#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz 1029

Dotaz, 22. 5. 2011

Dobrý den, maminka (65) od podzimu velmi zhubla, trápil jí silný kašel a v břiše se začala tvořit voda. V dubnu jí byl diagnostikován neléčitelný tumor L.laloku jater, v.s. cholangiogenní karcinom, méně prav. origo v jiné části horního GIT.

Výsledek biopsie jater: Několik proužků tvořených desmoplastickým vazivovým stromatem, ve kterém jsou řídce rozhozeny žlazově uspořádané epiteliální struktury s jadernými atypiemi. Imunohistochemicky zmíněné epitelové elementy exprimují cytokeratin 7, zatímco cytokeratin 20, TTF-1, heppar a estrogenové i progesteronové receptory jsou v nich negativní. Nález odpovídá infiltraci středně až nízce diferencovaným adenokarcinomem. Na prvním místě je nutno uvažovat o metastáze nádoru, jehož primárním ložiskem by mohla být horní část zažívacího traktu včetně pankreatu, žlučníku, či extrahepatálních žlučových cest, méně pravděpodobně i plíce. Lze-li podrobným vyšetřením zcela jednoznačně vyloučit extrahepatální původ nádoru, je možno připustit i možnost primárního cholangiogenního karcinomu jater.
Klasifikace: TNM - T: N: M : pTNM - T: N: M:
ICDO-T: C220 ICDO-M: 814063

Opravdu není žádná možnost léčby? Ani nějaké alternativní způsoby, např. javorový sirup s jedlou sodou? Moc děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 22. 5. 2011

Mám pro Vás bohužel špatnou zprávu, současná moderní medicina si s touto diagnozou v tomto rozsahu skutečně neumí poradit. Alternativní postupy asi nic nezkazí v tomto případě, ale já jsem k nim obecně skeptický. A dvojnádob k javorovému sirupu s jedlou sodou.
To už bych raději zkusil nějakou léčbu bylinkami s protinádorovým efektem , na to lze jistě sehnat někoho , kdo se tím zabývá.
Ale u toho velmi agresivního onemocnění v event. úspěch moc nevěřím

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři