#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak zjistit, že se rakovina nerozšířila

Dotaz, 17. 3. 2017

Dobrý den,

přítelkyně má diagnostikovánu rakovinu prsu bez vzdálených metastáz, er/pr negativní a HER2 pozitivní. Nádro byl vyoperován a v současné chvíli podstupuje chemoterapii a současně s ní biologickou léčbu Herceptinem. Po ukončení chemoterapie podstoupí ještě cca 30 dávek radioterapie...Těsně po stanovení diagnózy podstoupila vyšetření plic, srdce, sono břicha a tak dále. Všechno bylo v pořádku, bez nálezů. Nicméně další podobná vyšetření mají podle doktorů proběhnout až po ukončení celé léčby. Tedy cca za rok. Chci se zeptat, zda jde o standartní postup a jak se případně zjistí, jestli se rakovina neusídlila někde jinde? Bylo nám vysvětleno, že markery jsou jen pomocnou berličkou a nemusí být průkazné. Očekávali jsme tedy, že po ukončení chemoterapie budou znovu následovat alespoň některé testy, aby se zjistilo, nakolik je léčba "úspěšná"...psychicky je to poněkud náročné žít rok v nejistotě.

Předem děkuji za případnou odezvu. Mějte se co nejlépe!

MUDr. Martin Šmakal, 17. 3. 2017

Dobrý den, já standardně dělám ko stavu po skončení CHT, tedy cca 6m po operaci. Onkomarkery jsou bezvadná věc, ale mají kolegové pravdu, že je s nimi nutné opatrně zacházet a to v obou směrech jsou občas falešně pozitivní či naopak falešně negativní.
Léčba Vaší přítelkyně je tzv adjuvantní čili přídavná či zabezpečující. Momentálně nejsou v organizmu známky nádoru, takže úspěšnost léčby lze obtížně hodnotit. Spíše lze hodnotit neúspěšnost léčby a to v tom případě, že po určité době dojde k recidivě... Proto já dělám kontrolní vyš. raději častěji, vetšinou do 6m...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři