Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz

Dotaz, 22. 3. 2024

Dobrý den,
CA pravého prsu. Věk 40. Prs zachovávající operace v říjnu. Jsem po 1 davce CHT prosinci 2023 (kvuli problémum s imunitou ukonceno - indikovany byly původně 4). Nyni 20.3. ukončena RT (16+4) a zaroveň od ledna 2024HT (goserelinum +Tamoxifen).

Prosím o radu. Prs dost pobolívá, po pohmatu cítím i hodně tuhá místa. Mám strach, zda to memůže být další nádor. Kontrolu mám až 2.5.2024.

Další dotaz se týká otoku končetin...zejména prsy rukou a bolestivost kloubů na ruce. Mohu nějaké čaje na odvodnění?

A poslední dotaz, kdy mohu začít s plaváním a sporty. Cítím ještě trochu únavu ale pravá ruka i prs dost pobolívá a pobolívá mě často i pod pravou lopatkou.

Děkuji moc za rady.

S pozdravem


KT

Odpověď odborníka, 16. 4. 2024

Dobrý den, po RT prs často zatuhne, je velmi málo pravděpodobné, že by se tam udělal nový nádor. Čaje na odvodnění můžete, nevím zda to pomůže..S plaváním bych nepospíchal, poradil bych se d...

Dotaz

Dotaz, 22. 3. 2024

PO PLICNÍ EMBOLII-STŘEDNÍ-OBOUSTRANNÉ,v lednu 2024,
/ MI NA KONTROLNÍM. CT HRCT nyní 14.3.2024 napsali do zprávy- :v s6 v pravé plíci subpleulárně nodularita 8mm ve velikostní progresi, ve srovnání s prvním vyšetřením Ct. před dvěma měsíci/.Meta vyloučit nelze.Nutné další sledování.
Další CT v 7/24. Co to je nodularita a bývá zhoubná,když se zvětšila??Děkuji za odpověď.Vera

Odpověď odborníka, 16. 4. 2024

Dobrý den, nodularita je drobný uzlík - u Vás 8mm. Rychlé zvětšování je podezřelé, ale zdaleka to neznamená, že to bude zhoubné.... Na CT v 7/24 se to rozhodne...

Dotaz

Dotaz, 21. 3. 2024

Dobrý den pane doktore.
Dovoluji si co nejlaskavěji požádat o Váš názor ohledně mé diagnózy.
Jsem po gynekologické operaci ( LAVN + BSO + laváž dut. děl.), která proběhla dne 25.01.2024. V definit. histologii EIN a drobný adultní tumor z buněk granulozy pravého ovaria . Doporučena dispenzarizace v ONKOGYN centru GPK ve FN Lochotín Plzeň , 1. kontrola cca za 6 měsíců vč. USG 05.09.2024 (konzultace po operaci a prohlídka proběhla dne 01.03.2024 na GPK ve FN Lochotín).

Není možné nebo vhodné další vyšetření do další plánované kontroly.

Děkuji velice za Váš čas a přeji hezký den.

Odpověď odborníka, 16. 4. 2024

Dobrý den. Možné to je,ale nutné to není...

Dotaz

Dotaz, 21. 3. 2024

Dobrý den. Moc prosím o konzultaci.
Rentgen: plicní křídla rozvinutá, bez čerstvé infiltrace. Hily a kresba perihilozni cévní. Srdeční stín hraniční , KTI 0,5
Děkuji moc.
Hezký den.
Markéta

Odpověď odborníka, 16. 4. 2024

Dobrý den, je to normální nález...

Dotaz

Dotaz, 18. 3. 2024

Dobrý den,žádám vás o vysvětlení, co znamená hodnota 84.7kU/I...Ca125...prý trvají zvýšené hodnoty. Děkuji Vám. Dagmar

Odpověď odborníka, 16. 4. 2024

Dobrý den, ano je to vyšší hodnota než je norma. Příčin může být mnoho od nenádorových naž po nádorové. Je jistě nutné to zkontrolovat......

Dotaz

Dotaz, 16. 3. 2024

Dobrý večer, pane doktore. Chtěla bych se prosím zeptat na bližší informace. Moje maminka má od ledna bolesti břicha, byla poslána na Gynekologické vyšetření, řekli jí, že je vše v pořádku. Nyní byla na UT a CT břicha - čeká na výsledky Cytologie z ascitu. Hodnoty, které byly naměřeny píši - 14,6 - CA 72-4- 88,5 - ca 15-3. 485,8 - CA 125. CA 19-9 - 19,4. Výkon zhoubný novotvar vaječníku. Moc tomu nerozumím a psychitská stránka hraje velikou roli. Opravdu jsem na pokraji sil a musím být mamince oporou. Příští týden má jet do Brna na Žlutý kopec na ambulantní vyšetření. Pan doktor říkal, na gynekologii, že jí určitě čeká odstranění vaječníků a dělohy. Chtěla bych se zeptat, po této operaci, zmizí nález a bude v pořádku? Moje babička měla zhoubný nález v krku, vzali jí štítnou žlázu a od té doby je v pořádku, děkuji bohu. Už je to 10 let, chodí každý rok na kontroly a UT. Předem děkuji.

Odpověď odborníka, 16. 4. 2024

Dobrý den, léčba nádorů vaječníků je velmi složitá záležitost a zabrala by asi tak 300 stránek...Pravděpodobně to však jen operace nevyřeší....

Dotaz

Dotaz, 16. 3. 2024

Dobrý den.
Nevím kam se obrátit tak píši sem k Vám.Tchánovi byla před dvěma lety diagnostikována rakovina kůže.Prodelal i nějakou operaci a pak začal docházet na biolečbu.Dochazel zhruba půl roku,ale pak mu lékař sdělil, že bohužel biolecba není dostačující tak musí začít chemoterapie.Tchan v tu chvíli obrátil a přestal se okamžitě léčit.Uz je to rok a půl co úplně přestal docházet k jakémukoliv lékaři.Pul roku už nebere ani léky které "běžně" stáří lidé berou.Tchanovi je 75let.Minuly týden jsem se ho ptala jestli ma nějaké bolesti tak odpověď byla ze dobrý,že se nají a dojde si ven.Ted ale od středy tchán zvrací.Omlouvam se že to takhle napíšu.Zvraci žluté zvratky,vypadá to jako kdyby zvracel hnis.Ctvrty den nejedl,sotva stojí na nohou.Dojde si maximálně na toaletu a to ještě buď s pomocí nebo s velkou obtíží to zvládá sám.Tim,že tchán přestal navštěvovat lékaře a i když k němu chodil tak nám skoro nic neřekl tak nejsme schopni odhadnout v jaké fázi rakoviny se nachází.Mame o něj strach,ale k žádnému lékaři ho nedostaneme.Mohu Vás poprosit o nějaké trochu přiblížení co se s ním děje,zda máme očekávat nejhorší,jak mu můžeme pomoct když lékaře odmítá?Moc Vám děkuji a přeji krásný den.

Odpověď odborníka, 16. 4. 2024

Bohužel o Vašem tchánovi ani o nádoru nic nevím a nejsem jasnovidec , abych na dálku něco něco diagnostikoval..Já bych tchána odvezl do nemocnice, aby se tam na něj podívali. Pokud to odmít...

Dotaz

Dotaz, 13. 3. 2024

Dobrý den, kamarádka ukončila chemoterapii a čeká ji biologická léčba a nejspíš transplantace kmenových buněk. Je bezpečné, aby v této době navštívila saunu?

Odpověď odborníka, 16. 4. 2024

Dobrý den, já bych to nedělal......

Dotaz

Dotaz, 11. 3. 2024

Dobrý den,mám na levém prsu jakoby čáru,nebo jak to jinak popsat, prohloubenou čáru z boku prsa.Jde vidět jen když zvednu ruku.Mam ji tam už několik let,dokonce jsem dvakrát byla i na sono prsou,vše v pořádku a tohle mi tehdy bylo vysvětleno jako že se mi prsa přestavují na tukovou tkáň.Sice mi je už 44let a na první mamo půjdu koncem roku,ale pořád beru HA a tak si myslím,že dokud jí beru,tak by to neměla být ta přestavba prsní žlázy.Prijde mi,jakoby se ta čára udělala proto,že mám prsa větší a těžší a tak se to jakoby provesilo.Nevim,ale zdá se mi,že je to více,než před lety,nic pod tím nehmatam.Je třeba znovu po letech navštívit lékaře a zadat vyšetření? Děkuji

Odpověď odborníka, 16. 4. 2024

Dobrý den, nemyslím si, že jo to nutné.......

Dotaz

Dotaz, 8. 3. 2024

Dobrý den,
Klinická diagnóza: C509, ZN - prs NS
Nález: SOP P-1, SOP PB-4, SOP IHC-1
2472
V biopsii jsou struktury invazivního lobulárního karcinomu, solidně - alveolární typ, s histologickým grade II - střední diferenciace. Dle Nottinghamské klasifikace skore 6 (tvrba žlázek - 3, jaderná atypie - 2, mitotická aktivita - 1). S mikrokalcifikacemi, bez nekroz v tumoru. Suspektní známky lymfogenní nádorové propagace (obdobně v PAS).
Imunohistochemické vyšetření: blok B
GATA3 - pozitivní, E-cadherin - negativní, Ki67 - 5%, estrogen - 100% silné intenzity, Progesteron-85% střední intenzity, HER/2-neu - 3+. Nádor splňuje kritéria HER2/neu pozitivity.
Magnetická rezonance: Prsy symetrické, obvyklé intenzity signálu žlázy i tukové tkáně. V oblasti rozhraní dolních kvadrantů levého prsu zobrazeno biopticky ověřené TU ložisko s v.s. drobným satelitem v jeho laterálním okraji celkem v rozsahu 16x12 mm. Žádný jiný patologický útvar není patrný.
Vpravo v centrální části 8 mm cystoid, periareolárně v HVK a DZK slabě se sytící nodulity bez restrikce difuse vody, nativně T2 vysokého signálu, dle morfologie dif.dg. benigní intramm. uzliny.
V axilách se nezobrazují zvětšené LU, vlevo asymetricky LU se zesílenou kůrou na 3 mm, blíže se nelze vyjádřit.
Závěr: Vlevo TU ložisko v dolních kvadrantech, bez jiných ložisek, LU s aktivovanou kůrou v L axile (UZ morfologie?). Vpravo drobné modulity dle MR benigního charakteru, bez známek infiltrace.
Moc Vás prosím o vysvětlení diagnózy, dále jestli by jste doporučil odstranit celé prso nebo jen nádor a jakou mám prognózu.
Mnohokrát děkuji za Vaší odpověď a přeji Vám krásný den. Iva

Odpověď odborníka, 16. 4. 2024

Dobrý den, není to jednoduché rozhodnutí. Vzhledem k tomu, že MR potvrdila jen jedno ložisko v prsu, přestože jde o lobulárná karcinom/ který bývá často multifokální / tak bych asi na abůla...

Dotaz

Dotaz, 6. 3. 2024

Dobrý den. Otec má rakovinu prostaty. Byl léćen hormonální léčbou půl roku. Poté na ozařování v protonovém centru a následně další dva roky hormon.léčba. Ta se postupně začala vysazovat, ale hladina PSA se zvyšovala. Před 3 měsíci hodnota PSA 1,77 a merastaze v mediastinu a v levem nadklicku. Znova nasazena hormon.lecba injekce a hodnota po trech mesicich PSA 3,16. Da se jeste ovlivnit léčba a je nejaka nadeje na prodlouzeni zivota kdyz hormonalni lecba uz nezabira? Dekuji za odpoved. M.F.

Odpověď odborníka, 16. 4. 2024

Dobrý den, možností léčby je ještě mnoho, život se tatínkovi jistě ještě dá prodloužit....

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři