#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

malobuněčný karcinom plic

Dotaz, 27. 6. 2010

Dobrý den, manželovi byl zjištěn malobuněčný karcinom plic. Podstoupil čtyři série chemoterapie, kterou velmi dobře snášel. Následovala radioterapie, celkem 30x, k dnešnímu dni má 15 dávek a velmi špatně to snáší. Je moc unavený, bez zájmu, neustále leží a spí. Má velké závratě. Je možné radioterapii přerušit, než se tento stav upraví? Bojím se, že celou dávku nezvládne. Je mu 63 let. Byl silný kuřák, snaží se s kouřením přestat, ale přesto asi 5 cigaret denně vykouří. Tvrdí, že nelze ze dne na den přestat. Paní doktorka doporučuje oxygenoterapii.

MUDr. Martin Šmakal, 27. 6. 2010

Malobunecny plicni karcinom je agresivni onemocneni se spatnou prognozou.Proto se snazime dodrzovat lecebne schema, aby byla co nejlepsi nadeje na lecebny efekt.Preruseni lecby je v onkologii caste a pokud je lecba pacientem spatne tolerovana je nutne toto ucinit.Nekdy je pro spatnou toleranci nutno i lecbu ukoncit.
Obavam se vsak , ze zavrate nejsou vyvolany radiotherapii , ale spise
progresi nadoroveho onemocneni.Co se koureni tyce , uplne ukonceni koureni mu jiz stejne asi vyrazneji neovlivni prognozu onemocneni.
Omlouvam , ze odpovidam bez diakritiky, ale jsem na kongrese v Barcelone a zdejsi pocitace neznaji hacky a carky...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři