#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Genetické dispozice

Dotaz, 19. 9. 2009

Před několika měsíci jsem začal pociťovat bolest na krku a v okolí levého ucha, později méně intenzivně na pravé straně. Mám zvětšené mízní uzliny hmatné na hrku i v tříslech. Tehdy jsem byl na ORL, brali mi krev, testy byly v pořádku, ale nezkoumali přítomnost markerů. Výsledek ze sona je, že mám chronicky zvětšené mízní uzliny na krku 35 mm vlevo a 16 mm na pravé straně. Uklidnili mě, že vzhledem k poměrně mladému věku 29 let jsou moje obavy plané. Babička měla leukémii, děda měl rakovinu tlustého střeva. Tento stav trvá už 6 měsíců, bolest na levé staně se posunula podél krku i dolu a končí jakoby pod klíční kostí, navíc se cítím unavený, nezvracím, ale mám několikrát denně pocit na zvracení, začal jsem si měřit teplotu poslední tři týdny a mám neustále kolem 36,9. Včera jsem zjistil, že v horní části těla jsou mi přes kůži vidět všechny cévy na hrudi a krku, celé to průhledné krevní řečiště vypadá dost divně. Jsem sice světlý, ale takhle promodralý jsem nikdy nebyl. Je možné si někde na vlastní náklady nechat udělat univerzální testy, které odhalí možnou rakovinu, případně i genetické dispozice?

MUDr. Martin Šmakal, 19. 9. 2009

Dobrý den, snažíme se dotazy odpovídat jak nejrychleji je to možné. Snažíme se také některé příspěvky konzultovat, proto prosím o Vaši trpělivost. Váš popis je velmi komplexní, proto není jednoduché odpovědět přímo. Obecné testy na přítomnost rakoviny vpodstatě neexistují, vyšetření markerů je velmi orientační a neslouží příliš k diagnostice rakoviny, spíš se využívají při monitoraci úspěchu léčby. Pokud se však chcete nechat vyšetřet vzhledem k Vaší rodinné anamnéze a zátěži, doporučuji najít si v seznamu na našich stránkách Vám blízkého lékaře, s kterým můžete konzultovat Vaše obtíže.
Je ovšem nutné říci, že zvětšení uzlin může souviset s infekcí, chronicky zvětšené uzliny bývají při infekci virem CMV, toxoplazma, apod. Než se budete zabývat závažnými nemocemi typu rakovina, je nutné vyloučit tyto infekční příčiny. Lehce zvýšená teplota, jak ji popisujete, je také při takovémto typu infekce obvyklá. Doporučuji při zhoršení obtíží vyhledat specialistu, ale nejprve navštivte Vašeho lékaře, který může doplnit laboratorní parametry a další vyšetření.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři