Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Bulka na prsu

Lucie, 13. 10. 2020

Dobrý den, pane doktore, jsem 2 a půl měsíce po porodu císařským řezem. Kojila jsem cca 3 týdny poté jsem o mléko přišla. Někdy se mi stane, že po stlačení obou bradavek vyteče mlezivo. Včera večer v podstate ze dne na den jsem si na pravém prsu našla bulku nad bradavkou o velikosti cca 1cm. Při stlačení mě nebolí. Vím, že bude potřeba vyšetření, ale lze z tohoto popisu usoudit, zda se může jednat o něco závažného? Děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 23. 10. 2020

Dobrý den, nelze. Jistě to ukažte svému porodníkovi či gynekologovi a on rozhodne , co je potřeba dále provést... Prim. MUDr.Šmakal Martin...

Vyšetření PET

Anonym, 11. 10. 2020

Dobry den chtel jsem se zeptat jestli je vysetreni PET presne k odhaleni metastaz renalniho svetlobunecneho karcinomu jestli nemuze byt tto vysetreni treba falesne negativni tim myslim ze treba lozisko podezrele na CT nebo na MR muze byt metastaza ale na PETU nesviti vsude na internetu se docitam ze PET ma velkou senzitivitu na renalni metastaze ale je to opravdu pravda .Doporucujete take toto vysetreni k vyhledavani renalnich metastaz kdyz si nejste treba z jinych zobrazovacich technik jisty dekuji

MUDr. Martin Šmakal, 23. 10. 2020

PET bývá opravdu občas falešně negativní, bohužel... Přesto je toto vyšetření vhodné, pokud si z jiných zobrazovacích metod nejsme jistí, protože pokud je pozitivní, pak není falešně pozit...

Následky chemoterapie

Andrea, 11. 10. 2020

Dobrý den, pane primáři. ráda bych se zeptala jak dlouho běžně přetrvávají "následky" chemoterapie ... Neptám se na úspěšnost této léčby, ale řekněme její vedlejší účinky - takovou slabost, že pacientka není schopna běžně fungovat ani v domácnosti. Jednalo se o 3 dávky chemoterapie, rozložené do jednoho týdnu. Od poslední aplikace léčby již uběhly 3 týdny. Léčena byla rakovina gynekologického charakteru. Recidiva se objevila cca po roce, kdy byla pacientce úspěšně léčena rakovina děložního čípku, tehdy méně drastickou léčbou. Předem moc děkuji za odpověď, Andrea Merxbauerová

MUDr. Martin Šmakal, 23. 10. 2020

Dobrý den, myslím si, že na stavech slabosti se podílí jak chemoterapie, tak i recidiva nádoru. Záleží na složení chemoterapie, většinou to do 3 týdnů mizí, často i dříve. Jde však o to, v...

Operace tlustého střeva

Radek, 7. 10. 2020

Dobrý den,mamka od přítelkyně podstoupila operaci tlustého střeva,kde jí byl odebrán nádor i s velkou částí střeva.Na plicích jí byly objeveny metastáze,měla nastoupit chemoterapii,ale lékaři to zamítli,že má nedostatek železa v krvi.Jenže zároveň dodali,že bez chemoterapie má jen pár měsíců života.Chci se zeptat,máme požadovat chemoterapii nebo ne?Velký problém je,že mamka žije na Sicílii a komunikace s tamní nemocnicí je náročná díky jazykové bariéře.A převoz do Čr v jejím stavu nepřipadá v úvahu.Děkuji za odpověd

MUDr. Martin Šmakal, 12. 10. 2020

Dobrý den, bez podrobné znalosti zdr. stavu pacientky toto nedovedu rozhodnout.Nedostatek železa a často potažmo i červených krvinek se často dá spravit. Bez léčby metastázy dál porostou...

Diagnóza karcinom rekta

Sarka, 4. 10. 2020

Dobrý den pane doktore Mám dotaz ohledně karcinomu rekta Predoperacni vyšetření znělo adenom tubovilozni místy Intramukozni karcinom Provedena nízká přední respektem rekta laparoskopicky bez další léčby Po operaci zhodnocení T2n0M0 Byl i v tomto stadium Intramukozni či už nikoliv ?Muscularis propria přerušena na 4 a 5 Bez infiltrace ostré ohraničená -zprava z magnetické rezonance před operaci Nádor byl velký 4;5 cm v 9 cm zcela odoperovamResekcni okraje negativní Histologie Znamená to ; ze byl stále Intramukozni nebo už v této fázi muže i metastazovat Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 12. 10. 2020

Dobrý den, pooperační / a tedy rozhodující / údaj je , že šlo o nádor T2N0M0 tedy nikoliv o intramukózní karcinom, jak se původně zdálo. Tento nádor zcela jistě může metastazovat, ale také...

Diagnostikován Liposarkom

Diana, 28. 9. 2020

Dobrý den, mému otci (85let) byl v létě diagnostikován liposarkom, přesněji "sklerotická varianta atypického lipomatozního nádoru (dřívě diferencovaného liposarkomu) v oblasti dermis" na předloktí ruky, ve kterém "byly zaznamenány drobné uzle vyššího stupně malignity blížící se obrazu upleiomorfního liposarkomu" (zřejmě myšleno pleomorfního liposarkomu). Proběhla nejprve operace - odstranění, následně výše uvedý výsledek, na PET/CT bez metastáz, aktuálně po reoperaci (odstranění okolní tkáně), bohužel opět s maligním nálezem. Kontroly mají bohužel velmi dlouhé intervaly, snažíme se dohledat nějaké informace, jak moc je otec ohrožen, ale nic nenacházíme. Podotýkám, že otec je dosud aktivní člověk, lyžuje, jezdí na kole, pracuje na zahradě apod. Mohla bych poprosit o informaci o obvyklém vhodném dalším postupu a o případnou prognozu? Předem mnohokrát děkuji za Váš čas.

MUDr. Martin Šmakal, 2. 10. 2020

Dobrý den, myslím , že nejde o příliš agresivní nádor. Excize do čisté tkáně je však vhodná, pokud to lze. Co dál - to se rozhodne až po skončení operací a také dle definitivní histologie....

Karcinom levé ledviny

navratil, 28. 9. 2020

Dobry denje mi 46 let a pred osmy lety jsem prodelal nadorove onemocneni renalni svetlobunecny karcinom leve ledviny byla provedena nefrektomie odstaranena cela ledvina nador byl 60mm velky stadium T1b N0 M0 TR2 kazdy rok kontrola v poradku nyni pri kontrolnim ct popsano sytici se lozisko v hlave pankreatu vel. 20 krat 17 ve venozni fazi s castecnym wash-out,jinak jatra,slezina,biliarni system a obe nadledviny s primerenym nalezem,bez retroperitonealnimmesenterialni ci triselne lymfadenopatie.Rtg plic bez lozisek. V zhledem nalezu na slinivce mi bylo udelano PET s negativnim nalezem ve sprave napsali pankreas bez lozisek patologicke akumulace FDG jinak jatra,slezina,plice take bez akumulace FDG,skelet bez meta destrukce.Jinak uzliny na krku do 10mm,v mezenteriu a retroperitoneu take do 10mm nekolik uzlin take vtrislech do 14 mm vsecny uzliny bez akumulace FDG.Chtel jsem se zeptat jestli nevite o jake lozisko by se mohlo v te hlave slinivky jednat jestli by to nemohla byt treba metastaze od toho nadoru ledviny ale zase kdyz je PET negativni a neni ve slinivce zadne lozisko patologicke akumulace FDG jinak jeste mam delane TU markry CEA,CA19-9,AFP,CA15-3,CA125,CA72-4 vsechny negativni dekuji

MUDr. Martin Šmakal, 2. 10. 2020

Dobrý den, věřil bych PETu. Může jí jen o nezhoubný adenom...

Malobuněčný karcinom

Martina, 27. 9. 2020

Dobrý den pane primáři, z jaterní biopsie byl manželovi sdělen závěr - na základě morfologie a IHC vyšetření se jedná vysoce pravděpodobně o metastázu malobuněčného karcinomu, primární origo tumoru doporučujeme hledat na prvním místě v plicích. Na CT plic nebyl žádný pozitivní nález. Vzhledem k bolestem vystřelujících z hrudní páteře do hrudního koše a břicha byl odeslán na scintigrafii kostí a magnetickou rezonanci páteře, i zde bez nálezu. Byla mu nasazena léčba chemoterapie CDPP+Etoposid. Chtěla bych se zeptat, zda-li je důležité hledat primární nádor a co je možné ještě pro toto onemocnění udělat. Mnohokrát Vám děkuji za odpověď. Martina

MUDr. Martin Šmakal, 2. 10. 2020

Dobrý den, především bych řekl, že je důležité, že již byla nasazena léčba a DDP a Vepesid , to je velmi účinná léčba. Pátrat po prim nádoru má jistě smysl, mohl by být za jistých okolnost...

Nález při preventivní gynekologické prohlídce

Zuza, 25. 9. 2020

Dobrý večer, je mi 39 let a dnes jsem byla na preventivním vyšetření na gynekologii. Pan doktor zjistil zvětšení jednoho vaječníku a nabral onkomarkery. Když budou pozitivní, tak prý půjdu okamžitě na operaci. Docela mě to vyděsilo a výsledky se dozvím až za 4 dny. Chtěla bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost rakoviny vaječníků. Jak rychle se tato rakovina rozšiřuje. Děkuji za odpověď. Zuzana

MUDr. Martin Šmakal, 2. 10. 2020

Dobrý den, netroufám si spekulovat o pravděpodobnosti, když neznám přesně výsledek toho gynekol. vyšetření. Jaká je rychlost šíře - je též spekulace. Je to velmi rozdílné u různých lidí a ...

Tumor rekta - adenokarcinom

Zdeňka, 25. 9. 2020

Dobrý den, prosím o radu. Přítel, 42 let, má histologickypotvrzen tumor rekta, adenokarcinom. Čekají ho další potřebná vyšetření , onko marker CA72-4 zvýšený na 19,5. Prosím informaci, zda lze z těchto hodnot již určit stadium rakoviny? Je obecně možné úplně vyléčení tumoru recta? Jaká je prognóza u toho typu rakoviny? Děkuji moc.

MUDr. Martin Šmakal, 2. 10. 2020

Dobrý den, z toho, co jste popsala, nelze určit stádium nemoci. Po doplnění vyšetření, na která byl přítel odeslán však již ano. Adenokarcinom rekta lze často úplně vyléčit, hodně záleží ...

Rakovina prsa - šance na uzdravení

Alena, 25. 9. 2020

Dobrý den, prosím o odpověď jaká je šance na uzdravení.. Levé prso, nepravidelně ložisko 18x15x9mm.Histologie:invazivní karcinom NST grade 2.IHC:Ki67 30%,ER 15%,PR 0%,HER2 neu0. 48let,na rakovinu mi zemřeli oba rodiče. Děkuji moc za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 2. 10. 2020

Dobrý den, velká... Více nedokáží odpovědět, protože mi schází o nádoru a o Vás dalších sto tisíc informací, abych mohl být přesnější.....

Zaregistrujte se
k odběru zpravodaje

Partneři