#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba TAMOXIFENEM

Dotaz, 1. 2. 2018

Moje partnerka je po operaci nádoru DCIS grade2 neinvazní uzlina negativní.Navrhovaná léčba ozařování ,TAMOXIFEN.Proč když je nádor zachycen včas a riziko snížení kvality života léčbou je možná horší než návrat nádoru?1)Nežádoucí možné projevy léčby TAMOXIFENEM se vyskytnou u každé ženy?U kolika procent žen?2)Pokud se vyskytnou trvají po celou dobu léčby nebo je naděje,že po čase odezní?Nevratné následky ozařování,možné poškození plic,srdce a zmenšení prsu je vždy nebo jen u určitého procenta žen?Proč se nebere v úvahu u nádorů zachycených včas,když žena je nadále pod kontrolou zda nepřevažují rizika následné léčby? S.

MUDr. Martin Šmakal, 1. 2. 2018

Dobrý den, máte pravdu , že vždy velmi citlivě posuzujeme, zda riziko snížení kvality života nepřevýší efekt léčby. Ze statistik velkých klinických studií však plyne, že v tomto případě pozitiva z léčby vysoce převyšují event. negativa. Nažádoucí účinky se nevyskytují zdaleka u všech žen, které ho užívají a hlavně jsou časté velmi malého významu či rozsahu.
Někdy trvají dlouho, někdy jen pár dní. Nevratné následky po ozařování prsu jsou výjimečné... Nežádoucí účinky po ozáření jsou časté , ale platí pro ně jistě to, co jsem zmínil o léčbě Tamoxifenem.
Na poslední otázku jsem již odpověděl výše - vždy vždy vždy se toto posuzuje !!!

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři