#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Návaly a změny nálad po hormonoterapii

Dotaz, 6. 12. 2021

Dobrý den,
jsem ročník 1982 a v roce 2017 jsem prodělala rakovinu prsu, 8 měsíců po narození druhého dítěte. Prošla jsem chemo, ozářky a nyní probíhá posledním rokem hormonoterapie (tamoxifen). Zároveň jsem si nechala vyoperovat vaječníky.
V rámci hormonoterapie jsem hned dostala návaly, občasné bolesti hlavy, špatné spaní, ale nic dramatického. Poslední dobou se to ale stupňuje, návaly jsou časté a nepříjemné a přidaly se obrovské změny nálad, deprese, vyčerpanost, zmatenost, výpadky paměti.
Ráda bych se zeptala, zda je možné, že to souvisí s hormonoterapií a zda se s tím dá něco dělat (kromě vysazení léku, mám ho již "jen" na rok). Můj ženský lékař mi nabídl nízké dávky estrogenu, ale zdá se mi, že by to vlastně bylo proti mé léčbě.

Děkuji předem za odpověď!

Příjemný den!

Dominika Malcová

MUDr. Martin Šmakal, 7. 12. 2021

Dobrý den ,

může to být v souvislosti s hormonální léčbou , i když po tak dlouhé době užívání Tamoxifenu to není běžné. Měli by se poradit Váš onkolog a gynekolog , jaké riziko by ve Vašem konkrétním případě a v konkrétní době přineslo podávání nízkých dávek estrogenu. Jste velmi mladá pac. a asi vysoce riziková...
Toto nelze odsud jednoznačně rozhodnout , nevím o Vás sto tisíc dalších podrobností /hlavně o nádoru/ to by ode mne nebylo správné...

S pozdravem

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři