Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Carcinoma mammae

Monika, 15. 9. 2020

Dobrý den chtěla bych se zeptat jaká je moje šance na uzdravení s diagnózou Carcinoma mammae l sin p T2 (duplex) pNO mi(3/4)MO G2 stadium llA ER 90%,Pr90%,Ki67,7% Her 2 neu skóre 1+. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka, 21. 9. 2020

Dobrý den, neznám např. histologii nádoru ani Vaše další choroby a tak se mi špatně odhaduje.Ale myslím, že šance na vyléčení je daleko nad 50%......

Rakovin tlustého střeva

Kamila, 13. 9. 2020

Prosím potřebuju pomoc Moje maminka ma rakovinu tlustého střeva bude pak potřebovat onkologickou léčbu nevím si rady kde ji nechat operovat prosím pomocte mi .

Odpověď odborníka, 21. 9. 2020

Dobrý den, myslím , že ji především měl vidět onkolog, který dle stadia by se domluvil s chirurgem, jak postupovat. A tento onkolog Vám jistě doporučí chirurga, který to umí a zvládne to....

vyšetření krve

Ivana, 8. 9. 2020

Dobrý den, chtěla bych si prosím udělat vyšetření krve na rakovinu ženských orgánů (vejcovodu, vaječníky, děloha) jako samplátce. V laboratoři mi řekli, že potřebuji vědět tumor markery - chápu tak jejich označení. Můžete mi prosím poradit o jaké markery se tedy jedná? Děkuji Vám mnohokrát! S pozdravem, Ivana

Odpověď odborníka, 21. 9. 2020

Dobrý den, nechal bych si udělat Ca 125, CEA a event. Ca15.3. - tím by byl pokryt i nádorový marker na nádor prsu...

nositele BRCA2

Petr, 8. 9. 2020

Dobrý den. Na genetice jsem obdržel informaci, že jsem nositelem BRCA2. Jsem v preventivním programu na VFN v Praze. Jen bych se chtěl zeptat, do jaké míry je stav vážný? Chápu otázku preventivních vyšetření, chápu prevenci proti rakovině obecně. Je třeba možné, že bude tato genetická porucha časem léčitelná? Děkuji za informaci. Pěkný den.

Odpověď odborníka, 8. 9. 2020

Dobrý den, co bude v budoucnu si netroufnu odhadovat, ale možná, že za sto let ano... Jinak u mužů je to méně vážné než u žen, ale i Vás je pravidelná dispenzarizace nezbytná...

neuroendokrinni karcinom

Petr, 6. 9. 2020

Dobrý den, Mám neuroendokrinni karcinom se zvýšeným metadtazemi na játrech a teď plíce a uzlinu na kličce. Vím že u takových nádorů je v ČR imunoterapie zakázána. Je nějaká možnost léčby v okolních státech EU nebo nějaké studie kde se dá přihlásit?

Odpověď odborníka, 8. 9. 2020

Dobrý den, myslím , že standardní léčba těchto nádorů s využitím biol. léčby není indikována u nás ani ve světě. Klin. studií znám stovky, ale, jestli někde v Evropě nějaká pro Vás vh...

glioblastom

martin, 5. 9. 2020

Dobrý den byl mi diagnostikován glioblastom 4. Stupně můj dotaz se týká překyselení organismu jestli může mít vliv na rakovinu. děkuji za odpověď s pozdravem Martin

Odpověď odborníka, 8. 9. 2020

Dobrý den, myslím , že ne....

Klatskinův tumor

Soňa, 5. 9. 2020

Klatskinův tumor Dobrý den pane primáři můj manžel má diagnostikován klatskinův tumor Bismuth IIIa s metastázou v hilové lymfatické uzlině. Je po implantaci metalických stentů do pravého i levého hepatiku 3/20 v rámci studie RCT SEMS/RFA. Podstupuje paliativní onkologickou léčbu. Čtyři chemo byly celkem v pořádku po páté nastalo nechutenství únava slabost. Máme za sebou už sedm chemo a žádné zlepšení. Chci se zeptat jestli je to normální po chemoterapii nebo to může způsobovat tumor a co dělat aby bylo manželovi lépe. Náš pan onkolog tvrdí že se to při chemoterapii stává. Děkuji za odpověď Soňa

Odpověď odborníka, 8. 9. 2020

Dobrý den, toto je v gesci každého radioterapeutického pracoviště, nikdo jiný nemá s těmito problémy tolik zkušeností jako oni a navíc mají za zády mnoho odborníků dalších oborů, kteří s...

Rakovina měkkých tkání

Miroslava, 4. 9. 2020

Dobry den , kamaradka 28let ma rakovinu měkkých tkání. Prvotni nador je v hyzdi.Nyni ma dve metastazy v plicich a dve na mozku.Je sance ze se uzdravi ???

Odpověď odborníka, 8. 9. 2020

Dobrý den, bohužel zcela minimální....

Rakovina konečníku

Martina, 3. 9. 2020

Dobrý den, maminka (67let) je 6 let po poslední úspěšné léčbě rakoviny konečníku. Podstoupila široké ozařování a je bez vývodu. Bohužel ozařování bylo velkého rozsahu a poslední tři roky má velké problémy. Velmi časté horečky, zduřená a oteklá místa po ozařování, při a dlouho po horečkách neschopnost pohybu ani sezení. Doktoři u kterých byla v péči si bohužel nevědí rady. Moje otázka existuje klinika nebo poradna pro pacienty s následky po ozařování? Moc děkuji Martina

Odpověď odborníka, 8. 9. 2020

Dobrý den, toto je v gesci každého radioterapeutického pracoviště, nikdo jiný nemá s těmito problémy tolik zkušeností jako oni a navíc mají za zády mnoho odborníků dalších oborů, kteří se...

rakovina kostí a jater

Gabriela, 31. 8. 2020

Dobrý den, mám dotaz, jaké jsou varianty léčby rakoviny kostí a rakoviny jater. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka, 8. 9. 2020

Dobrý den, to by bylo na povídání na mnoho týdnů. Nádory jsou v kostech jednak primární a jednak dochází u jater a kostí často k jejich sekundárnímu postižení ad jiného prim. nádoru. /t...

Nádor prostaty

Hana, 30. 8. 2020

Dobrý den,chtěla bych vědět jak rychle muze růst nádor prostaty.Manzel 45 let zcela bez obtíží.Máme k dispozici dvě lékařské zprávy ze sona(náhodný záchyt, muž měl komplikace se žlučníkem První ze dne 30.6.20 na poliklinice cituji:Močovy měchýř má anechogenni obsah ,při ústí levého ureteru je na stěně drobné vyklenuti 8×5mm,prostata šíře 40mm,bez volné tekutiny v dutině břišní. Druhá zpráva z nemocnice ze dne 30.7.20.cituji:Močovy měchýř homogenní anechogenni náplně, stěna hladká,basalne jsou dva fokální navalky,může jít o prominenci prostaty ale na UZ se jeví prostata oddělena. Závěr:Navalita sliznice basalne v močovém měchýři, může jít o prominenci prostaty- vhodná kontrola s plným močovym měchýřem s odstupem. Chci se zeptat,kdy by měl manzel zajit na kontrolu a máme se obávat případného nádoru ?Jen pro úplnost muž absolvoval dne 13.7.20 laparoskopicke odnětí zlucniku,kvůli kamenům a ucpání žlučovodu.Vse proběhlo bez operačních i pooperačních komplikaci.Moc děkuji za Váš čas odpověď, Hanka

Odpověď odborníka, 8. 9. 2020

Dobrý den, nádory prostaty růstávají velmi pomalu, u mladších je riziko větší. Ale v tomto věku by nádor prostaty byl raritou. Spíše bych měl obavy , zda se něco neděje ve stěně moč. měc...

Zaregistrujte se
k odběru zpravodaje

Partneři