#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Boule na kotnících

Dotaz, 6. 2. 2011

Dobrý den, asi před 12ti lety se mi začaly dělat boule na kotnících, obešla jsem všechna specializovaná oddělaní - od ortopedie,reumatologie, chirurgie, neurologie,...Až na kožním mi vzali vzorek tkáně a zjistili že jde o lipomy. Od té doby se tyto boule (ne bouličky) začaly dělat v podtatě na všech kloubech, prý se s tím nedá nic dělat. Mám boulovaté ruce, kotníky, nemohu obléci boty. Až dosud nebolely, letos na kotnících začaly bolet. Je to nepříjemné, bolet mě budí i v noci. V r. 1996 jsem byla na operaci plic (zhoubný nádor), dnes jsem již vyléčená. Potřebuju radu, zda pomůže chirurgické odstranění, někde jsem četla že pomůže i liposukce, jinde zase bylinky, vyvarovat se mléčných výrobků, uzenin, atd. Můžete poradit, co dělat a koho v Praze navštívit? Děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 6. 2. 2011

Jsem přesvědčen, že toto je práce pro chirurgy- někdy ve zvláštních lokalizacích i pro plastické chirurgy.Je pravda, že s tvorbou lipomů toho mnoho
nenaděláme, ale zároveň si myslím , že lipomy v lokalizacích , kde působí mechanické problémy / klouby, tlak na nerv apod/ se mají chirurgycky odstranit.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři