Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Návaly a změny nálad po hormonoterapii

Dotaz, 6. 12. 2021

Dobrý den, jsem ročník 1982 a v roce 2017 jsem prodělala rakovinu prsu, 8 měsíců po narození druhého dítěte. Prošla jsem chemo, ozářky a nyní probíhá posledním rokem hormonoterapie (tamoxifen). Zároveň jsem si nechala vyoperovat vaječníky. V rámci hormonoterapie jsem hned dostala návaly, občasné bolesti hlavy, špatné spaní, ale nic dramatického. Poslední dobou se to ale stupňuje, návaly jsou časté a nepříjemné a přidaly se obrovské změny nálad, deprese, vyčerpanost, zmatenost, výpadky paměti. Ráda bych se zeptala, zda je možné, že to souvisí s hormonoterapií a zda se s tím dá něco dělat (kromě vysazení léku, mám ho již "jen" na rok). Můj ženský lékař mi nabídl nízké dávky estrogenu, ale zdá se mi, že by to vlastně bylo proti mé léčbě. Děkuji předem za odpověď! Příjemný den! Dominika Malcová

MUDr. Martin Šmakal, 7. 12. 2021

Dobrý den , může to být v souvislosti s hormonální léčbou , i když po tak dlouhé době užívání Tamoxifenu to není běžné. Měli by se poradit Váš onkolog a gynekolog , jaké riziko by ve Vaš...

Karcinom děložního těla

Dotaz, 4. 12. 2021

Dobrý den, minulý týden mi byl na základě odběru vzorků při hysteroskopii diagnostikován karcinom děložního těla v počátečním stádiu. Asi rok nepravidelně krvácím a mám čím častější bolesti v podbřišku na pravé straně (zánět apendixu byl vyloučen). Byla infikována radikální hysterektomie. Bohužel termín operace byl stanoven až na 25.1.2022. Zároveň mě zarazilo, že při návštěvě onkogynejologie se mnou nebyla probrána anamneza, lékař vycházel pouze z laboratorního nálezu a žádanky mě gynekoložky, nic mi nevysvětlil, na nic se neptal. Pouze poznamenal, že vzhledem k situaci není jistý ani lednový termín. Po této zkušenosti je moje důvěra v toto zdravotnické zařízení naprosto klesla. Strach z rakoviny vystřídal vztek a bezmoc. Chci se tedy zeptat, jestli je opravdu termín operace 2 měsíce (nebo déle) od nálezu v pořádku nebo jestli se mám pokusit objednat do jiné nemocnice a také mě zajímá, jestli můžu období do operace využít k posilování pánevního dna apod. nebo jestli je momentálně vhodnější šetřící režim. Moc děkuji za odpověď. Marie Jelínková

MUDr. Martin Šmakal, 7. 12. 2021

Dobrý den , dobrý termín to jistě není, navíc bohužel i ten je nejistý, jak sama vidíte ... Covid dělá rychlé změny. Já bych se snažil objednat jinde, ale nevím jestli uspějete, termí...

Nález na plicích

Dotaz, 2. 12. 2021

Dobrý den. Potřeboval bych poradit.čeká mne návštěva onkologie a potřeboval bych vysvětlit pár pojmů Mám nálet na plicích. A mám histologický nálet. TTF1 : silně pozitivní v nádorových buňkách. p40 : negativní ALK klonb D5F3 NEGATIVNÍ ross1 klon D4D6 NEGATIVNÍ pd-L1 KLON 22c3 NEGATIVNÍ -EXPRESE pd-L1 ZASTIŽENE V MENĚ NEŽ 1% NÁDOROVÝCH BUŇKÁCH v NÁDORU NEBYLA PROKÁZANÁ MUTACE GENU egfr VE VYŠETŘOVANÝCH OBLASTECH pdl1 pod 1 % Zřejmně jde histologicky o adenocarcinom. Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 7. 12. 2021

Dobrý den , máte patrně zhoubný nádor plic /nevím čemu říkáte nálet ... /. Ona popisovaná vyšetření jsou vysoce specializovaným postupem, jak zjistit , která léčba by pro Vás byla vhod...

Výsledky histologie

Dotaz, 1. 12. 2021

Jsem 2 roky po odstranění karcinoidu z duodena. Nyní vyšetření na gastroskopii, výsledky odebraných vzorků z histologie: částky žalud. sliznice silně fragmentované,zhmožděné, polypozně uspořádané s foveolární hyperplazií. 0,5mm v povzch.epitelu ostře ohraničený úsek, epitel jeví low grade známky dysplazie. Prosím o vysvětlení

MUDr. Martin Šmakal, 7. 12. 2021

Dobrý den , poměrně bezvýznamný nález , kdy některé buňky dudoena mají drobné atypie od normy. Mívá to kdekdo... S pozdravem...

Paměť a soustředění po léčbě

Dotaz, 1. 12. 2021

Dobrý den. Jsem po léčbě folikulárního lymfomu. Absolvovala jsem 6x CHOP chemoterapii (poslední 30.7.2021 + biologickou léčbu lékem Gazyvaro ( na kterou jezdím 1x za 2 měsíce). Pozoruji u sebe zhoršenou paměť a poruchy soustředění. Má to spojitost? Jak paměť a pozornost zlepšit? Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 7. 12. 2021

Dobrý den , žijete ve velkém stresu a to samo o sobě již může tyto pocity vyvolávat. Zmiňovaná léčba by to dělat neměla. S pozdravem...

Sklony k nádorům

Dotaz, 30. 11. 2021

Dobrý den je mi 37 sportovkyně, maratonka.bolel mi žaludek,lékař me poslal na sono.krev mam dobrou..dokonce daruji plazmu,ale na pravém laloku jater lozisko 6mm který tam minulý rok nebyl jelikož jsem.byla na sonu kvůli vstupní prohlídce jako vojak.. Závěr nezhoubny nadorek..z mamy strany rakovina jater..umru strachem.. Otázka zní může se to zvrknout?? Roste to??? Mohu zadat o odstranění..psychicky stav momentálně katastrofa..v únoru potrat,zjištěny děložní myom,brek,strach pul roku v kuse...5krat atb...nikdy jsem neměla atb nemarodila...mam sklony teda k takovým nadorum?? Mohu zadat ohledně psychického stavu vydání dokud je čas!?? Jako jsem v prdeli napíši to takhle hrozne...omlouvám se

MUDr. Martin Šmakal, 7. 12. 2021

Dobrý den , benigní nádory z jater se nevyndavají, hrozilo by vážné poškození jater. Já sám mám v játrech nezhoubný nádor a žiji s ním již desítky let. Sám hodně sonografuji a mohu Vás ...

Výtok z bradavky

Dotaz, 28. 11. 2021

Dobrý večer. Před několika měsíci, jsem objevila na a kolem bradavky , hrubou, pomerančovou kůži. Nic mě nebolelo. Šla jsem ke svému gynek. Ten když to viděl řekl. Nechci tě strašit, ale raději se připrav na nejhorší. A poslal mě na různá vyšetření. Po CT a mamogr. mi bylo řečeno, že to nic není a ze mam přijít za rok. Zapomněla jsem napsat, ze mi můj gyn. rekl, ať jdu po vyšetření na chirurgii. Ale na CT mi pan primář řekl, na co bych chodila na chirurgii, když to nic není. Teď mám bradavku už delší dobu dost bolavou, hnisavou, s nějakým vytokem a suché šupinky šel mi lepí na tričko. Jsem nucena ( z hygienických důvodů) se několikrát denně převlékat. Stydím se jít s tím na chirurgii. Ale mám strach. Předem Vám moc děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 30. 11. 2021

Dobrý den, výtok z bradavky a k tomu ještě hnisavý signalizuje nějaký bakteriální zánět v prsu, asi cestou mlékovodů, když je to hlavně kolem bradavky. To není nic příjemného, to chápu, a...

Benigní tumor

Dotaz, 26. 11. 2021

Dobrý den ..je mi37 sportovkyně..nemarodim, zdravá..antikoncepci jsem nikdy neužívala. Šok sono na pravém laloku lozisko 6mm závěr beningni tomurek jinak vše v pořádku.. mam obrovský strach..z matky strany jsou rakoviny..jako mam fakt strach ze se to zvykne.. nebo jak si mohou být jistý,že to je nezhoubny..dle mudr udajne běžný nalez...děkuji..kéž na to sono nechodit

MUDr. Martin Šmakal, 30. 11. 2021

Dobrý den, nevím na pr. laloku čeho ??? Bylo to sono jater či št. žlázy či něčeho jiného ??? Ale ať tak nebo tak, zkušený rentgenolog by Vás nenechal v klidu odejít, kdyby si nebyl jist...

Preventivní vyšetření markerů

Dotaz, 26. 11. 2021

Dobrý den nechala jsem si vyšetřit všechny markery při běžném prevenci všechny byly negativní jen CA72-4 jsem měla okolo 20 asi tak za 1/2 roku kontrola a byly okolo 40 nechala jsem to raději být potíže nemám mám za sebou asi 3x sono břicha jen kvůli markerům zatím nic nenašli nyní při prevenci CA72-4 je 58 lékařka z gastra mi řekla že by se to mohlo vztahovat k refluxu mám mít nějaké další obavy?Děkuju

MUDr. Martin Šmakal, 30. 11. 2021

Dobrý den, máte pravdu, že onkomarker Ca 72,4 rád kolísá bez nádor. onemocnění. Důležité je i to, ostatní onkomarkery jsou negativní. Kontrolní vyš. krve je jistě vhodné, Uz břicha Vám ...

Duplicitní nádor

Dotaz, 23. 11. 2021

Dobrý večer, prosím o radu, jaké je možná další léčba pro mého tatínka. Nebo co by mohlo pomoci, aby se neobnovilo rakovinové bujení a šíření dál. Tatínkovi byla provedena radikální cystektomie s derivací dle Brickera. Výsledky histologie: - nebudu uvádět ty, které se z histologie neprokázaly, kde je napsáno nádor histologicky neprokázán. - uvádím ty, kde bylo z histologie prokázáno: * T77 Prostata M81403 Adenokarcinom- adenokarcinom acinární, Gleason 4+3=7, grade group 3, patologické stadium (TNM 2017), pT3b,pN0(0/13), pMX.NSM *Močový měchýř-high grade uroteliální karcinom.TNM:pT3a,pN0. Celkem nalezeno a vyšetřeno 13 lymfatických uzlin a v žádné není metastáza. Děkuji Vám za navržené možnosti, co můžeme dělat dál.

MUDr. Martin Šmakal, 30. 11. 2021

Dobrý den, jedná se o duplicitní nádor moč. měchýře a prostaty, tedy z úplně jiného typu nádor. buněk. Tomu musí odpovídat i další léčba. Jelikož však neznám milion dalších podrobností...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři