Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Pojištění

Dotaz, 12. 6. 2021

Dobrý den. Jsem cizinec, mám přechodný pobyt občana EU. Jsem zaměstnán. Mám standardní pojištění VZP. Když potřebuju onkologicku operace, hradí pojišťovna? Když ne, jak mám postupovat dál, když nemám peníze na operaci? Díky.

MUDr. Martin Šmakal, 15. 6. 2021

Dobrý den, prověřil bych to přímo na VZP, jaký máte rozsah pojištění. Pokud je komplexní, pak by měla být operace hrazena. Pokud ne a vy nemáte peníze na přímou platbu, pak bych se vrát...

Posílení imunity

Dotaz, 9. 6. 2021

Dobrý den pane doktore. Je mi 69 let a lékaři mi zjistili rakovinu tlustého střeva, bude operace a i nějaká onkologická léčba. Při onkologické léčbě je třeba posilovat imunitu. Dostal jsem se k informacím, že na posílení imunity při léčbě rakoviny dobře funguje houba outkovka pestrá (Coriolus) a výtažky z ní. Jaký na to máte názor? Případně můžete mi něco na posílení imunity doporučit? Děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 15. 6. 2021

Dobrý den, na posílení imunity najdete v každé lékárně stovky preparátů. Nevím proč by zrovna tato houba měla mít nějaký důležitý význam... Já bych se i z hlediska imunity řídil tím, co m...

Odstranění vaječníků

Dotaz, 4. 6. 2021

Dobrý den, pro endometriální G1 karcinom mi byla odstraněna děloha s vejcovody. Vaječníky jsem si chtěla ponechat, protože je mi 36 let, v minulosti jsem měla plic. embolii (asi po antikoncepci) a umělý přechod bych nemohla řešit hormony. Mám 2 děti. Je to podle Vás nerozumné? Pokud bych operaci chtěla podstoupit, půjde to přes pojišťovnu, i když jsem předtím odmítla odebrání vaječníků? Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 8. 6. 2021

Dobrý den, já bych preferoval standardní postup i s odstraněním vaječníků. Reoperace s odstraněním vaječníků by měla pojišťovna normálně hradit....

PIIINP (P3NP)

Dotaz, 4. 6. 2021

Dobrý den. Vážený pane doktore, měla bych k Vám dotaz: asi měsíc jsem pocitovala pobolívání v oblasti hýždí a stehen, tak jsem si nechala udělat testy kostního metabolismu, ICTP, crosslaps, P1NP dopadly v pořádku, ale součástí toho souboru testů byl také PIIINP (P3NP) a ten mi vyšel nad hranice referenčních norem a to na hodnotu 7,3 ng/ul (max ref mez je ve výsledkové zprávě uvedena 6,4). Ptala jsem se na to praktického lékaře, ale nedal mi k tomu žádnou odpověď, prý vůbec neví, co je to za test. Na netu se mj. píše, co jsem hledala, že může být přítomen u malignit. Jak mám, prosím, dál postupovat? Děkuji.

MUDr. Martin Šmakal, 8. 6. 2021

Dobrý den, Vaše klinické obtíže nesvědčí pro nádorové onemocnění. Nedal bych na výsledek PIIINP (P3NP), ale spíše bych se snažil objasnit příčinu zobrazovacími metodami jako jsou sono či C...

Tromboflebitidy

Dotaz, 7. 6. 2021

Dobrý den. Již 4 roky mám většinou zvýšené D-dimery, od 560- 1380, byla jsem 3 krát na angio CT s kontrastem, ale žádná embolie, mezitím jsem měla i odběry v pořádku. Dozvěděla jsem se, že to může být i u nádorových onemocnění. Jaké vyšetření bych měla absolvovat? Potíže kromě dušnosti nemám a kardio vyšetření- odběry, echo, ergo, plícní -spiro bylo v pořádku. Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 7. 6. 2021

Dobrý den, migrující tromboflebitidy (tedy stěhovavé záněty žil) skutečně někdy provázejí nádorová onemocnění. Vyšetřovat je nutné to, kde by mohl být problém. Vhodná by byla mamografie,...

Tekutina v žaludku

Dotaz, 31. 5. 2021

Dobrý den, pane doktore. Už několik měsíců mám pocit plnosti v nadbřišku a když pohnu břichem tak mi v nadbřišku začne čvachtat, jinými slovy se mi žaludek často plní tekutinou, kromě pocitu plnosti, pociťují bolest a po několika hodinách ta tekutina zmizí a já se začnu cítí opět normálně. . Když mám tu tekutinu v žaludku tak přitom často říhám, občas mě pálí i žáha, zároveň trpím průjmem a často mě pálí konečník po průjmu. Jsou to příznaky rakoviny žaludku, rakoviny jater, nebo rakoviny tlustého střeva? Předem děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 7. 6. 2021

Dobrý den, nejsou to typické příznaky nádorového onemocnění, ale vyšetřit by to chtělo. Byl bych nerad, abychom byli za pár měsíců překvapeni, že i když to nebylo typické, tak se z toho př...

Neoadjuvantní chemoterapie

Dotaz, 27. 5. 2021

Dobrý den, mám dotaz ohledně rakoviny děložního čípku. Byl mi zjištěn invazivní dlaždicobuněčný karcinom cervixu, vyplňující klenby poševní, lateralne parametria bez infiltrace, velikost 78x76x62 zasahuje k vnitřní brance, označen G3, T1b3 N0 M0 nastavena léčba neoadjuvantní chemoterapie. Dotaz, jaká je šance na vyléčení? Případně proč nelze ihned operovat? PS: poslední cytologie leden 21, kde bylo vše v pořádku. Předem děkuji za odpověď

MUDr. Martin Šmakal, 31. 5. 2021

Dobrý den, neoadjuvantní chemoterapie má lepší léčebné výsledky než operace. Šance na úplné vyléčení není velká, šance na významné omezení šíření nádoru je velká....

Růst vlasů a vousů po chemoterapii

Dotaz, 24. 5. 2021

Dobrý den, je mi 30 let a byl mi zjištěna rakovina varlete. Po hospitalizacích na onkologickém oddělení a prodělání dvou sérií chemoterapií mi samozřejmě vypadaly všechny vlasy i vousy. Po čase mi vlasy i vousy začaly opět krásně a hustě růst. Vlasy mi rostou i nadále, ale ochlupení a vousy mi rostou oproti vlasům velice řídce a pomaleji. Na některých místech mi dokonce vousy nerostou vůbec (přestože po chemoterapiích mi na těchto místech rostly). V čem může být problém či co pro růst mohu udělat? Překvapuje mě, že vousy, které jsem už po chemoterapiích měl (a husté) mi vypadaly a už téměř rok od chemoterapiích mi nerostou či velmi řídce. Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 31. 5. 2021

Dobrý den, myslím, že toho mnoho dělat nelze. Některé vlasové či vousové folikuly zřejmě podlehly zkáze a nových se asi nedočkáte... Konzultoval bych to spíše se specialisty dermatology, a...

Rakovina tlustého střeva

Dotaz, 23. 5. 2021

Dobrý den, jsem po operaci tlustého střeva a obracím se na Vás o vysvětlení Dg.C 19, vím, že je to rakovina, ale v podstatě nevím víc. Operovali mě v Kyjově, smekám před panem primářem Andělem, ale na onkologii v Kyjově, kam docházím mě jen řekli, že chemo nepotřebuji, krev teď byla v pořádku. Přečtu Vám prosím nález tumor coli rektosigmodei, histol.adenoca G2,pT3 pN0 0/15 M0, II.st.dg.10/20 středně diferencovaný adenokarcinom M-8140/3 polypozdní adenom s low-grade dysplazií, mám ještě zavedený sten v močov. 1.6.jdu znovu na kolonoskopii. Děkuji Vám za odpověď

MUDr. Martin Šmakal, 24. 5. 2021

Dobrý den, domnívám se, že postup kolegů na onkologii je správný, pokud nejsou jiná rizika, která jste my nepopsala, pak není další protinádorová léčba nutná....

Rakovina dělohy

Dotaz, 23. 5. 2021

Dobrý den, diagnostikovali mi rakovinu dělohy. Nabídka léčby: odstranění dělohy a děložního čípku. Jaké způsoby léčby nabízí vaše klinika? Můžete poradit online, pokud vám pošlu všechny výsledky testů?

MUDr. Martin Šmakal, 24. 5. 2021

Dobrý den, nejčastějším postupem je skutečně odoperovat celou dělohu a oba vaječníky. Méně často u pokročilých nádorů upřednostňujeme radioterapii....

Nález vpravo od dělohy

Dotaz, 21. 5. 2021

Dobrý den, na gyn. vyšetření mám nález: vpravo od dělohy kulovité ložisko 2,1 cm anechogenní NS, adnexa bez p.n., AA- neguje. Gynekolog mne s takovým nálezem poslal k mé internistce, prý to není gynekologická záležitost, čekám na CT, ale jsem ve stresu co to může být, co je vpravo od dělohy? Prý to není gyn. záležitost. Neznám anatomii, bojím se co to může být.

MUDr. Martin Šmakal, 24. 5. 2021

Dobrý den, já jsem učil anatomii několik let, takže tuším , co tam může být :-) Pokud to není gyn. původu (třeba cysta na vaječníku), pak to může být třeba jen klička střevní, která má ...

Zaregistrujte se
k odběru zpravodaje

Partneři