#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bolesti pohybové aparátu

Dotaz, 21. 8. 2010

Dobrý den, pane primáři, můj tatínek (74) si asi 5-6 let stěžoval na bolesti v kyčli. Na operaci jít nechtěl.Letos asi od dubna si stěžuje na bolesti zad.Od června letošního roku razantně zhubl asi 15 kg, nemá chuť k jídlu, špatně se mu polyká. Na ultrzvuku břicha zjištěny metastázy v játrech.Po vyšetření CT jater zjištěny metastázy na plicích, v kostech, v játrech, kromě ledvin. Ošetřující lékařka nás nechává rozhodnout,zda má jít tatínek ještě znovu na vyšetření CT,aby se určilo ložisko rakoviny.Po té řekla,že už mu není pomoci,že to vezme rychlý konec.Když ho dáme do nemocnice na nějaké kapačky nebo výživu,tak že už tam zůstane do konce.Skoro vůbec nejí,protože má potíže s polykáním.Vůbec nevíme,jak se zachovat ohledně rozhodnutí dalšího vyšetření CT.Ale nechceme ho nechat jen tak aniž bychom pro něho něco udělali.Podle lékařky už nemá nic smysl.Nechat ho ať si vytrpí své a zemře hladem.Nebo já nevím.Hrozný přístup!
Prosím Vás,poraďte,jak mu "zlehčit"jeho nemoc.Zda ho na CT poslat,jestli to bude k něčemu dobré.šlo to všechno nějak moc rychle.Dostával injekce od bolesti - ataralgin, léky - diclofenac.,ibalgin,pak asi co měl po ruce.Prosím Vás o vyjádření.Děkuji moc za ochotu a Váš čas.

MUDr. Martin Šmakal, 21. 8. 2010

Rozsah postižení nádorovým onemocněním je u Vašeho tatínka značný.
Prognoza je nedobrá.Je to spíše filosofická než medicínská otázka.
Jak znám většinu pacientů / ale pozor nelze úplně zobecňovat!!!/ preferují strávit zbytek života se svými blízkými než v anonymním prostředí nemocnice - a to i za cenu toho, že možná si o nějaký ten den zkrátí život. Jistě nelze nechat tatínka nechat se trápit, ale asi bych se skutečně věnoval co nejvíce ambulantní léčbě, která mu přednostně uleví a zlepší kvalitu života před tím,že mu jej o pár týdnů prodloužíme...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři