#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Invazivní duktální karcinom

Dotaz, 25. 7. 2019

Dobrý den, mám dotaz ohledně prognózy?
Moje diagnóza je Invazivní duktalni karcinom s komponenty in sito. Mám estrogeny 90%, progesteron 100%, proliferační index 10%. Lymfovaskularní invaze uvnitř ložiska, resekcni okraj 2 mm čistý s výsledkem R0, uzliny zatím N1a. Velikost ložiska byla T1c. Grading 2, počet mitoz 3-4 mitózy za 5 HPF. Co si myslíte o vyhlídce do budoucna? Je možné se vyhnout chemoterapii nebo je to nutné? Děkuji za váš názor.

MUDr. Martin Šmakal, 25. 7. 2019

Dobrý den, nález je hraniční. Pozitivní jsou vysoké hodnoty estr. a progester. receptorů, dále i nízký prolif. index. Lymfovask. invaze není nic milého, stejně jako rozsah nádoru a postižení uzlin. Neznám Váš věk, což je též důležitý faktor. Neznám stav HER2 receptoru. Neznám ani Váš zdr, stav.Toto všechno a mnoho dalších faktorů by ovlivnilo mé rozhodování, ale já bych asi indikoval nejprve chemoterapie a hormonální léčbu následně.
Co se týče prognozy, tak nerad dělám odhady, už jsem se mnohokráte zmýlil. Některé nádory se totiž ,aniž víme dosud proč, chovají atypicky a pak všechny prognozy vezmou za své...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři