Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz

Markéta, 22. 6. 2020

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Tatínek, 75 let,2/ 2019- operace žlučníků zjištěné nádorové buňky, 4/2019 operace odstranění lůžka + části jater. Od 6/2019 CHTA gemcitabinem do 11/2019. V 1/2020 CT - nelze vyloučit drobné mety. 2/2020 odběr krve CEA 0,6, CA 19-9 218,2. 3/2020 bili 24,9 , JT uspokojivé, CEA pod 1,7, CA 19-9 596, KO norma. 4/2020 dle Ct potvrzen relaps intraabdominálně, zaveden port a naplanovana CHTA FUFA de Gr. , 27.4.2020 C1 CHEMO , 11.5.2020 C2 CHEMO. 25.5.2020 Po poslední chemo teploty až 39 st, poslední týden subfebrilie do 37,5 st., ale zimnice, tmavá moč, zežloutl. Léčba přerušena. Odeslán na UZ , nezjištěna dilatace žlučových cest. 3.6.2020 odeslán onkologem na internu pro obstrukční ikterus, Bilirubin 332 umol/l ( všechny hodnoty zvýšené) . 5.6.2020 přijat k výkonu, nad stenosu zaveden plastový stent 10Fr./140mm, zákrok bez komplikací nasledující den propušten. Kontrola na onkologii byla 15.6. 2020 a nadále bez chemo. Dnes kontrola na onkologii a Biochemie z 15.6. - Bilirubin 74, CEA 1,6 C19-9 : 2157,8 . Nadále tatínek bez léčby a kontrola za týden. Moc prosím o Váš názor, prognózu, zda je dobře léčen ( vlastně neléčen), a co bych mohla pro tatínka udělat abych mu co možná nejvíce pomohla. Co bude, když už tatínek nebude moci chodit na chemo?? Jaká je doba přežití s tak vysokým C 19-9 . Myslím, že se mu to pořád honí hlavou a hlavně vůbec nemá o nic zájem .Ještě doplním, že nechce moc jíst, říká, že když se nají je mu těžko. Co by vlastně bylo vhodné aby jedl? Byl také u nutriční terapeutky a má předepsané 3x1 Forticare . Bohužel je obtížné do něj dostat dva, navíc od 1/2020 do současnosti již zhubl 11 kg. Pane doktore, předem Vám moc děkuji za Váš čas a odpověď.

Odpověď odborníka, 29. 6. 2020

Dobrý den, pokud skutečně půjde o nádor původem ze žlučníku a dokonce asi s metastázami do jater, pak je situace mimořádně vážná a nedopadne to dobře. V takovém případě zahájení léčby není...

Dotaz

Martina, 17. 6. 2020

Dobrý den, pane doktore, mému tatínkovi (69 roků) byla před rokem zjištěna rakovina prostaty (PSA 19). Jako vhodná léčba mu byla určena radioterapie + inj.Eligar. Radioterapii podstoupil listopad - leden 2020. Dle krevních testů mu vyšlo v dubnu PSA 0,12. Nyní v červnu hodnota PSA stoupla na 1,06. O dalším postupu bude rozhodnuto po dalších krevních testech v září. Chci se zeptat co může takto zvýšená hodnota značit? Např. agresivní typ nádoru, metastáze,..? Nebo to neznamená nic zvláštního a hodnota v září může být opět nižší? Předem děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka, 29. 6. 2020

Dobrý den, léčba rakoviny prostaty je dnes velmi zajímavým a složitým procesem stejně jako sledobání hodnot PSA. Máte pravdu v obou teoriích. Může znamenat lokální recidivu či tvorbu v...

Dotaz

David, 17. 6. 2020

Vážený pane doktore, rád bych se zeptal na možnosti další léčby u mého otce - 70 let, zhoubný nádor plic SCLC (diagnostikováno v 5/2019) - pravý horní lalok plicní + metastáze do mediastina. Během posledního roku prodělal 4 cykly chemo cisplatina a karboplatina, poté ozáření plic, 3x ozáření malých metastáz mozku na Lexelově gamanoži na Homolce (vždy po několika měsících) a další 4 cykly chemo hycamtinu. V současné době plíce lehký progres metastáz, bez nových ložišek, nicméně mnohočetné metastáze v játrech. Podle mého je tedy chemorezistentní. Rád bych se Vás zeptal, zda dle Vašeho odborného názoru (nikoliv zda doporučujete) je využití léčby vitaminem B17 možnou nadějí na zlepšení a jak na tuto léčbu nahlížíte z vědeckého hlediska (vzhledem ke složení vitaminu a jeho vlivu na nádory). Vím, že nemůžete tuto léčbu s ohledem na současný právní stav doporučit a tradiční medicína se k ní staví negativně, proto se ptám pouze na odborný názor. Uvítám i jakýkoli jiný názor na další možnosti léčby dle Vašeho doporučení. Děkuji předem za odpověď. David Hofman

Odpověď odborníka, 29. 6. 2020

Dobrý den, netroufl bych si z Vašeho popisu, jak nádor reagoval na léčbu, označit jej za chemoresistentní. Co bych si však troufl říci je, že já bych nikomu v tomto stavu vitamin B17 jako ...

Dotaz

Melicher, 17. 6. 2020

Dobrý den jsem po operaci slinné zhoubné příušní žlázy a byla mi určena radioterapie jakou by jste mi doporučil děkuji za odpověď

Odpověď odborníka, 29. 6. 2020

Dobrý den, nejsem atestovaný radioterapeut a tak můj názor berte spíše jako radu než jako odborný postoj. Já bych jistě konzultoval protonové centrum a po poradě s tamními specialisty s...

Dotaz

Ladislav, 13. 6. 2020

Dobrý den pane doktore, rad bych se Vás zeptal zda je možné, aby se nějaká forma melanomu objevila na těle za jedinou noc. Náš syn, 6let ( pravidelny sportovec bez jakychkoli zdravotních komplikací )má aktuálně nad uchem malou cca 4mm tmavou skvrnu. Nejsme si vědomi, že by se někde škrábl a pod stejným uchem na krku takove dvě malé podélné pihy. Oboje se objevilo během jedné stejné noci. Bohužel, k lékaři míříme až v pondělí a jsme mírně nervózní. Mohli bychom požádat o názor? Předem děkujeme za reakci.

Odpověď odborníka, 29. 6. 2020

Dobrý den, považuji to za velmi velmi velmi nepravděpodobné... Buď to tam už bylo déle a nevšimli jste se toho, nebo to není melanom.... Prim.MUDr.Šmakal Martin...

Dotaz

Jarmila, 10. 6. 2020

Dobrý den pane doktore, prosím o radu. Manžel má svalovou dystrofii a teď mu byla zjištěna rakovina jazyka třetího stádia, je mu doporučená léčba ozařováním a chemo. Byla by pro něj šětrnější léčba protonovým ozařováním? Děkuji

Odpověď odborníka, 29. 6. 2020

Dobrý den, toto je poměrně složitý problém a bez posouzení konkrétního pacienta na to není lehká odpověď. Ale jistě Vám na protonovém centru poradí třeba Dr.Pavel Vítek, na kterého se...

Dotaz

Karolína Šlajsová, 10. 6. 2020

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně využití terapeutického RTG přístroje v paliativních indikacích (kromě kožních). Dále pak by mě zajímalo konkrétní využití u mycosis fungoides. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka, 29. 6. 2020

Dobrý den, nejsem lékař s radioterapeutickou atestací a tak se nechci pouštět na tenký led... Nicméně využití RTG přístroje k terapeutickým účelům je v dnešní době zcela minimální. V pali...

Dotaz

Marie, 10. 6. 2020

Dobrý den pane doktore v roce 2018 jsem podstoupila nefrektomii pro tumor mimo pánvičku pT1b NOMO G1 real ca ledvina byla odebrána celá,bez léčby docházím na onko poslední dobou semi vedle holení kosti a pod a vedle kolena udělal otok koleno holen je bolestivé též mi začali bolet záda a pánev CT břicha a pánve 3.2020 RTG plic 2.2020 bojím se aby to nebyly metastázy

Odpověď odborníka, 15. 6. 2020

Dobrý den, je to málo pravděpodobné, při takto malém nádoru by to bylo rarirtní. Koleno bych si však nechal vyšetřit od ortopeda Prim. MUDr. Šmakal Martin...

Dotaz

Jana, 10. 6. 2020

Dobry den, je mi 26 let. Měla jsem nodularni maligní melanom breslaw 3.5. Jsem týden po operaci uzlin v trisle. Čekám na histologii. Všechny výsledky játra ATd mám v pořádku. Jej mám problém ze mě v té noze boli nerv. Je možné ze metastazoval do nervu Děkuji moc

Odpověď odborníka, 15. 6. 2020

Dobrý den, je to velmi nepravěpodobné, spíše může jít třeba o tlak nádorově postižené uzliny na nerv, než že by melanom metastazoval do periferního nervu. Nicméně do mozku metastázuje rád ...

Dotaz

Marketa Velecka, 9. 6. 2020

Dobry den, teta ma posledni stadium rakoviny, ma velke bolesti a nemuze jist, chci ji dovezt vapolizer a travu, sestrenice ma obavu jestli ji to nemuze ublizit. (Balonek, nastavec....vse nove) dekuji

Odpověď odborníka, 15. 6. 2020

Dobrý den, absolutně nevím, co Vaší tetě je, jaký má nádor a co všechno je postiženo. Musel bych mít o 100 tis. více informací, abych mohl seriozně odpovědět... Prim. MUDr. Šmakal Martin...

Dotaz

Katarina, 8. 6. 2020

Dobry den pane doktore, memu tatinkovi 70 let zjistili nador ,rakovina zaludku. Muzete mi prosim dle spravy napsat jaky postup lecby ho ceka a zda operace , chemo pripada v uvahu, leci se take na anemii a jak vazne to je? Tchyne i tchan zemreli na rakovinu zaludku a vim ze moc casu neni, da se odhadnout? Posilam udaje vysetreni: - odebrano celkem 8 vzorku Imunohistochemicke vysetreni: AE1/AE3+, CK8/18+, CEA loziskovo +, CDX2 fokalne +, bez overexprwsie p53,proliferacni aktivita Ki67 je 70% - prejavy exulceracie - struktury adenokarcinomu prevazne s tubularnym , fokalne s difuznym charakterem rustu MKCH_1: C16.9 M_Snomed: M-8140/3 Grading:2 Zaver: semicirkularny miskovity TU tela zaludka Dudoenogastricky biliarny reflux Ascites Peritonealna karcinomatoza + ost dg Moc dekuji za odpoved a hezky den, Bicanova

Odpověď odborníka, 15. 6. 2020

Dobrý den, vzhledem k peritoneální karcinomatoze nepředpokládám vhodnost operace. Jednoznačně se do popředí dostává systémová léčba a to především chemoterapie Nevylučuji ani biologicko...

Zaregistrujte se
k odběru zpravodaje

Partneři