#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kontroly po vyléčení nádoru

Dotaz, 5. 10. 2022

Dobrý den, děkuji mnohokrát za odpověď ohledně karcinoidu apendixu. Dovolila bych si ještě položit doplňující otázku, když říkáte, že byste dispenzarizoval alespoň 1x ročně, jaké kontroly máte na mysli? CT, MR, sono? Má lékařka měla problém napsat mi i žádanku na sono břicha.. A také jak dlouho trvá takové sledování, až do konce života? Měla bych se obrátit na nějaké onko centrum? Stále si říkám, že po 23 letech, už bych to snad nemusela řešit, ale pochybnost hlodá... Mám malé dítě a od té doby panický strach z nemocí.. Ještě jednou moc děkuji za odpověď a Váš čas.

MUDr. Martin Šmakal, 11. 10. 2022

Dobrý den,

neuroendokrinní nádory je složitá skupina , do které patří i carcinoid apendixu. Musel bych vědět o Vašem nádoru mnohem více podrobností, abych se vyjádřil jednoznačně. Jistě po mnoha letech význam onkologické dispenzarizace klesá, ale já bych Vás asi 1 x ročně přece jen raději viděl.
Rozhodně bych však po 23 letech neměl panickou hrůzu, pravděpodobnost, že by se tento nádor vrátil,je minimální. To máte větší šanci, že Vás přejede auto ,když vyjdete z domu...
Já bych si Vás vždy především vyšetřil osobně, zjistil, zda nemíváte dlouhodobé průjmy, návaly či zarudnutí obličeje.
Na zobrazovací metody jako je sono či CT bych Vás také osobně neposílal, spíše na specializované odběry krve

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři