#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz 1688

Dotaz, 20. 3. 2013

Dobrý den,
tatínkovi je 51 let a onemocněl rakovinou tlustého střeva a konečníku. Dozvěděli jsme se to před Vánoci a celý leden-únor chodil na ozařování. 9. dubna jde na operaci. Neustále si ale stěžuje na jakési tlaky v břichu po každém jídle. Že mu je blbě nám neřekne, ale myslím si že mu je. Nejhorší je, že se snažíme, aby jedl zdravě, ale například před týdnem si dal na snídani tlačenku. Od svých 15 let hodně kouřil. To omezil, ale stále vykouří zhruba dvě cigarety denně. Mám pocit, že je to hlavně protože sám neví coby jedl a co si má nachystat. Zhubl 10 kilo tak jí i nějaké sladké aby nezhubl uplně. Ráda bych mu udělala nějaký jídelníček, podchytila potraviny vyloženě které mám dělat. Ale má spoustu omezení a vlastně nevím jestli může už například vlákninu kterou při ozařování nemohl. Možná si řeknete, že jsme hrozně neinformovaní a mě to hrozně štve. Moc vás prosím o radu, můžu mu nachystat jídelníček s potravinami celkově zdravými i pro celkovou prevenci tlustého střeva s množstvím vlákniny a zeleniny, málo masa? Nebo je to jiné již v průběhu léčby? Děkuji!!

MUDr. Martin Šmakal, 20. 3. 2013

Dobrý den, dietní opatření jsou různá podle doby od operace.Jestliže je to už téměř rok, pak už by se měl vrátit k normální stravě, pokud není jiný důvod proč by tomu tak býti nemělo. Za rok od operace většinou již pacient sám vypozoruje , která jídla mu nedělají dobře... Jinak byxch mu tlačenku klidně povolil e nechal ho žít normální životem, aby neměl pocit, že kvůli uříznutému kousku střeva je nějak vážně limitován...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři