#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Invazivní karcinom prsu s mucinozním základem

Dotaz, 31. 8. 2019

Dobrý den,
u maminky jsem zjistila bulku, biopsie potvrdila NST invazivní karcinom prsu s mucinozním základem, grad 2 dle WHO.
Další iinfo nemám. Na Zeleném Pruhu se rozhodli že další vyšetření dělat nebudou. Nicméně počítám, že by měl proběhnout hormonální receptorový test a také sono břicha a RTG plic a kontrola jater.
Ale mamince je 78 let, je po CMP, je ležící, inkontinentní, nemluví a má zaveden PEG.
mi přijde, že se nebude dělat nic..
Starám se o ni 10 let, mám ji doma. Nepečuji o ni pro to, aby se pak někdo nehodlal řádně starat, kde já už se starat nemohu.
Prosím o info zda mám na tato vyšetření nárok. Jinak nevím jak chce vůbec někdo medikovat terapii..
Krom toho bych chtěla testy na BRCA1 a BRCA2, vím, že může jít o jiné mutace, a vím, že by maminka měla být mladší, ale nemohu tušit zda zpoždění nezpůsobila CMP. O zbytku rodiny nevím z matčiiny ani otcovi strany nic, s nikým se nestýkáme.
Otec měl ale rakovinu prostaty,cca 14 let. Nyní je zaléčeno.
Můžu požadovat provedení gen. testu u maminky a následně u sebe... prostě znalost rodokmenu do IV. kolene nemám. Snad prateta z otcovy strany měla rakovinu prsu a možná matka mé maminky. Ale já ani nevim kde jsou ti lidé pohřbeni a neznám ani jejich příjmení, natožpak RA. A exhumovat je nechci.
A také se chci zeptat - maminka brala jako výživu Fresubin MultiFibre, změnila jsem na Fresubin 2Kcal HP Fibre, s ohledem na možnou malnutrinaci vzhledem k onko onemocnění. Také se doporučuje zvýšený příjem proteinů tedy aspoň na Linkosu , v příručkách pro výživu onko nemocných atd. Nicméně tento výrobek má poměrně vyšší hodnoty cukru, které jsou pro některé typy rakovin požehnáním a krom toho jsem četla, že přehnaný příjem bílkovin není vhodný, neboť co organismus jako bílkovinu nevstřebá, přemění na cukr a nakonec to spíše škodí než pomáhá.
Prosím mohli byste mi napsat, jaká výživa do enterální sondy by byla nejvhodnější. Domluva s nutr. poradnou v nemocnici je poněkud náročná. nebyly mi ani schopni říci, zda je tento výrobek určen pro domácí užití a vyhrožovali mi doplatkem, který jsem neplatila.
Vím že existuje Supportan, ten prý ale VZP nehradí - asi protože je přímo pro onko nemocné a je na letáčkách v nemocnici jako forma sippingu. - proč nehradí není mi jasné...
Třeba mi to objasníte..
Ale prosím opravdu mi poraďte co by tedy bylo vlastně vhodné, abych neudělala nějakou nutriční chybu a mamince spíše neublížila než pomohla. Potřebuji také zachovat funkční perestaltiku, ( doplňuji Lactulozou)
Ještě jednou díky.

MUDr. Martin Šmakal, 31. 8. 2019

Dobrý den, situace s vaší maminkou je výjimečná. Na celou situaci je nutno se podívat ze dvou úhlů. Medicinsko -lidského a právního. Obecně vzato právně na vyšetření , která myslíte, že by se měla udělat není nárok. Rozhoduje o tom lékař, zda by daná vyšetření byla benefitem pro danou osobu či zbytečnou zátěží. Jistě musí mít dobře zdůvodněno, proč standardní vyšetření neprovedl, aby se event. obhájil, pokud by došlo z Vaší strany k nějaké stížnosti. Často některá vyšetření u pacientů v terminálním stadiu neindikujeme, protože by výsledky neovlivnily další postup . Co se týče genet. vyšetření, tm se indikace velmi často mění, raději se zeptejte přímo třena Na Gennetu, který sídlí v Praze na Letné, těsně vedle technického muzea, blízko fotbal. stadionu Sparty Praha.
Zahájit léčbu i bez znalosti hormon. receptorů je poměrně snadné. V tomto věku bývají nádory hormonálně citlivé asi v 80% , takže se dá zahájit za jistých okolností i naslepo...
Šance na léčebnou odpověď je přesto vysoká. Navíc je léčba většinou výborně tolerována, takže nežádoucí účinky bývají minimální, i kdyby to byla léčba zbytečná ...
Co se týče výživy , to je opravdu otázka již pro specialistu nutricionistu, já se tímto osobně zabývám jen standardně a v takových to případech i já volím postup dle jeho rad.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři