#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bulka pod uchem

Dotaz, 26. 6. 2011

Dobrý den pane primáři. Prosím Vás o radu týkající se mého manžela. V roce 2004 ve Fakultní nemocnici U SV.ANNY V Brně byl po prve operován - na pravé straně pod uchem bulka, která byla po 15 letech odstraněna: extirpace pleomorf. adenomu parotis. Dne 13.9.2007 druhá operace - parotidectomia lateralis superf. I.dx. Dne 5.10. 2007 třetí operace - revisio parotidectomiae, parotidectomia totalis conservativa. Myoepiteliom klarocelulární multicentriký nejisté biol.povahy v parotis MKN-O:CO79 M-8982/1. Nejprve laterálné i parotidektomie -vzhledem histologii klarocelulárního myoepiteliomu multicentr.nejisté biol.povahy - následovala totální konzervativní PE. Dne 20.10. 2010 čtvrtá operace -exstirpatio lgl. reg.colli l.dx. Dle histologie:DgOH low-grade epiteliální - myopiteliální karcinom klarocelulární v oblasti parotis.Cikatrizované ložisko bez nádorové infiltrace. Nelze vyloučit možnost daší recidivy tumoru. Dne 25.11. 2010 pátá operace
- extirpace infiltrace submandibulárně vpravo. Histol: negat. Opsala jsem to ze zprávy o hospitalizaci. Dne 24. 6. 2011 znovu byl operován - šestá operace. Nyní se čeká na histologii. Manželovi bylo sděleno podle toho , jaké budou výsledky bude provedena další léčba. Buď bude další operace s tím, že již nebude šetrná, ale půjde se i do nervů a dojde k postižení obličeje a nebo bude provedeno ozařování. Manželovi je 68 roků. Pane primáři moc Vás prosím o radu zda by ozařování bylo lepší než operace při níž by měl být postižený.
Děkuji Vám předem za odpověď.
S pozdravem

MUDr. Martin Šmakal, 26. 6. 2011

Dobrý den, stále je dobře , že pokud jsem to dobře přečetl , že řešíme pouze nezhoubný nádor.Tím já se příliš nezabývám a tak Vám nemohu moc poradit.Pokud by se prokázalo, že jde o zhoubný nádor, pak bych ozařování doporučil.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři