#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nádor varlete

Dotaz, 29. 5. 2020

Dobrý den, taťkovi 63 let se objevila letošního února krev v moči. Šel s tím hned k lékaři. Objevili tumor cca 2,8×2,5cm v močovém měchýři. Po vyšetření u urologa mu bylo řečeno, že se nemusí bát, že to hned řeší a myslím 15.3.2020 měl jít hned na operaci. Ta byla ale vlivem koronaviru odložena. Při další návštěvě za 14 dnů mu sdělili, že operace bude určitě potřeba a půjde na ni do necelého týdne. Tam mu odstranili tumor a odebraný vzorek poslali ho na prověření. V nemocnici byl 12 dnů, poněvadž po operaci hůře fungovaly ledviny. Kreatin byl kolem 500. Napíchli mu ledviny a od té doby má kreatin kolem 130. Levá ledvina byla tumorem více poškozena, pravá je v pořádku. Za 12 dnů se potvrdilo, že byl odběr pozitivní. Primář u nás mu dohodnul konzultaci v Praze, kde mělo dojít k odstranění zasaženého močového měchýře. Na konzultaci hned jel a termín další návštěvy dostal skoro za měsíc 27.5. Předtím si taťka měl oběhnout povinná předoperační vyšetření. 25.5. šel ale k praktickému lékaři na kontrolu, že mu otéká noha. Odvezli ho do nemocnice s trombózou a poslali ho na další vyšetření, zda není trombóza v plicích. Ta nakonec diagnostikována byla ve středním stupni. Bohužel mu však bylo řečeno, že se objevily metastázy na skeletu a operace se řešit nebude. Primář nám řekl, že má nejspíše k rakovině měchýře i rakovinu varlat, která je pro tyto metastázy typická. Navrhují chemoterapii, ale opět má skroro týden čekat na konzultaci. Jaké chemoterapie by měl podstoupit, aby mu to alespoň prodloužilo život? Je to pro nás hodně těžké. Všude je psáno, že když se objeví rakovina, je potřeba jednat včas. Místo toho kvůli koronaviru průtahy, tumor si tam dál pěkně rostl. Nakonec se stejně ukázalo, že na operaci má, co nejdříve jít. Po operaci a konzultaci v Praze další termín až za měsíc. Teď má 6 ohnisek na skeletu hlavně v bederní části. Jaká chemoterapie je nyní nejlepší a kdy ji bude moci podstopit, když ho zítra pustí? Stav je stabilizovaný a má si kvůli vyléčení trombózy píchat injekce Clexane. Je mi jasné, že vyléčení už není možné. Jaká léčba by nejlépe fungovala, abychom ho tu měli, co nejdéle? A jak dlouho se daří pečovat o pacienty v tomto stavu? Naštěstí zatím nemá žádné bolesti, je pozitivní, nikdy nekouřil, do onemocnění aktivně sportoval, hrál nohejbal. Díky moc za vyjádření.

MUDr. Martin Šmakal, 11. 6. 2020

Dobrý den,
to je velice zamotaný příběh, na který není lehká odpověď. Nevím , jak byl prokázán nádor varlete a neznám ani jeho histol. typ.
pak se špatně odhaduje, jaká chemoterapie by měla být indikována. Navíc se musí vzít v úvahu i ona tromboza či embolizace do plic.
To též ovlivní rozhodování. Ale máte pravdu, že výchozí stav je vážný a bohužel neprespektivní z hlediska dlouhodobého přežití.
Prim. MUDr.Šmakal Martin

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři