#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nádor tlustého střeva

Dotaz, 2. 6. 2016

Dobrý den, pane primáři, zajímalo by mne, po jak dlouhé době po odstranění nádoru na tlustém střevě, kdy nebyly nalezeny žádné postižené uzliny ani metastázy může dojit k objevení metastáz, které v době operace ještě nebylo možné dostupnými metodami objevit. Jak účinná je tzv. adjuvantní chemoterapie? Děkuji za Váš čas, Jana

MUDr. Martin Šmakal, 2. 6. 2016

Dobrý den, pokusím se odpovědět , i když to není úplně jednoduché. Obecně vzato se metastázy mohou objevit i za sto let /když to trochu přeženu.../ Důležitější je asi říci jaká je kdy šance, že dojde k tvorbě metastáz. To však záleží na výchozím rozsahu nádoru. Pak bych musel popsat asi 100 stránek, kdybych to chtěl přesně specifikovat.
Ale obecně vzato do 2 let od odstranění nádoru riziko výrazně stoupá a pak prudce klesá tak, že kolem pátého roku je riziko kolem 5%.
Co se týče adjuvantní chemotherapie /neboli přídatné či zabezpečující/ ta je je jistě účinná. Jde o co jestli málo nebo hodně, to si musí každý zodpovědět sám.
Např. redukuje riziko vzniku mestastáz a následného úmrtí pacienta cca o 20% - tj zachrání život 2 pacientům z deseti. Je to málo???

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři