#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Časté zápaly plic

Dotaz, 17. 4. 2011

Dobrý den,

je mi 22 let. Nedávno jsem absolvoval 2 rtg snímky plic, již v útlém dětství jsem byl několikrát (asi 6x) rentgenován kvůli častým zápalům plic ale i ze zády. Dočetl jsem se že nádory plic způsobuje i ionizujcíí záření. Teď se nemůžu zbavit pocitu, že jsem ve velkém riziku. Za jak dlouho se takový nádor po ozáření vyvine? Mám chodit na nějaké pravidlené kontroly? Omlouvám se že obtěžuju s tím to dotazem, ale poměrně mě to psychicky vyčerpává a pořád musím myslet na na různé nepříjemné varianty. Prakticky se nemůžu soustředit na nic jiného, blíží se mi státnice a je mi to úplně jedno, pořád jsem v nejistotě. Děkuju.

MUDr. Martin Šmakal, 17. 4. 2011

Dobrý den,

zcela jistě se soustřeďte na státnice a hoďte za hlavu nějaký nádor po ozařování. Dávka záření je tak bezvýznamná, že jistě nádorem po RTG ozařování neonemocníte.Ne , že bychom pacienty nešetřili a tam, kde to není nutné je za každou cenu pořád nerentgenujeme, ale tam kde je to potřeba, tam je rentgenujeme mnohonásobně častěji.

Ale z vlastní zkušenosti Vám řeknu, že i já jsem měl při státnicích plnou
hlavu nemocí a nádorů a k tomu jsem studoval medicinu a tatínek mi umíral na nádor žaludku.A já si byl jist, že jistě musím něco podobného mít.
Ale jinak opravdu buďte v klidu, ve vašem věku jsou nádory po ozáření
z rentgenování nereálné.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři