#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

monoterapie

Dotaz, 23. 7. 2010

Dobrý den, moje maminka prodělala v r. 2008 operaci, při které jí byla odejmuta děloha a oba vaječníky. Výsledky histologie byly dle lékaře na hraně, ale žádnou léčbu nezahájili. Poté následovaly kontroly, kdy bylo vše v pořádku. Kontrola v srpnu 2009, při ultrazvuku zřejmě chybně diagnostikováno jako stolice a v lednu 2010 zjištěn zhoubný nádor v tlustém střevě cca 9x13 cm. Diagnozy: C56 ZN vaječníku, st.p. AHY cum AE bilat, omentectomie, APPE- border-line clear cell adenofibrom I. ovaria. Maminka podstoupila operaci - exstirapce tumoru, parciální kolpectomie, resekce rektosigmatu, anastomosis coloanalis. Nasazena chemoterapie paclitaxel 300 mg, CBDCA 6 AUC 800 mg. Musím podotknout, že přes potíže, kt. přetrvávaly byla kontrolována pouze gynekologicky, žádná kontrola střev nebo konečníku nebyla provedena, navíc bylo zjištěno, že při operaci byl poškozen močový měchýř. Nyní po 6. sérii chemo velké potíže. Nerozezná že se jí chce na WC, krvácení z konečníku, bolesti v bedrech. Při další KO zjištěn další rychlerostoucí zhoubný nádor cca 5x5 cm. Dle lékařů nebude operován, pouze zmenšován. Nasazena 3x monoterapie (druh nevím). Z důvodu absolutní neinformovanosti Vás prosím o radu. Co to vůbec monoterapie je? Zároveň bohužel s výše uvedenými problémy mamince nepomohli s tím, že je to normální. Můžete mi poradit, zda je to opravdu normální, příp. co by tyto problémy mohlo odstranit? Co si myslíte o průběhu léčby a co byste doporučil Vy? Zároveň se chci zeptat na prognozu z Vašeho pohledu? Mnohokrát děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 23. 7. 2010

Monotherapie je léčba , kdy je podáván je jeden léčebný preparát.
/častěji dáváme kombinovanou léčby . dublet či triplet apod./
Váš dotaz je poměrně obsáhlý a těžko se mi na něj odpovídá bez znalosti větších podrobností.Operace , jak ji popisujejte byla velmi rozsáhlá a nepřekvapuje mne, že může dojít / zvl. při léčbě chemoth./
k poruchám kontinence . Prognozu nevidím dobře , ale bez podrobností nechci spekulovat. Kombinace CBDCA a ¨Paclitaxel je velmi dobrá a často velmi účinná léčba. Zda se mělo kontrolovat již i střevo a zda původně byla mýlka ohledně nádoru a stolice nemohu odsud posoudit.
Nicméně držím palce, i přes rozsáhlá onemocnění dovedeme leckdy výrazně pomoci, ale ani my nejsme všemocní...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři