#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz 2005

Dotaz, 12. 7. 2014

Dobrý den pane doktore,
mému příteli byl náhodně objeven při sonu břišní dutiny nádor na ledvině o velikosti 10x9x9 cm. Byl operován ve FN Olomouc, diagnóza C64.
Byla mu odebrána levá ledvina a slezina, ale celý nádor se nepodařilo odoperovat, zůstala mu část na břišní aortě. Histologie: ledvina - nález nejistý, sarkom ns, tumor mezenchymální maligní ns, slezina - nádor histologicky neoprokázán, definitivní histologie není jednoznačná. Vše bylo odesláno na druhé čtení do Plzně, Prof. MUDr. M. Michalovi. Výsledky jsou takové: v biopsii jsem zastihl v rozsahu zaslaných bloků maligní mezenchymální tumor, který nejspíše nebude primární v ledvině, ale bude spíše primární v retroperitoneu a do ledviny nejspíše pouze prorůstá. Tento tumor bych hodnotil jako dediferencovaný liposarkom.
Přítel za týden nastupuje na chemoterapii. Mohl by jste mi, prosím, toto onemocnění více přiblížit, popřípadě říct zda chemoterapie bude úspěšná a nádor dále neporoste nebo se neobjeví někde jinde? Případně co ná čeká do budoucna? Neexistuje nějaká jiná metoda, kterou by se dalo odstranit zbytek nádoru?
Moc Vám děkuji za odpověď

Hana Lorencová

MUDr. Martin Šmakal, 12. 7. 2014

Dobrý den, skutečně se pravděpodobně nejedná o prim. nádor ledviny, nýbrž o zhoubný nádor vycházející z tukové tkáně uložené kolem ledviny. Proto tomuto nádoru neříkáme karcinom/ ty vznikají ze sliznic různých orgánů/ ale říkáme mu sarkom. Odstranit zbytek nádoru jinak než chirurgicky nelze, ale lze se pokusit zbytek nádoru zlikvidovat jinou metodou než operačně. Proto je v plánu chemoterapie, event. radioterapie. Nutno však přiznat, že tyto metody nebývají extra úspěšné, ale na druhou stranu, liposarkom často roste pomalu a spíše lokálně než že by tvořil metastázy. Ale jak to bude u Vašeho přítele je těžké odhadnout, je tam nepříznivé to, že je dediferencovaný a to tu prognozu může výrazně zhoršit.No uvidí se po léčbě, až se udělají kontrolní vyšetření, pak lze teprve seriozně odhadovat další prognozu

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři