Benigní lipofibrom

Dotaz, 11. 9. 2009

Dobrý den, rád bych se zeptal zda se může těleso lékařem klasifikované jako benigní lipofibrom proměnit ve zhoubný nádor? (lékař mi ho doporučuje odstranit) Hrozí nějaké potenciální riziko v souvislosti s chirurgickým odstraněním nádorového útvaru (nejspíše tedy lipofibromu), který je úmístěn na přední straně stehna asi 15 cm pod třísly? Za předpokladu, že by se jednalo o zhoubný nádor je možné aby se díky chirurgickému zákroku potenciálně rozšířil do celého těla??? Předem děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 11. 9. 2009

Dobrý den, benigní útvary mají díky své biologické povaze dobrou prognózu. Obvykle představují jen kosmetický problém. Jeho odstranění není rizikové, pokud se odstraní celé ložisko.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři