Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Léčba rakoviny plic

Dotaz, 17. 5. 2022

Dobry den, chtela jsem se zeptat, moji babicce nasli v breznu rakovinu plic s metastazemi do mozku. Nasla si onkologa v nemocnici Motol. Pan doktor ji poslal na vysetreni PET. Kdyz jsme ho kontaktovali, ze se babicky stav zhorsil ( prestava chodit, neni schopna si ani dojit kamkoli, velke mnozstvi vykaslavani krve, spatne se ji dycha, bolest plice) odvetil nam, ze kdyz je v tomto stavu, lecbu nelze zahajit. Chtela jsem se zeptat zda je to vazne tak? Myslela jsem si, ze cim drive lecba zacne, tim drive ji bude pomoci hlavne kdyz ji je tak zle. Dekuji za odpoved

MUDr. Martin Šmakal, 18. 5. 2022

Dobrý den, stav vypadá opravdu vážně a domnívám se v souladu s kolegy z Motola , že protinádorová léčba už nemá smysl. Do popředí se dostává především pečovatelská péče. S pozdravem...

Výplachy mitomycinem

Dotaz, 13. 5. 2022

Dobrý den pane doktore, prosím o Váš názor: matka je po 3. operaci zhoubného nádoru močového měchýře a doporučili jí výplachy mitomycinem. Už je 3 týdny po operaci a stále čeká na objednání. Přitom všude se dočítám, že se má s výplachy začít do 14 dnů. Budou mít takto opožděné aplikace mitomycinu vůbec účinek? (nebyl jí aplikován ani výplach bezprostředně po operaci). Předem děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem

MUDr. Martin Šmakal, 18. 5. 2022

Dobrý den, ano bude mít efekt. S pozdravem...

Rakovina plic

Dotaz, 9. 5. 2022

Dobrý den prosím mám dotaz mám vysoké leukocyty v krvi pořád kašlu ,zhubl jsem 5 kg za půl roku mohl bych mít rakovinu plic ?

MUDr. Martin Šmakal, 18. 5. 2022

Dobrý den, teoreticky ano, ale spíše bych se nechal dobře vyšetřit proč mám kašel, a teprve potom uvažoval o nádorových diagnozách. S pozdravem...

Genetické testy

Dotaz, 9. 5. 2022

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, jestli je z důvodu více případů rakoviny v rodině potřeba být nějak více sledována, případně podstupovat pro jistotu nějaké genetické testy. Babička z maminčinu strany měla rakovinu ucha v mladším věku, rakovinu dělohy a při poslední intubaci odhalili i nádor v krku, babička z tatínkovi strany měla v 85 letech nádor prsu, tatínkovi sestra umřela na rakovinu tlustého střeva v 84 letech po 14 letech léčení. Je mi 38 let, mám hemangiomy na ledvinách a játrech, chodím pravidelně na preventivní prohlídky. Děkuji moc.

MUDr. Martin Šmakal, 18. 5. 2022

Dobrý den, z toho, co jste mi poslala o rodině soudím, že byste jistě měla být zkonzultována na genetice a kolegové by rozhodli, co je a co není potřeba PL by to měl zjistit např. v Genn...

Rakovina vaječníku

Dotaz, 6. 5. 2022

Dobrý den,mám nemocnou tetu ,má rakovinu vaječníku .je možné aby jste se podíval na lekařske správy . lékaři na slovensku tvrdí, že se to nedá operovat . Děkuji za odpověď

MUDr. Martin Šmakal, 9. 5. 2022

Dobrý den, takovéto konzultace z časových důvodů neposkytuji, zabrala by mi to třeba hodinu až dvě práce a pak bych nezvládal péči o své pacienty. S pozdravem...

Lobulární nádor

Dotaz, 4. 5. 2022

Dobrý den! Moje maminka má 64 let a má invazivní loburalni nádor G2 KI67 23% ER 100%,EB 80%,HER2 neg. vel 15mm.Nyni má po jednostranné totální mastektomii a z histologie vyšlo, že uzliny jsou čisté a v resekátu 23%.L0 V0 R0. Moje otázka zní jaká bude další léčba? Ozařování? Je nutná i chemoterapie? Děkuji moc za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 9. 5. 2022

Dobrý den, vypadá to, že by mohla stačit jen hormonální léčba. RT ani CHT by být asi nemusela, ale neznám o mamince všechny podrobnosti, takže moje odpověď není se stoprocentní jistotou... ...

Endoskopický laser

Dotaz, 1. 5. 2022

Dobrý den přeji, chtěl bych se pan doktor vás jako specialisty zeptať, jestli se dá použíť endoskopický laser k léčbě rakoviny nosohltanu ve 3 stádiu, přičemž metastázy nejsou přítomny. Jinak řečeno, dokázal by endoskopický laser odstrániť nádor nosohltanu ve 3 stádiu, nebo ho alespoň nějak významněji zmenšiť? Děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 3. 5. 2022

Dobrý den, no nejsem úplně laserový odborník a nadšenec.... Myslím si však, že v některých lokalitách nosohlatanu by to mohlo pomoci. Je však otázka zda nemáme lepší metody, jak nádo...

Výsledky rentgenu hrudníku

Dotaz, 27. 4. 2022

dobry den vieťe my povedať čo zname toto Z RTG hrudnika V lavo hyperdenzita 5x3mm dif.dg sumacia ortogradne zachytenej cievy a rebra kalcifikat. denznejši pravy pedikel th7

MUDr. Martin Šmakal, 3. 5. 2022

Dobrý den, ano viem, ale teraz raději česky :-) Nejde o nic důležitého, je to asi ložiskově výraznější zvápenatění žebra či obratlového výběžku S pozdravem...

Odmítnutí léčby hormony

Dotaz, 27. 4. 2022

Dobrý den pane doktore. Je mi 46 a mám rakovinu prsu: invazivní karcinom NST gr.2, v okolí tumoru struktury DCIS gr.1 + ložisko LCIS, 2 sentilové uzliny bez metastázy, v jedné z 5 uzlin zastiženy ITC. 17.2.2022 ablace postiženého pravéhoáprsu a odstranění 7 výše uvedených uzlin. Estrogenový a progesteronový receptor 100%. Skelet bez metastázy. Dostala jsem tedy jen hormonální léčbu. Zoladex injekce 1 mesíčně, Exemestan 25 mg 1x denně. Podruhe injekci (22.4) jsem dostala trombozu povrchovývh žil a natekla mi celá noha, píchám si Heparin do břicha + 1 tableta denně + 6 tablet detralexu denně (noha se spíše zhoršuje a začíná mě bolet i druhá) . Exemestan jsem na doporučení zastupující onkoložky vysadila - už 3 týdny je mi špatně od žaludku a nemohu jíst, mám návaly a těžké deprese (jsem v kontaktu s psychiatrem a psychologem - užívám už půl roku antidepresiva - přecházím z Asentry na Tritiko). Chtěla bych se zeptat, když odmítnu nadále užívat jakékoli hormony, existuje i jiná léčba? Budu muset na chemoterapii? Moc děkuji za odpověď. S pozdravem

MUDr. Martin Šmakal, 3. 5. 2022

Dobrý den, otázka je na místě, odpověď složitá. Na chemo to asi není, v Zoladexu bych pokračoval. Časem bych uvažoval o přidání jiného typu hormonální léčby, ještě je co nabídnout.... ...

Prognoza karcinomu

Dotaz, 27. 4. 2022

Dobrý den, právě mi diagnostikovali spinocelulární nerohovějící karcinom v konečníku, jaká je léčba a prognóza? děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 3. 5. 2022

Dobrý den, musel bych znát daleko více informací o nádoru a také o Vás , abych mohl seriozně odpevědět. Malý neagresivní nádor se léčí úplně jinak než velký, agresivní nebo nádor s met...

Koupání v bazénu s radioaktivními účinky

Dotaz, 20. 4. 2022

Dobrý den, je mi 65 let, moje diagnózy: 1. Akutní promyelocitární leukémie; zjištěna v r. 2012, léčena, do současné doby kontrolní vyšetření vždy se závěrem - bez problému, v remisi bez leků 2. CZ mammae I.dx, st.p.sektorální resekce+exstirpaci axiální.uzlin SLN II,nonSLN I,tříčlenná negativní nádor Ki 67 30 %.. Řešeno v r. 2020. Následovalo chemo a ozařování. V současné době bez problémů, bez léků, v remisi. Prosím o informaci, zda vzhledem k diagnózám, je pro mne vhodné koupání v jezeru či bazénu s přírodními radioaktivními účinky. Děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 25. 4. 2022

Dobrý den, krátkodobý pobyt Vám neuškodí. S pozdravem...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři