#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jaký postup?

Dotaz, 18. 1. 2019

Dobrý den, před 2 měsíci (listopad 2018) jsem byl v nemocnici s karcinomem varlat. Seminom, nezjištěny metastázy. Další termín 3 měsíce od operace na kontrolu.

Vedle toho už jsem byl na čekací listině na operaci štítné žlázy. Zjištěn uzel. Před 3 dny operováno. Uzel tvořen nejspíše papilárním karcinomem, ale histologie ještě neudělána. Karcinom ale určitě. Kompletní odstranění štítné žlázy. Další léčba radiojodem za cca 4 týdny.

Morbus Crohn zjištěn před 4 lety. Operace. Tubulární adenom v tenkém střevě.

Steatóza jater zjištěna před 4 lety.

Nikdy jsem nekouřil a nepil alkohol. Mírná nadváha vlivem nemožnosti sportovat, jinak aktivní sportovec. Věk 34 let.

Neurčené útvary na plicích o velikosti v řádech málo milimetrů. Podle ošetřujícho nejde zatím o metastázy. Nařízen dohled, viz seminom.

Přítomna kalcifikace v plicích i ve štítné žláze.

Můj dotaz: 2 rakoviny za krátkou dobu a soudím, že útvary na plicích nicmoc. Jaký by měl být další postup? Můžou být tyto rakoviny propojené nebo náhoda? Může být někde nějaké ohnisko či co, odkud se rakovinné buňky šíří a vytváří nádory? Co soudíte o uzlech na plicích s přítomnou kalcifikací? Další rakovina, že? Lékaři tomu moc nechtějí věnovat pozornost.

Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 18. 1. 2019

Dobrý den, to velmi složitá problematika a složitá odpověď. Nevím zdaleka tolik informací, abych mohl seriozně odpovědět. Jistě bych se nechal vyšetřit geneticky, zda tam není nějaká vrozená porucha. 2 nádory u takto mladého jedince nebývají náhodou... Ložiska v plicích bych musel vidět, ale pokud jsou kalcifikovaná, tak asi opravdu nepůjde o metastázy...
Léčba radiojodem ,pokud bude indikována dle typu nádoru št. žlázy, bývá velmi úspěšná. Toho bych se nebál... A pokud nebyl nádor na varleti velký , tak je sledování a kontroly tím správným postupem. Ale berte moji odpověď spíše za orientační, opravdu nevím mnoho důležitých podrobností...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři