#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz 2130

Dotaz, 3. 12. 2014

Pane primáři, mockrát děkuji za Vaši odpověď ohledně mé maminky z karcinomem slinivky. Z PETCT jsem vyčetla, které bylo děláno v 11/2013 suspektní solitární ložisko v levé plíci 9mm především meta či prim.plicní karcinom. Na mezenteriu uzlina 22x10mm se zvýšenou akumulací FDG. PET CT z 03/2014 dnes v celém zachyceném rozsahu bez lymfadenopatie, dále došlo k parciální morfologické i metabolické regresi ložiska v levém pli.křídle./7mm/ A jak jsem již psala CT před 14 dni negativní. Je možné že výsledek bez léčby na PET CT se zlepšil? A z Vaší praxe , když onkomarker C 19-9 je vysoký dnes 400, v červnu byl 200 a CT je negativní, tak za jak dlouho to bude vidět na orgánech?/ metastázy/ Má maminka šanci žít třeba i rok? Vím, že se ptám možná nevhodně, a za to se velice omlouvám. A poslední dotaz kam nejčastěji slinivka metastázuje?
Děkuji Vám za Vaši odpověď. Jinak ještě dodatek, maminka nehubne, stolice pravidelná, jen je trochu unavená. A ještě jednou se omlouvám za třeba hloupé otázky.
Pěkný večer
Holcová

MUDr. Martin Šmakal, 3. 12. 2014

Dobrý den, jak jste to teď doplnila, je pravděpodobné, že došlo pouze k parciální remisi, navíc dle popisu na PET vůbec nebylo jisté, zda ona uzlina byla nádorově postižena či např. to byla pouze reakce pooperační. Obdobně na plicích je to velmi malé ložisko,spolehlivost i nejlepších vyšetření jako PET či CT je zde omezena.
Bez léčby se nádory či jeich metastázy zmnešují zcela vyjímečně, moc bych v to nevěřil.Ta hodnota 19.9 je zarážející a bohužel si myslím, že se někde něco děje.
Udělal bych čerstvý PET už teď a na nic moc nečekal.Pokud se tam recidiva přece jenom najde, je prognoza života na rok nevalná, ale občas se to stává.
Slinivka metastazuje nejčastěji do jater a plic

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři