#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odstranění prsou

Dotaz, 17. 4. 2017

Dobrý den, v roce 2013 si sestra po rakovině prsu nechala zjistit genetiku a byla pozitivní BRC 1.V lednu 2015 mně byl také prokázán BRC 1.Od dubna 2015 jsem ve sledování .Posledni výsledky říjen 2016/kolonoskopie,RTG plic,ultrazvuk břicha,prsou a prosinec onkl.markry v pořádku.Nechala jsem si také odebrat vaječníky .Ziji vlastně od te doby zjištění BRC ve strachu,nejistotě.Snazim se žít zdravé ,ale jakýkoliv projev zdravotního problému spojují s rakovinou.Nyni mám jít na mamograf.Pred 14 dny mi projela bolest do prsou.
Od te doby jsem si dělala několikrát samo vyšetření,nic jsem nenahmatala, ale zda se mi,ze mám jedno prso víc potrhane a někdy se mi zda v jednom místě lehce červené.Nespim ,trápím se a moc se bojím.Je mi 58 let a váhám,zda si nechat odstranit prsa.Moc děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 17. 4. 2017

Dobrý den, Vaše obavy zcela chápu a zvl. proto, že jsou z velké části oprávněné. Já být na Vašem místě bych si nechal ml. žlázy odstranit a pomocí plastiky zachovat prsa.
BRCA 1 či 2 pozitivní pacientky skutečně bedlivě hlídáme, tak snad , kdyby se něco objevilo, tak je velká naděje, že to bude včas odhaleno a tím pádem i dobře léčitelné.
Ale riziková zůstanete už do konce života a pravděpodobně i někteří Vaši příbuzní či potomci...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři