#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dva lékařské názory

Dotaz, 29. 12. 2022

Vážený pane Šmakale,

moc rád bych Vás požádal o radu. Můj otec má za sebou první dávku chemoterapie. Jeho ošetřující onkolog mu řekl, že nemá brát žádné vitamínové doplňky, ale sám mu nepředepsal žádné vitamínové infuze nebo léky. Když jsme požádali jednoho onkologa (je i imunologem) ze soukromé kliniky o druhý názor, sdělil nám, že by otci doporučil vitamíny i v podobě infuzí, ale vždy cca 1 týden po aplikaci chemoterapie, protože chemoterapie, kterou dostává otec, špatně reaguje na vitamín C.
To jsou dva docela odlišné názory a mi nevíme, komu věřit. Druhý onkolog nám podal poměrně detailní vysvětlení v porovnání s ošetřujícím onkologem. Máme se třeba obrátit sami na imunologa z nemocnice, kde otec dostává chemoterapii, zda mu doporučí vitamínové infuze nebo vitamíny z lékárny a jaké dávky by měl brát?
Můj otec má spinocelulární karcinom s infiltrací mandibuly a s metastatickým postižením uzlin pravé poloviny krku. Nádor vznikl v místě, kde byla otci ozařována metastáza rakoviny prostaty, která byla vyléčena.
Chemoterapie, kterou otec dostává:
Dexamethason 8 mg + F1/1 100 ml, 15 minut iv
Docetaxel 140 mg + F1/1 250 ml, 60 minut iv
F1/1 100ml, 5 minut iv

Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 2. 1. 2023

Dobrý den,

já bych musel znát zdr. stav otce trochu lépe, abych mohl korektně odpovědět.
Pokud má dostatečný přísun zdravé potravy se všemi složkami tedy i ovocem a zeleninou, pak bych se do dalších doplňků nehnal...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři