Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Melanom kůže

Dotaz, 30. 1. 2023

Dobry den prosim vas mam takovi dotas butte tak hodni mam melanoma rakovinu kuze chodim na imunoterapi ve velki britani mam zasebou 3 mesice ledbu nak to nezabralo mam to na plicich tak to tvrti voni lekari chtela bych jec do cz jesli bi bila jina pomoc promne a jina ledba moc jsem zoufala moc casu mi nezbiva jaki postup bich dostala v cz dekuji mockrat za odpovet

MUDr. Martin Šmakal, 2. 2. 2023

Dobrý den, neznám rozsah nádoru ani léčbu, kterou jste dostávala. Pokud však první linie léčby nezabírá, bude se to i v ČR léčit obtížně...

Rakovina kořene jazyka

Dotaz, 28. 1. 2023

Dobrý deň pán doktor! Mne zistili rakovinu koreňa jazyka, spôsobenú Hpv pozitív 35. Liečba rádio terapia 6 týždňov každý deň, plus 1x v týždni chemoterapia. Prosím vás dá sa táto diagnóza vyliečiť? Či mám šancu na vyliečenie sa. Ďakujem pekne

MUDr. Martin Šmakal, 2. 2. 2023

Dobrý den, nevím bohužel v jakém rozsahu je ten nádor a to je pro prognou vždy zásadní. Ale u nádorů menšího rozsahu se to vyléčit dá....

Posílení imunity po ozařování

Dotaz, 24. 1. 2023

Dobrý den, jsem po ozarovani rakovina prsu. Můžete mi prosím doporucit neco na posílení imunity. Jsem neustále nachlazena. Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 2. 2. 2023

Dobrý den, nemohu, nevím, co by Vám teď mělo pomoci. Ale myslím, že už se to bude postupně zlepšovat. Imunita má asi " milion" složek a posílení jedné z nich většinou nemívá valný efekt....

Podezření na nádor

Dotaz, 23. 1. 2023

Dobrý den chtěla bych se zeptat manželovi začalo v prosinci neustále točení hlavy ale nepadá chodí normálně nezvrací byl teď na neurologii poslali ho na rentgen a na rentgenu nález Do oblasti kalvy se promítají neotré sytější ložisk.stín parientálně 3 vel.do 6mm,jeden na boční projekci temporálně 15mm a frontálně na AP 13mm Sfenoid.sinus vzdušný sella norm.vel šli jsme pro výsledky a pan doktor tak nějak porad mluvil že by to mohl být nádor ještě jdeme teda na magnetickou rezonanci ale ptám se je opravdu možné že se muže jednat k nádor ? moc vám děkuji za upřímnou odpověď

MUDr. Martin Šmakal, 2. 2. 2023

Dobrý den, ano, o nádor se může jednat, ale také vůbec nemusí.Je nutné to v klidu dovyšetřit...

Odstranění nádoru

Dotaz, 23. 1. 2023

Dobrý den, prosím o názor na moji diagnózu. Mam karcinom prsu ca mammae l.sin , cT1N0M0- histolog.verifik.invazivní ca + high Dcis, grade 2, ER 100% ,PR 50%, Ki67 11%, Her2 negativní, velikost nádoru 1,8mm x 1,6mm. Na magnetické rezonanci další nález v tem samém levém prsu plošné neložiskové sycení na ploše 98 x 45 x 6mm z biopsie loburálni karcinom in situ, mamární komise doporučuje totální mastektomii levého prsu a i preventivně odstranění i pravého prsu. Já stále nerozumím proč až tak razantní operace, nebot loburální karcinom in situ se povazuje za vysoce rizikový terén pro vznik nádoru. Proč nejde odstranit jen ten nádor a okolí prsu ( zničit spící Dcis a LCIS) zničit ozařováním a hormonalni léčbou nebo chemoterapií. Prosím o Váš názor, moc děkuji.

MUDr. Martin Šmakal, 2. 2. 2023

Dobrý den, chirurgická léčba s odstraněním celého prsu je ve Vašem případě metodou volby, nádor 9x5cm je vysoce rizikový a je i velká pravděpodobnost, že v některých částech nádoru jde ...

Přežití s karcinomem pankreatu

Dotaz, 21. 1. 2023

Dobrý den, pane doktore, otec 63 let, teď před měsícem prodělal infarkt o kterém ani nevěděl, prodělal zákrok 3 balónky, celý život kuřák, začal hubnout a málo jíst, v poslední době zežloutnul, bělmo, kůže, po CT a dalších vyšetřeních, diagnoza rakovina slinivky a meta na játrech a asi ještě někde jinde, vím ,že toto je infaustní prognóza, proto bych prosím se chtěl jen zeptat, jak mu prodloužit život, žije v německu, ale může se léčit i v česku, chemo by mu asi spíše ublížilo, jsem laik koukal jsem se na tyto 2 věci https://cancerfax.com/cs/l%C3%A9k-na-rakovinu-pankreatu-olaparib-z%C3%ADskal-odbornou-podporu-FDA/ a tohle Autoři popisují dlouhodobé přežití pacienta s karcinomem pankreatu bez toxických nežádoucích účinků. Léčebný režim zahrnuje intravenózní protokol kyseliny alfa-lipoové a nízké dávky naltrexonu (ALA-N) a program zdravého životního stylu. Pacientovi bylo v říjnu 2002 renomovaným univerzitním onkologickým centrem řečeno, že existuje jen malá naděje na jeho přežití. Dnes, v lednu 2006, je však zpět v práci, bez příznaků a bez znatelného progrese jeho zhoubného zhoubného onemocnění. Integrační protokol popsaný v tomto článku může mít možnost prodloužit život pacienta, který by byl obvykle považován za terminálního. Autoři věří, že vědci jednoho dne vyvinou lék na metastazující rakovinu pankreatu, možná prostřednictvím genové terapie nebo jiné biologické platformy. Dokud však tyto protokoly nepřijdou na trh, měl by být protokol ALA-N studován a zvážen vzhledem k jeho nedostatečné toxicitě v hlášených množstvích. Několik dalších pacientů je na tomto léčebném protokolu a zdá se, že se v této době daří dobře. Související články Dlouhodobé přežití pacienta s renálním karcinomem ve stadiu IV po integrativní léčbě zahrnující intravenózní protokol kyseliny α-lipoové/nízké dávky naltrexonu. Berkson BM, Calvo Riera F. integrujte rakovinu ther. 2018 Září;17(3):986-993. DOI: 10.1177/1534735417747984. EPUB 2017 Prosinec 19. PMID: 29258346 Volný článek PMC. Přehodnocení protokolu ALA / N (kyselina alfa-lipoová / nízká dávka naltrexonu) pro osoby s metastazujícím a nemetastazujícím karcinomem pankreatu: zpráva o 3 nových případech. Berkson BM, Rubin DM, Berkson AJ. integrujte rakovinu ther. 2009 Prosinec;8( 4):416-22. DOI: 10.1177/1534735409352082. PMID: 20042414 [Účinnost kombinace oxaliplatiny gemcitabinem na pokročilý karcinom pankreatu]. Shi YX, Xu RH, Jiang WQ, Zhang L, Lin TY, Li YH, Xia ZJ, Luo HY, Han B, Wang F, He YJ, Guan ZZ. Aj Čeng. 2007 Prosinec;26(12):1381-4. PMID: 18076807 Čínština. Dlouhodobé přežití u metastazujícího karcinomu pankreatu. Kazuistika a přehled literatury. Spinelli GP, Zullo A, Romiti A, Di Seri M, Tomao F, Miele E, Spalletta B, Eramo A, Hassan C, Tomao S. JOP. 2006 Září 10;7(5):486-91. PMID: 16998247 Přezkoumání. Multidisciplinární řízení gastrointestinálního karcinomu. Rakovina pankreatu: od patogeneze k léčbě. Ducreux M, Boige V, Goéré D, Deutsch E, Ezra P, Elias D, Malka D. Nejlepší Pract Res Clin Gastroenterol. 2007;21(6):997-1014. DOI: 10.1016/j.bpg.2007.10.025. PMID: 18070700 Přezkoumání. nechci ať odejde tak rychle, chci udělat vše co je v mých silách, moc vám děkuji za váš čas S úctou respektem a nadějí Jakub Kamarád

MUDr. Martin Šmakal, 2. 2. 2023

Dobrý den, Olaparib je jistě příslibem léčby u některých typů zhoubných nádorů. Platí to i pro slinivku. Nicméně jen některé typy nádorů slinivky jsou na léčbu Olaparibem vhodné a to je ...

Podezření na zhoubný nádor

Dotaz, 19. 1. 2023

Prosím o zodpovězení mé otázky: Mojí sestře /36 let/ zjistili vyšetřením CT, mag.rezonance a endoskopii se zavedením laicky řešeno na konci trubice kamerou nespecifikovanýnádor v ocase slinivky břišní o velikost 2,8 cm x 1,7 cm , odebrána bude i slezina, konzultaci má 20.1.2023 ve FN Královské Vinohrady a přijetí k operaci /prý laparoskopické/ 31.1.2023, maminka zemřela ve 45 letech na karcinom prsu a děložního čípku, je silná kuřačka,abstinentka, strava je hodně masová, bílé pečivo, bez zeleniny,, ovoce a pije jen sladké nápoje. Mohl by jste mē z Vašeho odborného lékařského hlediska a to zcela otevřenē napsat Váš názor, zda by mohlo jít o zhoubný nádor ? Před 14 dní byla týden hospitalizována pro akutní pankreatidu a poté následovaly jak píši další vyšetření. Asi tak 10 let má problémy se zažívacím, časté průjmy, nadýmaní. Máme každá jinou maminku, otec nemá žádné z uvedených problémů. Moc mě záleží na Vašem vyjádření, ať je kladný nebo záporný. Děkuji.

MUDr. Martin Šmakal, 2. 2. 2023

Dobrý den, mám obavy, že půjde o zhoubný nádor. Dokud není histologické potvrzení, není nic jistého , ale jestli plánují odebrat i slezinu, tak to předběžně na zhoubný nádor vypadá......

Výsledky vyšetření

Dotaz, 19. 1. 2023

Kontrolné CT, alebo PET/CT po absolvovaní onkologickej liečby Dobrý deň, v marci 2022 mi bol histologicky potvrdený adenokarcinóm endometria (high grade 2-3). Diagnostické CT vyšetrenie panvy a brucha (21.3. 2022) okrem primárneho nálezu v endometriu, neprerastajúceho mimo matetnice, nepotvrdil v brušnej dutine žiadne ďalšie patologické zmeny. S odstupom šiestich týždňov - 2. mája 2022, som podstúpila radikálnu abdominálnu hysterektómiu a lymfadenektómiu s odstránením panvových, ako aj paraaortálnych uzlín. Okrem primárneho nálezu pooperačná histológia potvrdila metastázovanie v dvoch panvových uzlinách, ktoré sa pri operácii javili ako zväčšené. Všetky ostatné uzliny aj orgánové vzorky (bolo ich spolu 41) boli negatívne. Absolvovala som adjuvantnú chemoterapiu (6x carboplatina + paclitaxel), 25 x externú rádiotetapiu a 2x brachyterapiu. Pri kontrolnom odbere krvi po ukončení liečby boli onkomarkery v norme, zvýšený bol iba S B-HCG: 3,35 Gynekologické vyšetrenie nepotvrdilo žiadnu lokálnu recidívu. Napriek tomu, že môj onkológ spomínal kontrolné PET/CT, dostala som žiadanku iba na CT vyšetrenie, (abs. 16.1. 2023), ktorého výsledky zatiaľ nemám - onkológ je PN. Uvedomila som si však, že prvé diagnostické CT neodhalilo metastázujúce uzliny, ktoré boli v čase operácie , čiže za 6 týždňov už zväčšené. Chcela by som sa opýtať, či bolo podľa vášho názoru terajšie kontrolné CT vyšetrenie dostačujúce. Obávam sa, že opäť nezachytí možné vznikajúce metastázy. Čo môže signalizovať zvýšený S B-HCG: 3,35 ? Ospravedlňujem sa, že moje otázky kladiem takto, cez vašu poradňu, ale systém liečby onkologických pacientov je u vás na úplne inej, vyššej úrovni...

MUDr. Martin Šmakal, 2. 2. 2023

Dobrý den, máte pravdu, já bych preferoval PET CT. beta HCG v těchto číslech nemusí být niv zajímavého, ko však je vhodná...

Počet cyklů chemoterapie

Dotaz, 18. 1. 2023

Dobrý den, děkuji za odpověď z 12.1. Podle čeho se prosím v průběhu mé léčby Herpectinem a Tamoxifenem pozná, zda léčba zabírá, nebo zda bych opravdu měla chemo absolvovat? Jsem už dva měsíce po operaci. Zatím jsem nebyla na žádném kontrolním vyšetření. Pozná se to např. z klesání hodnot onkomarkerů? Před operací jsem měla 15-3 hodnotu 21 a CEA 1,6, po operaci mi zůstaly téměř stejné. Jaká chemo a v kolika cyklech by pro mě byla vhodná?

MUDr. Martin Šmakal, 2. 2. 2023

Dobrý den, efekt léčby /ať chirurgické ,či hormonální, či chemoterapie , či jiné/ se dá sledovat mnoha způsoby. Např. zobrazovacími metodami či onkomarkery z krve či klinickým vyšetřením ...

Problémy léčby

Dotaz, 12. 1. 2023

Dobrý den, mám diagnozu M8500/33 G3, pT1c pNO (sn) pMX, stadium IA, jsem po operaci (lumpektomii), která proběhla v polovině listopadu. Mikro: Nízce diferencovaný duktální karcinom NST mléčné žlázy s výraznou in situ komponentou, bez tvorby tubulů. Mitotická aktivita místy 50/10 HPF. Nádorové bujení nedosahuje k okrajům. Úsek tkáně ml. žlázy bez nádorových změn. ER 90%, PR 70%, ki67 pozitivní v 60%, c-erb-2 se silnou převážně kompletní membránovou pozitivitou (3+). Bylo mi dále provedeno imuno vyšetření: HER2neu - slabě pozitivní, HER skore 2. Nádor byl velký 1,6 cm, strážní uzlina negativní. Od prosince beru Tamoxifen, zatím s ním nemám žádné potíže. Včera jsem byla na první aplikaci biologické léčby Herpectinem, zatím také bez žádných potíží. Chci se zeptat na dvě věci: Na onkologii mi byla navržena i chemoterapie, kterou jsem ale odmítla, hrozně se jí bojím, jak samotné aplikace (nemám žádné žíly), tak i vedlejších a trvalých následků a toho, jak bych ji psychicky snášela, jsem hodně labilní. Ještě mi zároveň s Tamoxifenem byla doporučena léčba Zoladexem. Naposledy jsem ale menstruovala v říjnu, do té doby jsem brala dlouhodobě antikoncepci, po jejím vysazení se mi už přirozená menstruace neobnovila. Jsem tedy zřejmě už částečně v menopauze. V hormonálním profilu z prosince mám hladinu estrogenu 115. Aplikaci Zoladexu se také velmi bojím, jak samotných injekcí do břicha, tak i okamžitému uvedení do přechodu (a s ním spojených zdravotních problémů). Doteď jsem byla hodně aktivní, jezdila na lyžích, běžkách, in-linech….. Nechci, aby mě léčba úplně fyzicky a psychicky zničila. Chtěla jsem se zeptat, zda současná léčba Herpectinem a Tamoxifenem mi dává alespoň nějakou naději na uzdravení? Ještě také budu jezdit na ozařování, ale to prý může být až do půl roku po operaci. Děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 17. 1. 2023

Dobrý den, léčba Tamoxifenem a Herceptinem Vám zcela jistě výrazně pomůže, ale... My bojujeme se zhoubným nádorem a chceme Vám zachránit život, chceme , aby se nádor nevrátil. Při Her2 ...

Zvýšené jaterní testy

Dotaz, 9. 1. 2023

Dobrý den, pane primáři, podstupiji léčbu karcinomu prsu , na základě Oncotype Dx Rs19 jsem započala léčbu adjuvantni chemotetapie AC., poté paklitaxel..Nador byl 2,5 cm, G2, V1, Er 95%, Pr neg., Her neg., Ki 67 10%. V úvodu jsem postoupila odběr krve, hodnoty v normě, nyní po 2.cyklu mám zvýšené jaterni hodnoty, Alp 3,25, Ast0,96, Alt 3, Ggt 1,9..Byla mi předepsaná hepatoprektiva. Chtěla bych se zeptat, zda tyto jaterni testy jsou důsledkem léčby chemoterapie a zda je tento nález hodně závažný, případně, jakým způsobem ho můžu ovlivnit, nechtěla bych, abych nemohla dokončit plánovanou chemoterapii. Předem děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 17. 1. 2023

Dobrý den, zvýšené jaterní testy asi budou následkem podávání chemoterapie. Nicméně nejde o nic mimořádného, jde jen o lehké zvýšení. Já bych při těchto hodnotách pokračoval s chemoterap...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři