#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 8. 3. 2024

Dobrý den,
Klinická diagnóza: C509, ZN - prs NS
Nález: SOP P-1, SOP PB-4, SOP IHC-1
2472
V biopsii jsou struktury invazivního lobulárního karcinomu, solidně - alveolární typ, s histologickým grade II - střední diferenciace. Dle Nottinghamské klasifikace skore 6 (tvrba žlázek - 3, jaderná atypie - 2, mitotická aktivita - 1). S mikrokalcifikacemi, bez nekroz v tumoru. Suspektní známky lymfogenní nádorové propagace (obdobně v PAS).
Imunohistochemické vyšetření: blok B
GATA3 - pozitivní, E-cadherin - negativní, Ki67 - 5%, estrogen - 100% silné intenzity, Progesteron-85% střední intenzity, HER/2-neu - 3+. Nádor splňuje kritéria HER2/neu pozitivity.
Magnetická rezonance: Prsy symetrické, obvyklé intenzity signálu žlázy i tukové tkáně. V oblasti rozhraní dolních kvadrantů levého prsu zobrazeno biopticky ověřené TU ložisko s v.s. drobným satelitem v jeho laterálním okraji celkem v rozsahu 16x12 mm. Žádný jiný patologický útvar není patrný.
Vpravo v centrální části 8 mm cystoid, periareolárně v HVK a DZK slabě se sytící nodulity bez restrikce difuse vody, nativně T2 vysokého signálu, dle morfologie dif.dg. benigní intramm. uzliny.
V axilách se nezobrazují zvětšené LU, vlevo asymetricky LU se zesílenou kůrou na 3 mm, blíže se nelze vyjádřit.
Závěr: Vlevo TU ložisko v dolních kvadrantech, bez jiných ložisek, LU s aktivovanou kůrou v L axile (UZ morfologie?). Vpravo drobné modulity dle MR benigního charakteru, bez známek infiltrace.
Moc Vás prosím o vysvětlení diagnózy, dále jestli by jste doporučil odstranit celé prso nebo jen nádor a jakou mám prognózu.
Mnohokrát děkuji za Vaší odpověď a přeji Vám krásný den. Iva

Odpověď odborníka, 16. 4. 2024

Dobrý den, není to jednoduché rozhodnutí. Vzhledem k tomu, že MR potvrdila jen jedno ložisko v prsu, přestože jde o lobulárná karcinom/ který bývá často multifokální / tak bych asi na abůlaci netrval.Protože je však nádor HER2 pozitivní, čeká Vás jistě po operaci ještě rozsáhlá přídatná léčba. Ale až operace ukáže na definitivní rozsah onemocněnía tedy na rozsah následné léčby.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři