolesti kostí. Jaká je prognóza? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka, 19. 1. 2020

Dobrý den, prognóza je velmi špatná, takto pokročilé onemocnění neumí současná medicina vyléčit. Bohužel absolutní většina pacientů s tímto nádorem v takto pokročilém stadiu brzy umírá....

Může chemoterapie nemocné maminky nějak ohrozit další členy rodiny?

Tereza, 10. 12. 2019

Dobrý večer, mamince našli nádor na plicích. O jako formu se jedná, zatím nevíme. Mluví se o tom, že bude mít chemoterapii. S manželem a třemi dětmi (8 let, 20 měsíců a 8 měsíců) bydlíme s maminkou. Moje sestra mě straší, že v rámci chemoterapie není možné, abychom bydleli s maminkou - kvůli její léčbě. Že prý po chemoterapii je kontakt s dětmi problém. Údajně bude "zářit" a mohla by ohrozit takto malé děti. Vůbec nevím, co s tím. Hlavně se chci o maminku postarat!

Odpověď odborníka, 19. 1. 2020

Dobrý den, chemoterapie bych se neobával, kontakt s dětmi to neovlivní. Obdobné je to u radioterapie....

Dotaz 3116

Věra Čonková, 7. 12. 2019

Dobrý den, mamince zjistili metastaze mnohočetné na plicích, už jsme byly i na ct a zjistilo se že má v tenkém střevě hlavní nádor 5cm na 6cm na hranici tlustého střeva jednu metastázu na játrech a nadledvině. Maminka má nechutenství k jídlu její 66let. Příští týden jdeme na vyšetření koloskopie. Chtěla bych vědět váš názor jestli má naše maminka šanci si prodloužit život nechceme o maminku přijít strašně se bojíme i maminka. Před vyšetřením se zjistilo že má málo krve dostala transfuzi a bylo jí hned líp. Na tuhle nemoc se přišlo v říjnu a doktoři říkají jak je možné že se na to nepřišlo dřív že je zanedbaná, prosím o radu i jak postupovat dál chceme aby měla šanci. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka, 7. 12. 2019

Dobrý den, maminka má jistě šanci si prodloužit život. Po dokončení vyšetřovacího procesu je nutné zvážit. léčebný postup. V úvahu přichází operace, např. pokud by se průchod střevem zužoval...

Dotaz 3115

Hana Hnátková, 3. 12. 2019

Dobrý den, můj děda měl rakovinu plic a umřel v 45 letech. Můj otec měl rakovinu ledviny, která mu byla celá vyoperovaná. Teď má další pozitivní nález na prostatě. Na genetice mi bylo oznámeno, že se mě to netýká. Nerozumím tomu. Zda jsem v ohrožení. Mám na mozku adenom hypofýzy. Jsem zmatená. Děkuji za odpověď Hana Hnátková

Odpověď odborníka, 3. 12. 2019

Dobrý den, nikdo Vám v tomto směru neporadí lépe než genetici, zda jde o nějakou rodinnou vazbu. Rodin , kde je několik příslušníků s nádorovým onemocněním jsou statisíce či miliony. To vůb...

Zaregistrujte se
k odběru zpravodaje

Partneři