Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz

Dotaz, 15. 5. 2024

Dobrý den momentálně podstupuji léčbu CA prsu. Nádor byl triple negativní.momentalne se zotavuji po operaci ( mastektomie s okamžitou náhradou) měla sem 4+ 11 chemoterapii a imunoterapii,ta by měla ještě pokračovat i po operaci k tomu jsem měla injekce obsahující účinnou látku goserelin na uspání vaječníků kdybych plánovala druhé dítě.
Zjištěna mutace BRCA1 proto mastektomie.
Chtěla bych se zeptat jestli byste doporučil při následné léčbě dále podávat injekce goserelinu?
Prý je to lepší kvůli prevenci při CA vaječníků.
Zajímalo by mne zda tomu tak je, vyvolaný přechod je pro mě velice nepříjemný. Mám velké návaly horka a zimy. velké pocení,nemohu v noci spát

Tak bych ráda věděla jestli je to opravdu vhodné a před rakovinou vaječníků mně to může ochránit?? Jaký by byl váš postup? Výsledky histologie zatím nemám k dispozici.
Přeji hezký den.
dekuji za odpověď

Odpověď odborníka, 23. 5. 2024

Dobrý den, ano v terapii goserelinem bych vzhledem k ochraně vaječníků během léčby pokračoval....

Dotaz

Dotaz, 30. 4. 2024

hodnota CA 72-4 14,6, je to vážné?

Odpověď odborníka, 17. 5. 2024

Dobrý den, tato hodnota Ca 72,4 je zcela bezvýznamná....

Dotaz

Dotaz, 22. 4. 2024

Dobrý den, chci se zeptat, jak se postupuje na onkologickem oddeleni, když odmitne pacient chemoterapii. Jestli bude dál vedený jako onkologický pacient a bude moci docházet dal na kontrolu krve atd..

Odpověď odborníka, 24. 4. 2024

Dobrý den, pacient , který na našem pracovišti odmítne chemoterapii, zůstává dále v naší péči je třeba léčen úplně jiným postupem a nebo není léčen vůbec a je jen sledován. Pokud však ne...

Dotaz

Dotaz, 21. 4. 2024

Dobrý večer píšem ohľadom prsnika bola som pred rokom operovana pol to pspilon mám stale bolesti hcku v strede prsnika bolo to nezhubne boli ma na hrudi do kurzov mi to ide do nôh celé telo má svrbi mám ísť na skriring prsnika niekedy mi ide stade vodnate tie bolesti sú stále nič nepomaha máme v rodine onkologicke ochorenie uzlini teras mi napísali N63 N64 už neviem čo mám robiť biopia bola negatívna minuli rok ďakujem za odpoveď bauerová

Odpověď odborníka, 24. 4. 2024

Dobrý den, z Vašeho popisu obtíží si netroufám dělat závěry. Musí Vás vidět lékař a rozhodnout, co může být příčinou Vašich obtíží. Příčin totiž může být mnoho Prim.MUDr.Šmakal Martin...

Dotaz

Dotaz, 18. 4. 2024

Dobrý den,na prvním mamografickém vyšetření byla prokázána drobná,dnes nepodezřelá změna. Mamografický screening. Oboustranně bez přímých známek malignity.Typ žlázový skvrnitý -denzita c .Vlevo v DZk uzlovitý stín 15 mm.Pravděpodobně benigní změny,BI-rads 3.byla jsem poslána doplňující sono k mamografu. Doplňující sono prsu. Oboustanně bohatá žláza,zasahuje do všech kvadrantů, vpravo bez ložiska,vlevo v DZK v místě stínu na MG hypoechogenní laločnatá léze 15×13×17mm, bez vaskularizace, axiální uzliny fyziologické Závěr Léze v korelaci s MG.Prosím o podrobnější vysvětlení a o závažnost.Jestli se jedná o benigní, maligní nebo něco jinýho . Poslána na biopsií.Mám hrozný obavy nejhoršího. Děkuji moc za odpověď

Odpověď odborníka, 24. 4. 2024

Dobrý den, myslím , že půjde o benigní záležitost, ale punkce to potvrdí. Občas obraz není jednoznačný apak je histologické ověření vhodné. Ale z Vámi uvedených popisů vyšetření bych si...

Dotaz

Dotaz, 17. 4. 2024

Dobrý den pane doktore.
Mohu vycestovat v měsíci červnu k moři ? Jsem po operaci dělohy (25.01.2024, odstraněny vaječníky i vejcovody), kdy mi byl zjištěn adultní tumor pravého vaječníku. Nepodstoupila jsem žádnou léčbu a další kontrola naplánovaná na 05.09.2024 ve FN Plzeň Lochotín.

Děkuji velice a přeji hezký den
M. Leiderová, 56 let
+420 723 419 779

Odpověď odborníka, 24. 4. 2024

Dobrý den, ano můžete Prim.MUDr.Šmakal Martin...

Dotaz

Dotaz, 11. 4. 2024

Dobrý deň, manželovi našli karcinóm pľúc, muze navštevovať termálni lazne?

Odpověď odborníka, 24. 4. 2024

Dobrý den, nedoporučoval bych to... Prim.MUDr.Šmakal Martin...

Dotaz

Dotaz, 2. 4. 2024

Poslední chemoterapie byla podána 16/02/24 ( v pořadí již 4. druh podávané chemo ), nezlepšený stav a lékař sdělil, že už mně nemá co nabídnout....!!!! Co dál....????

Odpověď odborníka, 24. 4. 2024

Dobrý den, bohužel nevím o jaký nádor jde, tak nevím , jak Vám poradit Prim.MUDr.Šmakal Martin...

Dotaz

Dotaz, 12. 4. 2024

Dobrý den můžu se zeptat co znamená HSK,PC v ambul.režimu děkuji

Odpověď odborníka, 19. 4. 2024

Dobrý den, HSK je hysteroskopie a PC je probatorní kyretáž. Znamená to, že je v plánu prohlédnout dutinu děložní a vzít vzorky z děložní sliznice za účelem histol. vyšetření této slizn...

Dotaz

Dotaz, 22. 3. 2024

Dobrý den,
CA pravého prsu. Věk 40. Prs zachovávající operace v říjnu. Jsem po 1 davce CHT prosinci 2023 (kvuli problémum s imunitou ukonceno - indikovany byly původně 4). Nyni 20.3. ukončena RT (16+4) a zaroveň od ledna 2024HT (goserelinum +Tamoxifen).

Prosím o radu. Prs dost pobolívá, po pohmatu cítím i hodně tuhá místa. Mám strach, zda to memůže být další nádor. Kontrolu mám až 2.5.2024.

Další dotaz se týká otoku končetin...zejména prsy rukou a bolestivost kloubů na ruce. Mohu nějaké čaje na odvodnění?

A poslední dotaz, kdy mohu začít s plaváním a sporty. Cítím ještě trochu únavu ale pravá ruka i prs dost pobolívá a pobolívá mě často i pod pravou lopatkou.

Děkuji moc za rady.

S pozdravem


KT

Odpověď odborníka, 16. 4. 2024

Dobrý den, po RT prs často zatuhne, je velmi málo pravděpodobné, že by se tam udělal nový nádor. Čaje na odvodnění můžete, nevím zda to pomůže..S plaváním bych nepospíchal, poradil bych se d...

Dotaz

Dotaz, 22. 3. 2024

PO PLICNÍ EMBOLII-STŘEDNÍ-OBOUSTRANNÉ,v lednu 2024,
/ MI NA KONTROLNÍM. CT HRCT nyní 14.3.2024 napsali do zprávy- :v s6 v pravé plíci subpleulárně nodularita 8mm ve velikostní progresi, ve srovnání s prvním vyšetřením Ct. před dvěma měsíci/.Meta vyloučit nelze.Nutné další sledování.
Další CT v 7/24. Co to je nodularita a bývá zhoubná,když se zvětšila??Děkuji za odpověď.Vera

Odpověď odborníka, 16. 4. 2024

Dobrý den, nodularita je drobný uzlík - u Vás 8mm. Rychlé zvětšování je podezřelé, ale zdaleka to neznamená, že to bude zhoubné.... Na CT v 7/24 se to rozhodne...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři