#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bulka nad kolenem

Dotaz, 19. 12. 2010

Dobrý den, náhodou jsem nahmatala na přední straně stehna, asi 10cm nad kolenem tuhou bulku. Není vidět, lze ji pouze ve svalu hmatat. Vyloženě nebolí, ale trošku citlivá je. Byla jsem na UZ. Paní doktorka píše: v podkoží detekován drobný lipomatózní útvar v podélné ose max. 14mm. Říkala, že na druhé noze to mám trochu taky. Je to tedy benigní lipom a nemusím se bát? Zaráží mě, že napsala lipomatozní útvar a ne rovnou lipom. Četla jsem, že lipomy jsou pod kůží a pohyblivé. Bulka je ale hlouběji a vyloženě pohybovat s ní nejde. Na UZ by se ale nějaký maligní nádor měkkých tkání poznal ne??? Co se popř. s lipomatózním útvarem dělá, může tam zůstat? Děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 19. 12. 2010

Vyjádření o lipomatozním útvaru je správné.Sám hodně sonografuji a vím, že tak jako lipom může vypadat např. i liposarkom, což je již zhoubný nádor.Proto neradi píšeme , dokud nemáme histologii, že jde i lipom, protože zvl. u menších útvarů se to těžko odlišuje - či spíše řečeno je to takřka nemožné. Ale lipomatosní útvar je velmi důležitá informace, tím již víme , že nejde o jiný nádor, o cystu, o uzlinu atd...
Liposarkomy se však vyskují v porovnání s lipomy vyjímečně a navíc i tento zhoubný nádor , je relativně velmi málo zhoubný, a event. spíše recidivuje lokálně, než aby tvořil metastázy.Jistě lze ale lipom chir. odstranit , aby byl klid v duši. Nicméně většinou se lipomy jen sledují, zda nějak nápadně nerostou, tímto problémem trpí mnoho lidí.
Přeji hezké svátky a žádné nervy, jistě to dobře dopadne

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři