Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Bulka na lokti

Dotaz, 25. 9. 2022

Dobrý den, je mi 17 a let a již dva roky mám bulku asi 4 cm× 3cm na vnitřní straně lokte. Bulka občas bolí a nedá se sní hýbat. Asi před 8 měsíci jsem byla na sonografii. Kde na snímku nic nebylo. Ale bulka stále přetrvává. Nepřipadá mi, že by se nějak zvětšila, ale asi před dvěma týdny jsem ztratila od lokte dolů cit ( asi po 10 minutách se vrátil) . Neurologovi samozřejmě řeknu o ztrátě citu, ale mám mu říkat i o té bulce (o bulce ví jen praktický lékař. Nebo se bojím zbytečně. Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 29. 9. 2022

Dobrý den, myslím, že se bojíte zbytečně, ale neurologovi bych o bulce klidně řekl, on se jistě nebude zlobit...

Léčba melanomu III. st.

Dotaz, 24. 9. 2022

Dobrý den, vážený pane primáři. Chtěl bych se zeptat ohledně aktuální léčby melanomu III st. A hlavně přínos biologické/imuno/chemoterapii, zda je v tomto stadiu tato léčba indikovaná a hlavně jak ovlivní prognózu a dobou přežití u nemocného. Děkuji mnohokrát

MUDr. Martin Šmakal, 29. 9. 2022

Dobrý den, záleží na tom, zda jde o III. stadium neoperovatelného melanomu či léčbu po odoperování tohoto nádoru. Přínos léčby je neoddiskutovatelný v obou případech. Cílená léčba posl...

Hodnoty PSA

Dotaz, 24. 9. 2022

Dobrý den, manžel je 2 roky po odstranění prostaty, (rakovina), byla mu naměřená hodnota Psa 0.50, co to znamená, děkuji za odpověď

MUDr. Martin Šmakal, 29. 9. 2022

Dobrý den, pokud neznám předchozích mnoho hodnot PSA , tak nemohu odpovědět. Může to být skvělý výsledek nebo i strašně špatný......

Prognoza s bazaliomem

Dotaz, 23. 9. 2022

Dobry den p. Doktore..na jare jsem byla na koznim z duvodu nehojici se rany na cele..diagnoza stafylokok..behem leta relativne klid ..na konci leta opet zacala rana mokvat a krvacet..nyni mi byl diagnostikovan bazaliom..18.10 jdu ambulantne na odstraneni..na cele jsem o uplneho zacatku mela toto cca rok a ctvrt..jaka je prognoza? Mudr mi rekla ze bazaliom ke ten hodnejsi, ale vicemene jsem z toho na nervy..lecim ce na crohnovu chorobu lecba imuran, pentasa a alopurinol..na plasticke mi doporucili ihned zmenit lecbu..cili to jsem ted objednana na pondeli na gastro..dale ihned druhy den co mi rekli o bazaliomu jsem sla na sono prsou, bricha a gynda tam vse bylo v poradku..moc dekuji

MUDr. Martin Šmakal, 29. 9. 2022

Dobrý den, bazaliom vlastně není zhoubný nádor, někdy recidivuje lokálně. Neměl bych z toho obavy zvl. pokud je to na čele a ne třeba na očním víčku......

Bouličky na horním patře

Dotaz, 22. 9. 2022

Dobrý den, prosím o radu. Na horním patře se mi udělali boulicky,jsou měkké a tlačí mě to. Jsou více vlevo.Ty boulicky mám i za zadními zuby vlevo. Mám strach co by to mohlo být.

MUDr. Martin Šmakal, 29. 9. 2022

Dobrý den, určitě to ukažte praktickému lékaři či zubaři či ORL specialistovi. Mám však pocit, že nepůjde o nic vážného, spíše o zduření vyústění slinných žláz...

Léčba nádoru na plicích

Dotaz, 20. 9. 2022

Dobrý den prosím vás chtěla sem se zeptat jestli se dá léčit nádor levé plíce v nádorů něco je manžel je nechodici má po operaci mozku též byl nádor bohužel přestal jíst pije jen drinky bylo řečeno že chemoterapie být nemůže je mu 53 let je to mladý člověk daly léky na bolesti po 12 hodinach a nechaly ho tak proto prosím o radu děkuji Renata

MUDr. Martin Šmakal, 29. 9. 2022

Dobrý den, stav se mi podle vašeho zběžného popisu jeví jako velmi vážný a přestože jde o mladého člověka, tak moc šancí na zlepšení stavu nevidím. Nemám však kompletní dokumentaci a bez...

Mutace genu BRCA

Dotaz, 6. 9. 2022

Dobrý den, mám dotaz ohledně genetických testů. Je možné, že se mutace genu BRCA objeví v průběhu života? Absolvovala jsem genetické testy před 15 lety s negativním nálezem. Nicméně mám v rodině 2x výskyt rakoviny, obojí před 50 rokem věku a obojí úmrtí do 60 roku věku. Proto mě zajímá, jestli má cenu jít znovu na genetiku, když už mi před lety vyšel negativní nález nebo jestli je možnost, že nyní, po letech a po 2 dětech, je možnost jiného výsledku? Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 12. 9. 2022

Dobrý den,nemyslím si, že by teď nové testování na BRCA Vám mohlo přinést nějakou novou informaci. Spíše jde o to, co všechno bylo tehdy testováno a zda nové informace nevedou k tomu dotest...

Znovuobjevení rakoviny

Dotaz, 5. 9. 2022

Dobrý den, pane doktore, strýcovi zjistili rakovinu před dvěma lety. Hned začal s léčbou, která byla úspěšná, nádory mizely, neobjevovaly se nové. Teď v červnu byl na vyhodnocení CT a nic nového tam neměl, rakovina ustupovala. V září na novém, kde objevila doktorka na Motole v plicích nové nádory, napsala mu do papíru, že léčba je ukončena a bez dalšího slůvka jen s dokumenty ho vypakovala ven. On jí tam ještě vezl kytici růží... Po několika dnes volání, kdy nás s ní nechtěli spojit, jsme se dovolali a ona s námi nechtěla vůbec diskutovat, řekla, že už ho léčit nebude, maximálně mu dá podpůrné léky k bolesti. Je mi z toho tak strašně špatně! Takhle se teď oznamuje konec někomu, kdo celý život platí zdravotní pojištění a tedy i lékaře? S bojem jsme neskončili a samozřejmě se obrátíme na jiná místa. Jen jsem se chtěla zeptat, jestli je tohle normální jednání... Uzdravoval se a jednou to nejde podle plánu, tak člověka odepíšeme? A ani mu to nevysvětlíme. Navíc nejsem lékař, ale neměli by se vyzkoušet všechny možnosti. Podstoupil jen operaci a léčbu pochybnými léky, které jsou ve fázi testování... Děkuji. Veronika

MUDr. Martin Šmakal, 5. 9. 2022

Dobrý den, chápu Vaši těžkou situaci a pokud to bylo tak, jak líčíte, pak mi to v pořádku nepřijde. Často však slyším i druhou stranu a dozvídám se jinou realitu. Nicméně onkol. lékařů...

Problémy po léčbě karcinomu

Dotaz, 1. 9. 2022

Mám jisté potíže objevující se pouze občas, nárazově. - rychlé střídání pocitů chladu a horka ( jakoby vnitřního horka, neumím to popsat) - nevolnost - svalová slabost - při každém vstávání se mi motá hlava - pocit na omdlení - únava - bolesti v podbřišku Zajímá mě, zda-li mohou tyto potíže souviset s předešlou nemocí či nikoliv. ( Karcinom vulvy T1a) Všude na internetu se píše, že v časných stádiích ženy žádné příznaky nemají, navíc já už bych měla být dle výsledků zdravá a nyní už to bude pouze o prevenci nebo ne? Na prvni excizi byl inv.karcinom invaze do 1cm, druha excize: odebrano 45*24mm, zachycena jen tezka vulvarni intraep.neoplazie vin 3 HSIL. Invazivní komponenty nenachazime.pouze v bloku 3 a 13 dysplasticke zmeny. Od resekcni plochy vzalene pouze na desetiny mm.

MUDr. Martin Šmakal, 5. 9. 2022

Dobrý den, velmi pochybuji, že by to bylo od toho nádoru . Spíše bych myslel třeba na št. žlázu či změny krev. tlaku a pod. Navštívil bych prakt. lékaře a ten by měl rozhodnout jestli ...

Léčba metastází na páteři

Dotaz, 1. 9. 2022

Dobrý den. Chci požádat o radu a pomoc. Manžel byl loni operován z důvodu zhoubného nádoru na plících. Operace a následná kontrole po chemo a ozářkách dopadla dle lékařů dobře. Letos v únoru ho začala bolet páteř. Léčil se s tím, že mu byly předepsány kapáky , které ale nepomohly, bolesti se zvětšovaly. Pak byl poslán na magnetickou rezonnaci páteře a ještě další vyšetření, kde mu bylo zjištěno, že má metastáze na páteři a také na žebru. Prosím je jaká naděje, nebo jaká léčba by byla pro mého manžela vhodná. Moc děkuji za v střícnost a odpověď. S úctou

MUDr. Martin Šmakal, 5. 9. 2022

Dobrý den, bez bližší znalosti pacienta a dalších podrobností o nádoru se těžko radí. Neznám histol. strukturu ani předchozí léčbu ... Jistě /pokud má v pořádku chrup/ lze k léčbě vy...

Odoperování žaludku

Dotaz, 27. 8. 2022

Dobrý den,prosím o radu.Mamince diagnostikovali adenocarcinom žaludku 7mm,bez metastází.Má 77let ,50kg,chtějí jí odebrat celý žaludek,při jejím věku a těl. konstituci máme z toho strach,chtěla by část zanechat.Je to možné?Děkuji za názor

MUDr. Martin Šmakal, 30. 8. 2022

Dobrý den, těžko se mi vyjadřuje , když neznám podrobnosti.Je mně podezřelé, že se má odoperovat celý žaludek kvůli 7mm nádoru.To je neobvyklé. Ale třeba jsou v okolí zvětšené uzliny či je...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři