#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dermatofibrosarcoma Protuberans - maligní sarkom

Dotaz, 28. 8. 2017

Zdravím, k věci, nad kotnikem sem měl už tak 17let bulku těsně pod kůži a kůže nad tím měla zbarvení do modra a velikost tak 4cm a nepamatuji se na přesný datum vzniku ale jakoby během pár dní po místním zranění vyrostla a pak celé ty roky zůstala stejná velikost.

A před dvěma měsíci mi ji na chirurgii vyoperovali, vše okolo doleceni bez komplikací. A bulka byla poslána na prozkoumání.
A když přišli výsledky tak mi bylo řečeno že to je Dermatofibrosarcoma Protuberans - maligní sarkom. A prozatím jsem dostal jen pár informací na seznámení preh hlavním sezením. Ale i s těch pár základních jsem zmatený... A chci vás požádat i o kratší vysvětlení stavu, a tedy bylo mi řečeno že je maligní čili zhoubný a hned v druhé větě, že není potřebné ani chemo ani ozařky jen je potřeba reoperace a odstranění větší části okolní tkáně a pak že to bude v pohodě jen to občas zkontrolovat.
Ale nějak nechápu jakto když je to zhoubné tak mi říkali že můj typ je jen lokální a tedy logicky nerozsirovatelny do těla a tak není potrena chem atd.
Přijdou mi to jako dvě protichůdné infprmace.
Takže co vlastně známé to pojmenování zhoubné, když zbytek informací byl že se není třeba stresovat.
Díky a ať se daří.

MUDr. Martin Šmakal, 28. 8. 2017

Dobrý den, terminologie , máte pravdu, občas pokulhává... Maligní nádor neboli zhoubný nádor může být zhoubný , protože dělá metastázy po těle nebo je lokálně nebezpečný /např. mozkové nádory/ Některé nádory, tak jako ten Váš, metastázují jen občas či vzácně , ale to je nevylučuje z kategorie zhoubných nádorů... Po odstranění tohoto nádoru - nemá podání zabezpečující /neboli adjuvantní / chemoterapie smysl. Nezlepšuje délku života pacientů. Obdobně je to s ozařováním.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři