#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

fibrózní mastopatii s ložisky pseudoangiomatozni hyperplazie

Dotaz, 31. 3. 2019

Dobrý den, mám se obávat další biopsie?
závěr z histologie odebraného vzorku v pravém prsu. "4 válečky tkáně 6-9 mm, v odebraném materiálu je fibrózní tkáň, ve které jsme nalezli vývody mléčné žlázy. Vývody jsou vystlané proliferujicim epitelem. Stroma je vazivové, místy s nepravidelnymi cévními luminy. Celulární nepravidelnosti ani mitózy ve stromatu neprokazujeme. Nález v rozsahu vyšetření odpovídá fibrózní mastopatii s ložisky pseudoangiomatozni hyperplazie. V rozsahu vysetreni jsme nádor nenalezli."

Po 6.mes kontrole od biopsie vpravo bylo vše v pořádku, nyní po roční kontrole je ložisko větší, bude provedena rebiopsie. Jsem pacientka s juvenilní artritidou, endometriozou a mám zvětšení ložiska i v levém prsu, tam dle sono FA vel.11x7mm, biopsie zde provedena nebyla. Jaký postup doporučujete? Je možné, že se během toho roku ložiska změnila na jiný charakter, nebo že se při histologii spletli?
Je pseudoangiomatozni hyperplazie nebezpečná? Děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 31. 3. 2019

Dobrý den, ve Vašem případě se mi jeví jako východisko excize podezřelých ložisek, byť jsou možná benigní. Ale s Vaší anamnézou bych byl více opatrný

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři