#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odstranění vaječníků

Dotaz, 5. 1. 2016

Dobrý den.Prosím o radu ohledně odstranění vaječníků. Mám po operaci prsu - duben 2015,invazivní duktální Ca G1 ER80%,PR90%,her2 negat,velikosti 5x6mm.V uzlinách a v okolí nádoru nález negativní.Nyní dostávám měsíčně injekci ZOLADEXU a tbl.Tamoxifen.Je mi doporučeno odstranění vaječníků a vyšetření na genetiku,ale můj gynekolog mi řekl,že to přináší docela velká rizika.Je mi 47 roků.

MUDr. Martin Šmakal, 5. 1. 2016

Dobrý den, Váš výchozí stav je velice nadějný z hlediska úplného vyléčení. Nyní u Vás probíhá hormonální léčba či někdy též nazýváno jako hormonální manipulace.
Podávání Zoladexu či kastrace chirurgicky přinese stejný efekt - vyřadí se dlouhodobě vaječníky z funkce. Vzhledem k vašemu věku lze stejně předpokládat, že návrat hormonální aktivity již po 5ti letech hormon. léčby nenastane. Pak je jedno jestli se odstraní vaječníky natrvalo chirurgicky či dlouhodobě zablokují Zoladexem. Genet. vyšetření považuji za správné u takto mladého člověka. riziko z chir. odstranění vaječníků já osobně nevidím příliš velké, je to malá , krátká operace - ale nejsem gynekolog tak bych toto nerad posuzoval

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři