#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz 2169

Dotaz, 2. 2. 2015

Dobry den chtel bych se zeptat na vas nazor stavu me matky.Diagnoza:spinocelularni karcinom levé tonzily pT2N2aM0,po operaci krcnich uzlin,jazyku,hltanu.Nyni jen chodi vytrhávat zkazene zuby,cítí se dobre,ji polyka.Operace bez nutnosti slavika.Anamneza:subj. Bez bolesti,afebrilni,polyká dobre.Nutna konzervativní sanace,naplanovani extrakci zubu az po určeni nasl. onkologické terapie (RT?)...Obj.nalez:dutina ústní klidná,hltan klidne hojení,laryngokopicky bpn,krk zevne,jizvy klidne....histologie:18096/14-levá tonzila s tumorem-karcinom dlazdicovy-pT2,HPV pozitivita.....18097/14-ND L-spinoca meta-1meta v obl. IIA,celkem 20 LU (zajima Mne co to znamena)....18098/14 LU soutokova oblast-nador neprokazan...Vzhledem k pozitivite uzlinoveho nalezu indikovana adjuvantni ambulantni radioterapie.Chtel bych se zeptat na jeji stav a vyhlidku do budoucnosti.Mamince je 60 let.Dekuji

MUDr. Martin Šmakal, 2. 2. 2015

Dobrý den, vzhledem k postižení uzlin, je to prognoza nevalná, recidivy jsou časté. Nicméně radiotherapii doporučuji, výrazně toto rizikop snižuje.
Spinocell. ca - znamená , o jaký podtyp nádoru jde, v tomto případě jde o nádor z typu dlaždicových buněk sliznice v dut. ústní a na povrchu tonsilly.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři