#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Biologická léčba

Dotaz, 19. 9. 2019

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu, respektive poskytnutí informací ohledně biologické léčby. Mně velmi blízké osobě (v rodině) byl ultrazvukem zjištěn nález na žaludku - je to 2 roky zpátky, dozvěděla jsem se to předevčírem.
Dotyčná osoba odmítá jakékoliv další zjišťování (bylo jí napsáno, vyšetření gastroskopií) - to však odmítá ...
Problémy, které prý má: bolesti žaludku, nevolnost - zvracení přijaté potravy ... prý teď asi 2 týdny cokoliv snědla, vyzvracela => velmi zhubla ...

Co vím, během oněch 2 let se domnívala, že potíže, které měla, byly způsobené bakterií helicobakter - opatřila si nějaké drahé léky a dosud pomáhaly ... stav se však před pár týdny zhoršil, že si dotyčná osoba došla opět k lékaři a ten jí předepsal opět vyšetření gastroskopií + nějaké léky na bolest ... pokud si léky na bolest bere, může fungovat dá se říci normálně - i se nají + stará se o barák, zvířata, o děti, učí se s nimi, aby měli školu v pořádku (potřebují to), zařizuje po městě, malého vyzvedává ze školy ... má toho skutečně na starost velmi moc a zvládá ... i má dobrou náladu ...

Mám o ni strach, protože až jí tyto léky "na bolest" dojdou, bude jí asi zase zle (protože když si je nevezme, tak jí zle skutečně je ...)

Co vím, na ultrazvuku před těmi 2 lety zjistili, že jí tam "něco" prorůstá zvenčí žaludku směrem dovnitř...

Osoba je zásadně proti chemoterapii atp. ... její filozofie je, že když už se má trápit, tak ať má alespoň hezký zbytek života, který jí ty léky de facto umožňují, a protože se v okolí setkala s několika lidmi, kteří podlehli nějakým rakovinám a byli na chemoterapii, ví, že takto "dožívat" nechce ... Navíc si nemůže dovolit "jít si lehnout do nemocnice a nefungovat" (byť jsem se nabízela jako pomoc, že si přeruším školu, přijedu k nim a "vezmu to doma za ni")
Jednomu člověku v okolí (sportovec) chemoterapie sice původní rakovinu zlikvidovala, ale vedlejším účinkem byly zas jiné velké zdravotní potíže (něco s krví, nevím přesně - leukemie asi ne, nevím ...)

Našla jsem právě, že existuje tzv. biologická léčba, ale že záleží na nějaké té "struktuře" nádoru, aby byla vůbec účinná ...

1) chtěla jsem se zeptat, jakým způsobem se ta struktura nádoru zjišťuje a jak se k této léčbě může dotyčná osoba dostat (pokud by měla zájem).

2) Také jsem zjistila, že náklady na tuto léčbu jsou vysoké, chtěla jsem Vás poprosit o odhad (cena za rok).

3) Poslední věc, která je možná hloupá, ale napadla mě ... jak je to v dnešní době s transplantací orgánů? Mnoho přístupných informací není, našla jsem jen, že asi v roce 2015 transplantovali v IKEM asi 5 orgánů naráz, ale nikde jsem už nedohledala, zda dotyčný přežil a mohl normálně fungovat ... Jak je to s žaludkem? (+ jsem našla, že nějaká žena žije bez žaludku, ale to mi přijde jako bulvár a nevěřím tomu...)

(Jinak, osobě je 47 let, není obézní, žádné zdravotní problémy dosud neměla, jen od dětství trpívala na alergie (některé ovoce, oříšky, jarní pyly))

4) Pokud Vás napadá jakákoliv jiná rada, která by mohla pomoci, prosím Vás o ni ... Osobu jsem směřovala na komplexnější vyšetření, ale odmítá a já to musím respektovat a jsem jí oporou ať se rozhodne, jak se rozhodne, hodně prý dělá psychika (a skutečně, jeli vystavena stresovým podmínkám, je jí hůř, a je-li vše v pohodě, je jí lépe - na společné dovolené u moře (údajně) dokonce léky i vysadila a bylo jí dobře... nechci o maminku přijít, je jí teprve 47, prosím jestli to je možné, moc Vás prosím, poraďte ...

Omlouvám se za tak chaotický a zdlouhavý dotaz
Předem mockrát děkuji ...

MUDr. Martin Šmakal, 19. 9. 2019

viz předchozí odpověď

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři