#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

invazní duktální karcinom prsu

Dotaz, 1. 10. 2010

Vážený pane primáři.
Jsem po operaci invazního duktálního karcinomu prsu - pT1cN0M0, G1, HR, bez metastáz v uzlinách, mám za sebou radioterapii velmi dobře snášenou a před sebou stanovení hormonálního profilu a gynekologické vyšetření kvůli další hormonální léčbě. Mám 48 let. Onkolog navrhuje odstranění vaječníků a podávání Tamoxifenu, gynekolog se přiklání k variantě odstranění vaječníků a následně již bez léků. Já osobně celou hormonální léčbu nepovažuji za nutnou vzhledem k vedlejším následkům, které s sebou podle dostupných informací tento způsob lečby přináší. Mám pocit, že sice léčím jeden problém, resp. preventivně léčím, protože problém byl odstraněn, ale další se můžou objevit. U mé matky ani v její rodině se rakovina nikdy nevyskytla, anamnézu ze strany otce neznám-rozvod rodičů a přerušené kontakty z této strany. Nicméně bych ráda věděla, jestli mám požádat o genetické vyšetření s ohledem na svou dceru (24 let). Proto bych chtěla znát i názor jiného lékaře. Děkuji za Váš čas.

MUDr. Martin Šmakal, 1. 10. 2010

Pokud jste hormonálně aktivní , což je dáno buď pravid. menstr. cyklem či stanovením hladin hormonů v krvi, pak jistě doporučuji odstranění vaječníků a zanedlouho na to doplnit léčbou buď tamoxifenem či v případě jeho nevhodnosti pro vedlejší účinka léčby/ které jsou málo časté a zdravotně většinou málo důležité a navíc se trvale jejich výskyt sleduje/ jiným hormon. lékem ze skupiny inhibitorů aromatáz / např. Anastrozolem/ kde profil vedl. účinků je ještě příznivější.
Vždy porovnáváme positivum léku a jeho negativa a v tomto případě positiva vysoce převyšují negativa.
Přestože jste měla negativní uzliny - byl nádor velikosti T1c tak já bych byl opatrnější - jak rád říkávám : nerad nádory demonizuji - že je život ztracený - to je nesmysl , ale také nejde o exzém na rukou či dojít si napsat nové brýle...Proto se raději přikláním k maxim. zabezpečení do budoucna.Taková mladá "holka/" jako Vy má před sebou ještě půlku života a tak já raději při hraničních rozhodnutích volím variantu léčebnou.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři