#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Malobuněčný karcinom plic

Dotaz, 4. 11. 2019

Dobrý den, rád bych se zeptal na diagnózu mého otce: 69 let, od 5/2019 diagnostikován malobuněčný karcinom plic s drobnou metastázou do téhož laloku (v oblasti mediastina), zároveň po ozáření mozku na Lex.gamanoži na Homolce (po kterém bylo zamítnuto chirurgické odstranění nádoru). Podstoupil 4 cykly chemoterapie (zmenšení nádoru o 13 %), nyní podstupuje radioterapii (naplánována na 14 dní 2x denně). Rád bych se zeptal, pokud dojde ke stabilizaci, v jakém časovém horizontu hrozí recidiva? Lze po této léčbě ještě něco udělat? Extistuje nějaká další podpůrná léčba, biologická léčba, popř. zařazení do nějaké klinické studie nových léčiv? Děkuji moc za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 4. 11. 2019

Dobrý den, úplně nerozumím posloupnosti léčby. Odstranění nádoru odkud z plic ??? z mozku ??? Radioterapie je nyní čeho ???
Recidiva hrozí bohužel kdykoliv a bohužel i brzy... Zařazení do klin. studie bych nechal nyní až dle výsledku standardního léč. procesu, ale poměrně často se klin. studie na malobb. plicní karcinom plic v ČR vyskytují. Všechny však v hlavě nemám, lze je snadno dohledat na stránkách SUKLu...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři