#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kombinace biologické léčby a chemoterapie

Dotaz, 25. 10. 2022

Dobrý večer. Jedná se o mého tatínka r.1948. Dg : 341. Dlaždicobuněčný karciom plic. Nemalobuněčný,
angioinvaze není přítomna,P-L1 Negativní. a p 40 pozitiv.,negativita TTF1 a napsinu. Cytologické vyšetření výpotku: negativní z hlediska malignity. Sono břicha,vyšetř. srdce,esofagogastroduodenskopie- všechna vyšetření v normě. CT kostí neprovedeno. K dnešnímu dni,tj. 2 měs. úbytek váhy cca 15kg. Nyní váha 55kg.
Uvažujeme o biologické léčbě. Prosím o Váš názor,zda-li kombinace biologické léčby a chemoterapie je vhodná při této diagnoze. Případně,zda se přiklonit k léčbě jen chemoterapií.Nebo ,jestli jsou i jiné možnosti léčby? Prosim Vás ,jaké zkušenosti máte u pacientů s tímto onemocněním? Víme, že onemocnění je nevyléčitelné. Jedná se nám o prodloužení kvalitního života tatínka. Moc děkuji za případnou odpověd.

MUDr. Martin Šmakal, 31. 10. 2022

Dobrý den,

toto je vždy i pro nás složité rozhodování. Zda preferovat prodloužení života o několik měsíců /s nežádoucími účinky léčby/ nebo raději zachovat současnou kvalitu života. Ta se však jistě s narůstajícím objem nádoru také bude horšit
Bylo by nutno o nádoru znát více podrobností, abych se mohl k biol. léčbě vyjádřit.
Zkušený onkolog z komplexního onkol. centra toto jistě zváží. Pokud je pac. jinak v dobrém klin. stavu, tak bych se biol. léčbě nebránil.
Radioterapie asi nepřipadá v úvahu, pochopil jsem, že v dut. hrudní je výpotek...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři