#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nález na ledvině

Dotaz, 7. 3. 2011

Dobrý den pane doktore,
je mi 35 let a před dvěma týdny jsem podstoupila CT, kam jsem byla odeslána pro nejednoznačný nález v horním polu levé ledviny při sonografickém vyšetření. Výsledek z CT zní: V oblasti later. raménka levé nadledviny patrný centrálně hypod. útvar s kalcifikacemi na povrchu, kromě posthemorhadické pseudocysty obsahují kalcifikace některé feochromocytomy, porovnat s hladinou vanilmandlové kyseliny v moči. Ledviny oboustranně s několika cystami vel. do 3 mm, jinak bez dalších patol. změn.
Má praktické lékařka si vzala jednorázový vzorek ranní moči (všude čtu, že se má moč na vyšetření vanilmandlové kyseliny sbírat 24 hod), a teď téměř 14 dní čekám na výsledky. Bohužel mi ten výsledek z CT moc nevysvětlila, tak vůbec nevím, co mně vlastně je. Na internetu jsem vyčetla jaké má feochromocytom příznaky (vysoký tlak, ...) a nic z toho na sobě nepociťuji. Na Sono jsem se původně dostala se žlučníkem.
Děkuji mockrát za odpověď!
Alena

MUDr. Martin Šmakal, 7. 3. 2011

Feochromocytom je poměrně vzácné nádorové onemocnění s projevy, které jste si správně nastudovala na intenetu.CT nález není jednoznačný, správný sběr na na kyselinu vanilmandlovou je jistě vhodný. Spíše bych však opravdu věřil v pseudocystu...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři